Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vybudování obratiště

Od: lucied odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu v otázce vybudování obratiště.

Vlastním pozemek, který je situován na konci 65m dlouhé komunikace (tato komunikace je jedinou příjezdovou cestou k pozemku. Před koncem komunikace jsou již postaveny a zkolaudovány dva RD.

Nyní, v rámci územního řízení mi bylo sděleno, že je nutné na konci komunikace vybudovat obratiště.

Studovala jsem zákony a jsem zmatená z toho, že vyhláška a norma uvádí něco jiného:

vyhláška č. 23/2008 Sb. (odd. tech. podmínek požární ochrany) uvádí: Každá neprůjezdná jednopruhová přístupová komunikace delší než 50 m, pokud je komunikací jedinou, musí být na svém zakončení navržena se smyčkovým objezdem nebo plochou umožňující otáčení vozidla.

kdežto norma ČSN 73 6110 14.2. uvádí: Obratiště se obvykle zřizují na konci slepých komunikací, pokud jejich délka přesahuje 100 m

a má otázka zní: Je nutné obratiště budovat? Nebo se dá nějakým způsobem vybudování "obejít"?

Předem děkuji za Vaše komentáře,

Dvořáková

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V případě, že je přístupová jednopruhová neprůjezdná komunikace delší než 50 metrů, musí být podle vyhlášky č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, na jejím konci vybudován smyčkový objezd nebo plocha umožňující otáčení vozidel, tzv. obratiště. U dvoupruhových komunikací delších než 100 metrů využívají strojníci požárních automobilů na otáčení obratiště zřizovaná primárně pro svozové vozy komunálního odpadu podle čl. 14.2 ČSN 73 6110 Projektování místních komunikací a Technických podmínek MD ČR č. 103 Navrhování obytných a pěších zón.

Takže ona ČSN 736110 se týká slepých dvoupruhových komunikací a obratiště vozů pro svoz komunálního odpadu a vyhláška 23/2008 se týká požární techniky. V onom prvním případě je totiž uvažováno, že se požární technika bude obracet na místech obratišť vozů komunálního odpadu.

Pokud byste vybudovala dvouproudovou komunikaci, tak by asi i pro Vás platilo 100m...U jednoproudé potom těch 50m.

Ale nejsem projektant silničář..a krom toho...Pravdu má vždy ˇHASIČ". Takže si dovedu představit, že pokud Vám příslušný pracovník HZS vydá vyjádření, že k Vám v případě požáru budou couvat a nevadí jim to, tak i úředním na stavfebním odboru sklopí uši. Ale problém bude v tom, že toto Vám právě onen hasič takto nenapíše.

dra

Dobrý den,

mohu se zeptat, jaké mají být minimální rozměry obratiště? Všude se píše 12 m. To znamená minimálně 12x12?

Děkuji

Nejsem projektant silničář, ale podle mne z logiky veci by těch 12m mohl být i kruh...nemusí to být nutně čtverec.

A uznatelné je pokud vím i jiné obratiště, typu "T"..

hodnocení

0x

To mi hlava nebere. To tedy máte na vlastní náklady vybudovat obratiště na cizím pozemku*sok* K tomu vás nikdo nemůže nutit, zrovna tak jako vás nikdo nemůže nutit vybudovat případně obratiště na vlastním pozemku. Kdo je vlastně vlastníkem/správcem té příjezdové komunikace?

Další velmi podstatnou otázkou je územní plán pro danou oblast. Je to oblast bydlení? Je tam v tom případě navržené obratiště? Je tam vůbec na to obratiště místo, které umožní jeho vybudování na komunikaci, bez zásahu do jiných pozemků?

Prostě případ evokuje množství otázek, které je nutné zodpovědět. Bez toho neumím nijak poradit. Jen mohu říci, že obratiště není vaše věc, vy jen můžete tlačit příslušné organizace a instituce k jeho vybudování.

doplněno 09.07.19 10:45:

@lucied: Asi jediná možnost, kterou bych zkusil použít je to, že se jedná nikoli o nově stavěnou, ale o již stávající komunikaci, tudíž na ni nelze vztahovat ust. odst.3 přílohy č. 3 vyhl. č. 23/2008Sb. Uvedený odst. navíc mluví obecně a nepodmiňuje obratiště jakýmkoli stavem na konci té komunikace (ať je tam stavba, louka nebo les). Ale myslím si, že to už je případ pro šikovného stavebního právníka.

Je mi líto, že vám neumím lépe poradit.

lucied
hodnocení

Dobrý den,

komunikace je veřejnou účelovou komunikací vlastněnou fyzickou osobou. Mám na ní věcná břemena chůze a pojezdu v KN.

v platném ÚP je můj pozemek stavební a obratiště v něm samozřejmě navrženo není. Místo na obratiště tam je jen pokud bude část zasahovat na můj pozemek a část na pozemek souseda (ten je shodou okolností i majitelem dotčené komunikace).

Přikládám situaci (pozemek 87/2 se zakreslenou stavbou) bez obratiště (tento plán mi obor územního plánování rozporuje s požadavkem na obratiště...).

Upřímně už jsem z toho trochu zoufalá a plácám se v tom, co vlastně OÚP smí požadovat, co ne...

Moc děkuji,

LD

Vybudování obratiště #2

Ale samozřejmě že je to legitimní požadavek. Ono rozparcelovat louku a prodat ji lidem bez toho, aby byl pozemek zasíťovaný a měl příjezdy podle ČSN je velmi lehké. Ty dva domy "před" vaším pozemkem těch 50m splňovat budou i s rezervou, Vy už ale nikoliv.

Můžete zkusit zajít na HZS a zkusit s nimi probrat nějaké možnosti, ale opravdu tomu moc nadějí nedávám.

dylin
hodnocení

0x
Prováděcí vyhláška zákona o požární ochraně (23/2008 SB.) Má větší právní váhu než kodex norem. Neobejdete to.

bulik*
hodnocení

0x

A kdo chce být investorem stavby obratiště. Na vlastním pozemku bych se žádnou stavbou obratiště nedal souhlas !

Souhlas dávat nemusíte...ani nemusíte být investorem. Jen Vám potom úřad zcela po právu nepovolí dům na daném pozemku postavit. Nic víc, nic míň.

bulik*

@martincakl Samozřejmě že je vhodné být do určité míry s MÚ zadobře. Ale já jsem myslel, že paní má už dům postavený.

bulik: Paní nemá zatím RD postavený, je zatím pouze u územního řízení.

lucied
hodnocení

přesně jak píše @martincakl, nyní se snažíme probojovat přes územní rozhodnutí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]