Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit pokličku z hrnce?

Od: jirinaa* odpovědí: 13 změna:

Přátelé, to jsem nečekala ! Dnes jsem k obědu uvařila v nerez hrnci jasmínovou rýži a to způsobem jako ji vařím celý život. když byla rýže dovařená a všechna voda vyvařená zkusila jsem rýži a byla dobrá. Hrnec jsem odstavila na stůl a počkala jsem s obědem na ostatní.Jaké bylo moje nemilé překvapení, když jsem potom nemohla rýži nasevírovat, protože poklice je doslova přisátá k hrnci a i po úplněm schlazení hrnce studenou vodou, se polkoce ani nehne. Zkoušela jsem už šroubovák, příborový nůž i kladivo a nejde to.Poraďte, prosím co mám udělat, abych hrnec otevřela. Rýží jsem uvařila novou a teď se ptám, mám ten zatracený hrnec rovnou vyhodit do popelnice? Díky za vaše rady !

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

16x

Dejte hrnec na chvíli zase na sporák - ohřeje se, roztáhne, a poklička se uvolní.

hodnocení

2x

Ten hrnec musíte naopak zase ohřát, zchlazením jen zvyšujete uvnitř podtlak, který tu pokličku drží. Pomalu ohřívejte (možná jen v horké vodě, abyste rýži uvnitř nepřipálila) až do chvíle, kdy se uvnitř zvýší tlak (respektive se tlaky uvnitř a vně hrnce vyrovnají a poklice povolí.

doplněno 17.07.19 13:29:

Jethro - ...asi máte pravdu, na fotce to sice není vidět, ale tyhle poklice mívají odvětrávací otvor (takový dutý nýt), takže tam podtlak vzniknout nemůže.

doplněno 17.07.19 13:31:

Tak z5, tahle poklice otvor nemá.*hi*

Myslím, že nejde o podtlak (tak moc podle mě obyčejná poklice netěsní), ale že je sevřená okrajem hrnce. Nicméně roztažení hrnce ohřátím pomůže.

ds
hodnocení

1x

Funguje! děkuji za radu. Taky rýže a poklička se nehla a nehla :D Po vaší radě jsem vrátila na sporák ohřát a za cca 20 -30 sekund poklička s menší dopomocí povolila.

bulik*
hodnocení

0x

Časem ta poklice povolí.

hodnocení

0x

Doufám že si aspoň trochu děláš srandu. Protože jestli ne, tak to už je smutný.

Chládnutím vzduch v hrnci zmenšuje svůj objem, takže máš špatný postup.

Vlož hrnec s rýží do vodní lázně nebo do trouby a obsah pomalu ohřívej. Někdy ta poklice musí odskočit.

jirinaa*
hodnocení

Za všechny odpovědi opravdu moc děkuji. Jste hodní a věřím, že tu poklici z hrnce dostanu! Přeji všem pěkný letní den .*mir*

Jak odstranit pokličku z hrnce?

jabraka*
hodnocení

0x

Já mám zase nerezové nádobí a poklici když položím na linku,pochvíli už nejde z desky sundat,dokonale se k desce přisaje,Musím použít velké násilí.Holt fyzika je fyzika.

JABRAKA

karel556*
hodnocení

0x
Když ta poklice tak drží tak bych zkusil odšroubovat to madlo, šroubek povolí a dovnitř se dostane vzduch.

Ale jak se dostat ke šroubku, když je uvnitř...není na madle z venku...*smich*, jedině si dát *kafe*

karel556*
Že by točit tím madlem?

Pár takových poklic máme,ale ani u jedné by Váš postup nefungoval! Ne u všeho to tak jde!

hodnocení

0x

Stalo se mi jednou neco podobného, na pánev jsem použila nějakou skleněnou poklici se skleněným madlem vcelku, dusila jsem zeleninu a poklice se přisála. Škoda, že nevím, jak to přivolaný manžel pak vyřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]