Nejste přihlášen/a.
Přátelé, to jsem nečekala ! Dnes jsem k obědu uvařila v nerez hrnci jasmínovou rýži a to způsobem jako ji vařím celý život. když byla rýže dovařená a všechna voda vyvařená zkusila jsem rýži a byla dobrá. Hrnec jsem odstavila na stůl a počkala jsem s obědem na ostatní.Jaké bylo moje nemilé překvapení, když jsem potom nemohla rýži nasevírovat, protože poklice je doslova přisátá k hrnci a i po úplněm schlazení hrnce studenou vodou, se polkoce ani nehne. Zkoušela jsem už šroubovák, příborový nůž i kladivo a nejde to.Poraďte, prosím co mám udělat, abych hrnec otevřela. Rýží jsem uvařila novou a teď se ptám, mám ten zatracený hrnec rovnou vyhodit do popelnice? Díky za vaše rady !
Ten hrnec musíte naopak zase ohřát, zchlazením jen zvyšujete uvnitř podtlak, který tu pokličku drží. Pomalu ohřívejte (možná jen v horké vodě, abyste rýži uvnitř nepřipálila) až do chvíle, kdy se uvnitř zvýší tlak (respektive se tlaky uvnitř a vně hrnce vyrovnají a poklice povolí.
Jethro - ...asi máte pravdu, na fotce to sice není vidět, ale tyhle poklice mívají odvětrávací otvor (takový dutý nýt), takže tam podtlak vzniknout nemůže.
Tak z5, tahle poklice otvor nemá.![]()
Stalo se mi jednou neco podobného, na pánev jsem použila nějakou skleněnou poklici se skleněným madlem vcelku, dusila jsem zeleninu a poklice se přisála. Škoda, že nevím, jak to přivolaný manžel pak vyřešil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.