Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pověšení hrazdy - nosnost betonu

Od: tomasjedno® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

pořídil jsem si posilovací hrazdu na zeď, kterou hodlám přidělat do masivního betonového překladu v hale nade dveřmi. Dům je z 30.let.
Mám průměrnou výšku (i váhu), takže bych hrazdu rád co nejníž, nicméně nechci riskovat, že mi časem spadne kus zdi na hlavu. Takže jakou minimální tloušťku (tzn. výšku) betonu mám nechat pod spodním vrutem? Samozřejmě si k tomu pak připočítám i tloušťku omítky..

Pověšení hrazdy - nosnost betonu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janh*
hodnocení

1x
Závitovky skrz zeď!(jistota je jistota)
doplněno 10.07.19 08:11: Minimálně ty horní 2+2.Z druhé strany plech nebo veeeeelkou podložku.

Na toto se ale neptá!

Minimálně 5cm (+1 cm omítky ) od nadpraží,od spodku překladu.

janh*
Vy znáte přesné složení a tlouštku zdi?
Ono je to předsazené 50cm...

figurek*
hodnocení

1x

Nejde o tloušťku betonu pod spodním vrutem, ale o dynamicky zatíženou pákovou soustavu. Dynamické zatížení a rázy, rameno páky vodorovně 490 mm, svisle 180 mm. Ve chvíli kdy zaberete, vznikne na čtyřech horních hmoždinách tahové zatížení 300, možná až 400 kg, stokilový ráz na jednu hmoždinu. Tam je nejslabší místo vaší sestavy. Horní hmoždiny se budou vytrhávat ven, dolní hmoždiny vytvářejí osu otáčení a nedrží vlastně skoro nic.

Pokud se vyvrtá díra do betonového překladu dostatečně hluboko, důkladně se vyčistí na závitovku a chemickou kotvu, tak spíše vyrve samotný překlad, než tu hrazdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]