Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused nás nutí postavit druhý plot

Od: anetah* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

před rokem jsme se přestěhovali do satelitu, kde nám firma postavěla dřevostavbu. Dřevostavby v dané oblasti staví dodnes a zbývají jí už jen dvě (v naší oblasti). Problémem je, že když jsme stavěli plot, tak z jedné strany ještě nebyl finální vlastník pozemku. Firma nám řekla, ať si postavíme plot jaký chceme a nový majitel koupí pozemek již s postaveným plotem. Nový vlastník pozemku zezačátku řekl, že postaví podezdívku, protože terénově je níž a my jen vyndáme pletivo a zasadíme ho do podezdívky. Dnes se na na nás obrátil s tím, že my máme povinnost zamezit tomu, aby na jeho půdu nepadala hlína a že je ochoten zaplatit podezdívku, ale chce abychom koupili nové pletivo ( i když toto je tam pouze rok a nic mu není) jen z důvodu, že to má z pohledové strany a pletivo se mu nelíbí. (Nám je to jedno máme tam předtím thuje). Vzhledem k tomu, že už jsem jednou pletivo kupovala rozhodně nechci kupovat další - nesmyslně... co tedˇ? On když si srovná pozemek do roviny tak nám spadne půda s thujema a nejspíš i plotem.. potřebovala bych jen vědět jak je to s práváma, abych s ní mohla vést rozhovor, kdy i já budu znát své práva. Předem moc děkuji za odopovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Podle práva žádný plot mít nemusíte...A tím bych asi začal.

anetah*
hodnocení

Jde o to, že my ten plot postavili na svoje náklady ještě než on tam byl. A my ho tam chceme nechat nebo spíš nechceme už nic víc financovat.

Podle toho co jsem všechno četla, tak jak říkáte plot mít nemusíte a když ho postavíte tak jste jeho vlastníkem a pokud tomu dobře rozumím, tak i soused ho nemůže jen tak bez souhlasu zbořit. Plot je na hranici pozemku. Tuším že je tam i nějaka tolerance? Nevíte někdo jaká? :)

hodnocení

2x
§ 1018 nový Obč. zakoník
Pozemek nesmí být upraven tak, aby sousední pozemek ztratil náležitou oporu, ledaže se provede jiné dostatečné upevnění.
anetah*
hodnocení

Děkuji moc! To jsem potřebovala vědět, tudíž plot je postavený a on si nesmí sorvnat terén, tak aby nám plot spadl..tím je vše vyřešeno a moc děkujeme.

janh*
hodnocení

0x
A svůj plot máte doufám na svém pozemku.Tím pádem mi může soused prd.

vilik*
hodnocení

0x
Pozor na ty thuje. Měly by být 3 metry od hranice pozemku.
Radím se dohodnout, protože soused se může točit na odstranění stromků a vy budete nakonec ráda kupovat to pletivo, jestli je budete chtít.
Nebo holt nebude žádný plot a asi ani žádné thuje.
Nechápu ten konec, když je níž a srovná si pozemek do roviny, tak ten váš se snad stabilizuje a nebude ujíždět a padat ani půda, ani plot. Nebo se pletu?
re4zon
K odstraneni tuji musi mit rozumny duvod, coz bez znalosti mistnich pomeru nelze posoudit. Ze se mu nelibi rozumny duvod neni, ale pokud vrhaji stin pres pul pozemku, uz to muze byt problem. Srovnat si teren tak aby se sousedni pozemek zacal bortit rozhodne nemuze, jedine si postavit opernou zed.
vilik*
Thuje viz NOZ, je to novostavba a thuje je strom.
re4zon
No prave, tak si ten noz prectete, musi mit rozumny duvod..
anetah*
hodnocení

Náš pozemek je výš, jeho je níž... tudíž když on si ho srovná do roviny náš pozemek ztratí oporu a půda se sesype k němu.. zřejmě to do takhle vyhrocené situace nepůjde, ale chci znát svá práva a nechci se sebou nechat orat. :)

hodnocení

0x

Když soused potřebuje plot, tak nechť si ho postaví sám. Vy nemusíte žádný plot stavět.

anetah*
hodnocení

My ho tam mezi sebou máme, ale on chce jiný. A nám se to nechce financovat a vyrukoval na nás s tím, že my musíme zamezit padání hlíny na jeho pozemek.. proto jsem psala o pomoc :)

asd1

Když chce jiný plot tak si ho musí zaplatit. Mmch. pokud je plot váš (a cprávně celý na vašem pozemku) tak si může leda tak postavit svůl podél vašeho (což je pěkná oslovina).

Odhrabat hlínu aby váš plot spadl taky jen tak nesmí, musí udělat opěrnou zeď.

Ale jinak lepší je dohodnout si kompromis než aby z toho byla válka sousedů. Nenechat si na hlavu, ale zase vyjít vstříc občas není od věci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]