Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzní nádoba a udržování tlaku v systému

Od: fik odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny,tentokrát bych potřeboval odpověď od někoho kdo se pohybuje v oboru. Dopadlo to nakonec přesně tak jak jsem čekal a topenářská firma se na mě opět vykašlala a nová není na obzoru. Rozvody topení máme natahané,radiátory zapojené ,máme krbová kamna s výměníkem na místě,ale nejsou zapojena. Potřeboval bych nějak polopaticky vysvětlit,případně i vypsat,co vše je potřeba k úspěšnému zapojení-vím že expanzní nádoba,teploměr,tlakoměr,oběhové čerpadlo s záložákem. Spíš mě zajímá co udržuje správný tlak v systému,kde má být max 1,5 bar. Když se dívám na expanzní nádoby tak ty jsou do 6 bar. Zajímá mě jaké ventily koupit aby mě automaticky doplňovaly otopnou vodu a zkrátka celé jak to funguje.

Vím je to zoufalý a rady že sháněj dál topenáře si prosím nechte...už jsem jich sháněl dost a nemímím čekat až začne být zima a mamka bude muset sedět u přímotopu v kabátě

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

berger*
hodnocení

1x

Dobré povídání o tom je tady - kamna.astranet.cz/... Někde jsem okopčil ještě vytuněné zapojení podle přiloženého obrázku a podle toho to udělal. Jsem laik a vše šlape... Jen,automatické dopouštění vody jsem nedělal a ani jsem o tom neslyšel.

Expanzní nádoba a udržování tlaku v systému
fik
hodnocení

Moc děkuji

hodnocení

0x

Ten tlak má na starosti tá expanzná nádržka. Ona vo vnútri má membránu,kde zo spodnej strany ide topná voda a z vrchu vzduch. Nadoba sa po montáži nafúka vzduchom na predpísaný tlak a potom sa napustí systém vodou,odvzdušní sa a dotlakuje na predpísaný tlak. Potom sa už len dopúšťa voda alebo dofukuje vzduch a robí sa to ručne,automatika by stála dosť veľa. Ak praskne vo vnútri membrána,tak sa mení nová nádrž. Nezabudnite domontovať automatické odvzdušňováky. Ventily sa teraz dávajú guľové a montujú sa tak, aby sa mohlo teleso odpojiť a nemusela sa spúštať všetká topná voda. Čiže na vstup a výstup z vložky,pred a za obehové čerpadlo. Na spiatočku pred vstupom vody do čerpadla odkaľovacie sitko.Ďalej je potrebný termostat na ovládanie čerpadla,poistný ventil.Fakt si na to trúfate?

fik
hodnocení

Troufám či ne se mě nikdo neptá...kdyby se našel někdo kdo přijde,tak do toho samozřejmě nejdu

hodnocení

0x
Na vše by měl dát odpověď projekt. Stabilizaci tlaku zajišťuje expanzní nadoba, ale max tlak systému omezuje pojistný ventil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]