Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci pronajmout družstevní byt, ale nevím jestli mám poplatky za vodu , elektřinu a plyn převést na podnájemníka a zda mu mám v bytě napsat trvalý pobyt?
Předem děkuji
Dobrý den,
jedná se o pronájem družstevního bytu, proto je třeba písemný souhlas družstva, bez něj by byla nájemní smlouva neplatná. Co se týče převedení "služeb", já bych to asi udělala, nemusíte se pak zabývat vyúčtováním a bude to pro Vás jednodušší. Trvalý pobyt nezakládá žádná práva na bydlení, proto je to také čistě jen na Vašem uvážení.
Dobrý den,
já osobně raději vybírám zálohu na služby a energie, které pak platím v rámci SIPO. Vím alespoň bezpečně, že je zaplaceno a nemůže mě pak překvapit vzniklý dluh. Mám ve smlouvě nastaveno, že každý měsíc proběhne odečet měřidel.Tato měření zaznamenávám , z internetu zjistím ceny za příslušné energie(každé čtvrtletí) a vypočítám cenu.Vše zanáším do evidence a vidím tak okamžitě, jestli by podnájemník dlužil. Každý rok pak po obdržení vyučtování od správní firmy domu provedu finální vyúčtování s podnájemníkem. Dnes už si podnájemníci tak na evidenci zvykli, že sami vyžadují přehled měsíční spotřeby, který jim dodávám tištěný ve formě celoročního přehledu.Pokud vidím ,že mají velkou rezervu, pošlu jim na účet přiměřenou částku i v průběhu roku, ale nechávám malou rezervu do finálního vyúčtování.Co se týče trvalého pobytu ,ten jsem nepovolil, neboť si myslím , žeby mohli nastat zbytečné problémy. K přihlášení podnájemníka stačí ,když on bude mít podnájemní smlouvu a nemusí mít Váš souhlas.Jenže když se nebude chtít pak odhlásit tak s tím nehnete a budete muset zahájit správní řízení.Proč si dělat problemy?Takto mi to řekli na úřadě,neboť podnájemníci měli rovněž tento požadavek.Pokud tomu chcete zabránit,napište do smlouvy, že jako pronajimatel nesouhlasíte s přihlášením podnájemníka k trvalému pobytu.Mít nahlášeného někoho kdo má exekuci by asi mohlo být nepříjemné.Sám jsem jednou vyhazoval pána (ruce pryč od p. Matuli), který si bral na přítelkyně úvěry a tehdy jsem ocenil , že podnájemníky nepřihlašuji.Jinak každopádně doporučuji vše legálně, na smlouvu , alespon 2 nájmy dopředu a v případě neplacení včas vystěhovat.
Já to dělám podobně jako v předchozím příspěvku. Mám smlouvy napsané na sebe, protože chci mít jistotu, že jsou všechny závazky vůči dodavatelům energií řádně uhrazené. Od nájemníků vybírám zálohy na tyto služby ve výši, která je předepsaná na faktuře od dodavatele. Tyto zálohy pak vyúčtovávám podle skutečné spotřeby, když přijde faktura.
Co se týče přihlášení k pobytu, nedoporučovala bych to. Měla jsem nájemníka -cizince, který potřeboval mít někde nahlášené bydliště, tak jsem svolila k přechodnému pobytu na 1 rok. Tento nájemník se pak projevil jako problémový, proto jsem s ním ukončila smlouvu dříve. Když se odstěhoval, dali jsme byt do pořádku, vyměnila jsem zámek u dveří. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se po několika dnech nemohla dostat do vlastního bytu. Tento pán si pozval zámečníky, ukázal jim v občance, že má v bytě přechodný pobyt, sdělil jim, že ztratil klíče a nemůže se dostat domů. Zámečníci nemohli vědět, že už tam nebydlí a byt mu otevřeli. Takže se mi tam neoprávněně naboural a já měla nový problém. Teď nikomu svolení k pobytu nedávám, cizince raději neberu.
Madlo, ale to pak bylo jasné vloupání, na trestní oznámení... Leda že by to "dřívější ukončení smlouvy" nemělo oporu v zákoně...
Dušatko, já to vím. Smlouva byla řádně ukončená, i když předčasně, podepsali jsme dodatek, že se strany dohodly na ukončení k datu...atd., takže to snad bylo právně v pořádku. V tu chvíli pro nás ale bylo jednodušší vyvést ho ven. Kdyby se vzpříčil, Policii bych zavolala, naštěstí neprostestoval a šel. Samozřejmě jsem mu pohrozila Policií, pokud to udělá znovu, naštěstí už se to neopakovalo. Tady na poradně jsem chtěla tímto příkladem jen ilustrovat, co všechno se může stát, když dá člověk někomu souhlas k pobytu.
Výjimečně nesouhlasím s dusatkou , ale s kolegou. Také máme veškeré energie ponechané v režii majitele a já dělám vyúčtování pro 4 byty. Zapisuji elektřinu a plyn nepravidelně, teď už za dva roky mám průměrnou spotřebu ve všech bytech celkem stabilizovanou a hlavně zdokumentovanou. Navíc má každý byt svůj plynoměr (ale všechny na majitele), všechny byty poměrná měřidla na elektřinu (rozpočítám jenom spotřebu ve společných prostorách) a i na vodu. Zeť to tak zavedl a zdůvodnil tím, že on zodpovídá za pravidelnou platbu energií a nemusí se obávat případného "odstřihnutí". Tam je potřeba opravdu vybrat kauci (může být až trojnásobek nájemného) a to v případě, když by k ukončení nájmu došlo ihned po topné sezoně a tím i k většímu nedoplatku. Co se týče trvalého pobytu - exekuce jsou opravdu hrozba. Sama jsem byla svědkem, že zde exekutor párkrát "pátral"po příteli jedné nájemnice. Jinak bych to v případě povolení trvalého pobytu ošetřila v nájemní smlouvě alespoň smluvní pokutou pro případ, kdy by nájemník nezrušil po odstěhování řekněme v termínu do 10ti dnů trvalý pobyt přehlášením na novou adresu. Ale on by mohl nastat problém, pokud nemá šanci kam se přehlásit (rodiče, vlastní objekt apod). Protože o zrušení trvalého pobytu musí žádat majitel nemovitosti nebo držitel práva k nemovitosti.
Takže doplním, že jsem vlastně sice opožděně napsala podobný názor jako Madla. Teď souhlasím i s dusatkou, že sice je způsob, jak se bránit podle práva. Ovšem jsou to zbytečné průtahy a ztráta času. Navíc někdy je složité domoci se i v případě, kdy sice máte právo na své straně, ale vyskytnou se zbytečné průtahy z druhé strany. A ty zákony také umožňují.
Zde naopak při dlouhodobém pronájmu doporučují převést energie na nájemníka. Ale o tom nejsem moc přesvědčená, že je to nejlepší řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.