Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přidělat betonou ceduli s rokem stavby

Od: martin12* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, potřeboval bych přidělat na fasádu chalupy betonovou ceduli s rokem výstavby. Cedulka má asi 50 cm na délku, 20 na šířku a tloušťku asi 1 cm. Prý by šlo použít lepidlo mamut, ale moc nevěřím, že jí udrží. Kromě toho lepidla mě napadlo ještě použít hmoždinky (jednu nalevo a druhou napravo), tady se trochu bojím, aby cedulka při vrtání nepraskla. Fotku bohužel nemůžu pořídit, jsem mimo chalupu, ale v příloze je podobný případ. Díky za rady.

Jak přidělat betonou ceduli s rokem stavby

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vyškrábal bych omítku ve velikosti cedule a tu bych pak přilepil klasickým zednickým lepidlem. Do vytvrdnutí zajistit ze země vzepřeným trámkem.

Není třeba škrábat omítku ,max štuk,ale hlavně malbu a pak stav.lepidlo nebo klidně mamut-ten udrží taky hoodně!

martin12*
hodnocení

Je to poměrně vysoko a nic tak dlouhého na zajištění asi mít nebudu, max žebřík... Mám pytel cementu, dal by se použít místo stavebního lepidla popř. mamuta nebo raději koupit jedno z těch lepidel?

Na chalupě budu v sobotu jeden den. Kdybych to ráno přilepil cementem a podepřel žebříkem, bude to k večeru už držet, abych mohl uklidit žebřík, aby ho vítr neshodil a zároveň nestrhnul tu cedulku?

Klidně to přilep cementem, než někdo vymyslel stavební lepidla, jinak se obklady nelepily. Bylo by dobré ale zastínit proti slunci, aby cement nevyschnul, ale vytvrdnul.

Na samotný cenet se nelepilo-na obklady se dával stuk a cementem a ne jinak,a pokud to bylo (třeba v obchodě-masna) pak se přidával i v 70 duvilax nebo slovenská kopie -slovilax)- jen dlažba,ale ta pak do živého na cement!

Cementem se normálně lepilo, na spárování se pak používal cement se štukovým pískem (v poměru 1:1), aby spáry nepopraskaly. Bylo to naprosto běžné. Okoukal jsem to od zedníků v práci a také jsem to použil při přestavbě domu, jak u obkladů (i venkovních), tak u dlažby. Drží to dodnes a je to několik desítek let. Stačí se zeptat "starého" zedníka.

To tedy slyším prvně (čtu) prvně,byť je to skor 40 roků co jsem se vyučil,ale za tu dobu jsem toto neviděl, nedělal ani neslyšel nevím tedy odkud jsi ale takto jsme to dělail v PV,JH i v Praze ! Vždy než přišla lepidla jsme lepili obklady na štuk s cementem a než dorazili spárovací hmoty,tak se spárovalo jen na samotný cement. běžně normální ,pokud chtěl někdo něco extra tak bílý, známému jsem jej pak obarvil červenou práškovou barvou a ve spojení s obkladem,barvou, linky -super ovšem kdoví jak dlouho to tak vypadalo! A věz,že b Práglu ,respektive Zbraslavi ja za mnou a kolegy (co jsme se spolu učili,a v danou chvíli jem my třeťáci s parťákem udělal dlažby a obklady šk,kychyně a jídelny , dále sprchy a WC + chodby do tělocvičny) dost "hekterů" dlažeb a obkladů!

Je vidět, že možných způsobů je víc, možná i krajových.

hodnocení

1x

Přišroubovat určitě a ceduli vrtat vidiákem opatrně, netlačit, nebo lépe použít trubkový diamantový vrták, jako je na obklady.

hodnocení

0x

Také bych si obkreslil tabulku, vysekal omítku, omést, ideálně nanést penetraci a nechat vyschnout. (sokrat nebo stačí i naředěný duvilax).
Lepil bych mamutem, je dostatečně hustý a proti vyklopení tabulky bude držet hned. Proti sjetí dolů to podrží onen výklenek v omítce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]