Nejste přihlášen/a.
Přátelé, to jsem nečekala ! Dnes jsem k obědu uvařila v nerez hrnci jasmínovou rýži a to způsobem jako ji vařím celý život. když byla rýže dovařená a všechna voda vyvařená zkusila jsem rýži a byla dobrá. Hrnec jsem odstavila na stůl a počkala jsem s obědem na ostatní.Jaké bylo moje nemilé překvapení, když jsem potom nemohla rýži nasevírovat, protože poklice je doslova přisátá k hrnci a i po úplněm schlazení hrnce studenou vodou, se polkoce ani nehne. Zkoušela jsem už šroubovák, příborový nůž i kladivo a nejde to.Poraďte, prosím co mám udělat, abych hrnec otevřela. Rýží jsem uvařila novou a teď se ptám, mám ten zatracený hrnec rovnou vyhodit do popelnice? Díky za vaše rady !
Ten hrnec musíte naopak zase ohřát, zchlazením jen zvyšujete uvnitř podtlak, který tu pokličku drží. Pomalu ohřívejte (možná jen v horké vodě, abyste rýži uvnitř nepřipálila) až do chvíle, kdy se uvnitř zvýší tlak (respektive se tlaky uvnitř a vně hrnce vyrovnají a poklice povolí.
Jethro - ...asi máte pravdu, na fotce to sice není vidět, ale tyhle poklice mívají odvětrávací otvor (takový dutý nýt), takže tam podtlak vzniknout nemůže.
Tak z5, tahle poklice otvor nemá.
Stalo se mi jednou neco podobného, na pánev jsem použila nějakou skleněnou poklici se skleněným madlem vcelku, dusila jsem zeleninu a poklice se přisála. Škoda, že nevím, jak to přivolaný manžel pak vyřešil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.