Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení přepínače na světlo

Od: svyjabob* odpovědí: 12 změna:
Zdravím, dotaz na kutili.
Dlouho jsem se nehrabal v elektrice, tak se chci jen ujistit zdali vše udělám správně.
Mám dvou přepínač sériový, na který chci dát dvě světla, ale zatím pouze jedno, chápu li správně podle schémat z vypínače/přepínače a světla, tak musím na vypínač natáhnout pouze fázi (tu potáhnu že zásuvky vedle) a z něho pak na světlo dle schématu, N a PE mohu táhnout přímo ze zásuvky na světlo odkud budu táhnout fázi do vypínače? Je to tak správně? Děkuji.

Zapojení přepínače na světlo
Zapojení přepínače na světlo #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Podle schéma na prvním obrázku se jedná o sériový vypínač, dvojitý, v praxi běžně zvaný lustrák.
Přívod fáze elektrikář zapojuje na svorku s označením L, odchod fáze/fází na světla bývá ze svorky/svorek s označením 1.
Ovšem pozor!
Obvod zásuvek bývá jištěný silnějším jističem než obvod světelný.
Vypínače jsou většinou vyráběny na spínání menšího proudu, než dovolí jistič zásuvek. Může dojít k poškození vypínače nadproudem. Také vodiče k světlu mívají menší průřez, teda snesou menší proud.
Proto napájení světel ze zásuvkového obvodu není velmi vhodné. Je ale možné na příslušný zásuvkový obvod dát slabší jistič.
svyjabob*
hodnocení

Na konkrétní zásuvce je 16A, jaký jistič doporučujete? Případně je možné dát jistič jinak než před zásuvku přímo? (Nebo nějaké vychytávky, pokud znáte) U vypínače/přepínače bylo pokud se nepletu napsáno 10A, ale na zásuvce bych raději těch 16 A, co se průřezu týče, do zásuvky vede 2.5 a do osvětlení jsem pořídil 1.5.

Bude to paskvil, ale ze zásuvky byste musel vytáhnout vodič, který připojíte na jistič (10A/B) a teprve z něj připojit světlo. To znamená, že někde vedle zásuvky by měl být jistič v krytu. Běžně se tohle ale nedělá.

Vypínačom predsa potečie len prúd podľa záťaže,nevidím dôvod kvôli poškodeniu prepínača meniť istič.

Zde nejde o výměnu jističe, ale světelný okruh se jistí desetiamperovým jističem, zásuvkový šestnáct. Nejde o důvod, ale o normu.

@ferax - a ten světelný obvod se objeví odkud? Z toho 10A jističe zapojeného do zásuvkového okruhu? No to teda fakt nevím... Divočina to bude vždycky, klidně bych to tedy zapojil rovnou na tu zásuvku, proud, který by vypl ten případný 10A jistč tam určitě ze dvou světel nikdy nepoteče.

ajvn - já píšu jak to má být, ne že tam ten proud poteče. Samozřejmě, že to je paskvil, proto jsem to napsal. Jistič má být v rozvaděči. To znamená obvod pro zásuvky zvlášť a pro světla také. Na tom není nic složitého k pochopení.

ad @slavco @ferax
Už neraz sa stalo, že "odišla" žiarovka, zostala vo vnútri čierna, zadymená. Pri tom vyletel istič, a kontakty vypínača boli spečené, nedal sa rozopnúť.
Predpokladám, že keď sa vlákno žiarovky preruší (alebo opotrebovaním, alebo nárazom, otrasom) , môže niekedy vzniknúť medzi držiaky vlákna oblúk, teda takmer skrat, a prúd v obvodu ide závratne rýchlo hore.
Potom napr. i len 25 watová žiarovka môže "vyprodukovať" taký prúd, ktorý prístrojom, prípadne i vodičom veľmi neprospeje.

@ferax - hezké ráno:), ale já tomu rozumím, jen tam píšeš, že vytáhneš ze zásuvky vodič a na ten dáš 10A jistič, což uznáš, by nemělo být, proto jsem napsal, že bych vytáhl vodič z té zásuvky a dal to rovnou napřímo. Jistič už nic nezachrání, bude to vždy zapojeno proti normě.

ajvn - když vytáhneš kabel ze zásuvky nějakým kultivovaným způsobem (vyvrtáš z boku otvor a kabel pak zasádruješ), zavedeš ho do skříňky s jističem a odtud připojíš světlo, bude to podle normy, jen to nebude vypadat hezky.

svyjabob*
hodnocení

Takže pokud to chápu, tak jde pouze o normu? Protože rozdíl 6A je sice nějaké 1,2kW ale už 10A je dost. Takže pokud bych to aplikoval dle postupu z otázky, půjde to? Nehrozí něco více? Vodič bude 1.5 což by těch 16A snad chvilku utáhlo, než by se to zpeklo, jde o to, že nemám odkud jinud natáhnout elektřinu, resp. mohu, ale buď 8metru vodičů a skrz zeď, na těch 10A nebo to napíchnu na tu zásuvku, co je hned vedle.

Uděláš si to doma, je to na tobě. Ostatní už jsem ti napsal. Jak se zpívá v jedné písni "jaký si to uděláš, takový to máš". V případě nějakého maléru, se při vyšetřování vždy postupuje podle norem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]