Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně odizolovat (neodizolovat) dům?

Od: jirinovak odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, mám prosbu na vás zkušené. Koupili jsme před rokem rodinný dům. U boků domu se drží vlhkost, základy nejsou odizolované a na jednom z boků se nám v zimě dělá uvnitř v místnosti menší plíseň, které lze zabránit odvlhčovačem. I tak jsme se rozhodli boky domu odizolovat. Jenže...parta melouchařů mi odkopala jeden bok domu a zjistilo se, že dům nemá žádné základy. Stojí na jakési betonové šlupce (cca 5cm) a pod ní jsou jen kameny a hlína. Jeden z boků tedy odkopali do hloubky 1m, položili nopovou folii a na ní drenážní trubku, kterou na obou stranách vyvedli nad povrch. To vše zasypali nepraným kačírkem a zeminou (na střídačku). Má cenu takto odizolovat i druhý bok domu nebo jde o nesmyslnné řešení? Ten bok, který se dělal byl občas vlhký a je na něm značně oloupaná omítka. Druhý bok viditelně mokrý nebýva, ale dělá se tam z vnitřní strany v místnosti ta plíseň.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Marně přemýšlím, jaký význam má drenážní trubka položená u základů domu a vyvedená na obou koncích nahoru.

Pokud není udělaná hydroizolace, je šaškárna s nopovkou a drenážní trubkou úplně zbytečná.

Kdyby se za ty peníze, co to stálo, udělal pořádnej mejdan, mělo by to podstatně větší smysl, než tohle.

vilik*
No jaký, přece peníze se musí točit a za nic se nikomu nechce nic dávat. Takže určitou protihodnotu dostat za své peníze musí, i kdyby to byla sebevětší hloupost.
Já toto řešení, tedy zakopanou drenážní trubku s koncem vyvedeným nad terén mám doma také, ovšem ne u domu, ale v záhonu s borůvkami. Do drenážní trubky zasunuji vodovodní hadici a zalévám takto až dolů pod kořeny. Jinak bych ji tam těžko dostal, tak hluboko by se voda ze zalévání nevsákla.
Proč to má u domu fungovat opačně je mi ale záhadou.
vilikr
Abych jen neprudil, já bych asi šetřil na dodatečné dobudování základů s hydroizolační vrstvou, která je napojena na hydroizolaci podlah. V první řadě bych ale určitě pozval odborníka.
Bude to drahé, pracné, s omezením bydlení a dělat bych to nechtěl.
Jenže co už teď.
rl
Drenážní trubka vedená u základů, s vývodem nad terén se tam dává aby nasávala vzduch a nasávaný vzduch vysoušel základy. Druhá drenážní trubka vedená před nopovkou se tam dává kvůli odvádění Vody od základu.
Kudy ta trubka zakopaná u základů bude nasávat vzduch?
Jak voda, tekoucí kačírkem pozná, že tam je trubka do který se má trefit? Navíc, jak teče voda děravou trubkou?

ri, věříte tomu, co jste napsal?

Milane, myslím si, že tomu bohužel věří...*zed**zed**zed*

rl
Úkolem drenážního systému je ochrana hydroizolace a odvedení prosakující vody tak, aby nezpůsobovala tlakové namáhání. Drenážní systém obsahuje různé prvky a prvky a pouze souhra plošné drenáže na svislých stěnách a potrubí kolem objektu tvoří funkční celek, který odpovídá požadavkům norem. Plošnou drenáž stěn musí tvořit vsakovací a filtrační vrstva. Struktura profilované fólie vytváří vzduchový prostor mezi nopy, kudy odtéká voda. Pevně nakašírovaná filtrační geotextilie, vyrobená z termicky zpevněných nekonečných polypropylénových vláken, působí jako vrstva filtrační a zadržuje jemné částice zeminy. Běžná profilovaná fólie s volně přiloženou geotextilií funkci plošné drenáže neplní.Drenážní potrubí je ze všech stran obsypáno štěrkopískem, v tomto loži také končí dolní hrana drenážní fólie. Čisticí a kontrolní šachty se umisťují vždy v místě změny směru potrubí cca o 20 stupňů. Tímto způsobem zajistíme spolehlivý drenážní systém, který odpovídá požadavkům norem. Odvedení vody z drenáže se provádí dle možností do odvodňovací stoky, dešťové kanalizace nebo do vsakovací nádrže.

ri, slušelo by se napsat zdroj informací, kterou jste zkopíroval. Ale toto není řešení pro vlhkou zeď, která nemá vodorovnou hydroizolaci.

Moc hezký povídání. Jen jsem se stále nedozvěděl, jak funguje odvětrání drenážní trubkou vyvedenou na obou stranách nahoru. Kudy se tam ten vzduch, co odvětrává vlastně dostane?

bulik*
hodnocení

2x

Vy sem budete psát s problémama s barákem častěji.

hodnocení

0x

Jiří, Jenyk i Vilík mají naprostou pravdu.

Pokud se divíte, že barák nemá základy, je to z neznalosti staveb. Meloucháři Vám udělali, co jste po nich chtěli. Již mnoho domů, takto okopaných mělo větší problémy, někdy i popraskané stavby a zřícené stěny.

Jediná 100% účinost je vložení nějaké hydroizolaci mezi základ a stěnu.

Je praxí a zkušeností dokázáno, že díravá trubka Vám nebude odvádět vlhkost. Zkuste odpovědět Jenykovi.

jirinovak
hodnocení

0x
@jenyk díky za odpověď. Poté, co jsem to začal víc studovat jsem zjistil, že to bude asi blbos také. Jenže diky dopadající omitce a vlhku na té straně domu, jsem sháněl nějaké lidi, co by mi poradili a pomohli. Pánové tvrdili, že už to dělali mnohokrát, tak jsem nabyl dojmu, že tomu rozumí. Už při kopani se ukázalo, že zaklady se asi konat nebudou a ja projevil obavy o sesunuti stěny. Pánové ale mávli rukou a kopalo se dál. Beton u paty domu omlatili palici, aby ho srovnali se stenou domu, pote na kamenivo a pudu namackli nopovku s presahem nahoru, ktery ukoncili v liste a na nopovku, jak jsem psal, polozili onu trubku kterou na obou koncich vyvedli nad terén. Jak se psalo, že udělali, co jsem chtěl není pravda. Za 1. už v počátcích jsem je snažil nějak krotit, ale nerozumím tomu a oni prý už podobné delali... Za 2. Nechal jsem je to udělat tak, protože ani na internetu se nedalo přesně zjistit, jak na dům bez základů. Nyní je to už jedno, ten kus je hotový. Moje otázka byla, zda takto pokračovat na dalších stranách domu. Nyni vím, že ne

dům bez základů se podřízne, jako jiný dům..

jen se musí opatrně.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

Bohužel, že to dělali již několikrát zdaleka neznamená, že to funguje.
A tohle nefunguje.
Jak píše Milan, musí se udělat řádná hydroizolace. Podřezat zdi, vykopat podlahy a vše navzájem svařit.
Uznávám, práce pro vraha, ale vše ostatní je jen maskování problému a ne jeho odstranění.

jirinovak
hodnocení

0x
Podrezavani bohuzel nepripada v uvahu. Jednak financne na to neni a pak mame jiz delane nove podlahy a jejich bourani je pro me nyni nesmysl. Barak stoji jiz x let a problemy nema. Asi tedy jen odendam betonovy sokl na boku domu (dle meho se za nim drzi vlhko, jelikoz je tam spara mezi zdi a soklem), odkopu do cca 30cm kvuli vysychani a zahrnu kaminkem a necham byt. Nic jineho nyni nelze udelat
vilik*
Nejhorší je, že jste koupil bez porady barák s vadou, nacpal prachy do nesmyslných a nekoncepčních oprav, které jen kosmeticky "vylepšily" nevyhovující stav zakrytím vad zvenku a budete celý život bydlet v problémové stavbě. Kdyby problémy nebyly, neptal byste se.
Teď tvrdíte, že na to není a nebude. Takže se alespoň neprojeví plísně, kdybyste náhodou měl stranou peníze na zateplení.

Odkopáním zbývajících zdi domku a zasypáním onoho výkopu kamenem,tím si místo odvedení tu vodu přivedete k domku!

Pane Nováku, postupujte jako spousta jiných majitelů, chcete řešení jen podle Vás. Odborníci Vám zde sdělují, že to nejde, jak chcete, nebude to fungovat a Vy místa řešení jak to udělat, sdělíte, že to nejde.

Je to Vaše rozhodnutí, ale špatné.

Časem se opět obrátíte na poradnu, jak to udělat.

olinl
hodnocení

0x

Jak radí ostatní-jediná nejlepší varianta je na dobré základy položit vodorovnou izolaci ( např. IPU, alespoň dvě vrstvy) a na ní nosné a nenosné zdi a podlahy, jako je to u novostaveb. Nerad to píšu, ale některý rádce tu před necelým půlrokem psal o stržení domu a výstavbě "odznovu" -to je ale finančně někde jinde.. Ta drenáž s děrovanou trubkou a nopovou fólií pomáhá jen částečně, tak zbídou na 20% a ještě v létě..(odzkoušeno a později předěláno na vodorovnou izolaci). Neřeší to totiž spodní vlhkost, kterou tam budeš mít pořád z hlíny a kamenů ve tvých "rádobyzákladech". Když si dělal podlahy v místnostech, položil si nějakou tu hydroizolaci pod vrchní/finální beton? Stačila by ve finanční nouzi i pevnější/tlustší PVC fólie ve dvou-ideálně třech vrstvách místo IPY, aby se neprodřela tíhou betonu nad ní o nerovný základní beton. Počítám že máte jen přízemní domek a postupné práce na základech a izolaci by neměl být problém, snad jen finanční. Upřímně-pozval bych si statika nebo projektanta (případně oba) ať vysloví svůj názor, opravovat/dělat nové základy bez znalosti problému je na sesunutí či popraskání zdí, v případě chybějící hydroizolace budeš každých osm/deset let nahrazovat omítku a nepomůže žádný nátěr či penetrace nebo sanační omítka, to už je vyzkoušené, ta vlhkost "zespodu" tam prostě je a bude. V zimě protopíš majlant, protože ohřát vlhkost/vodu ve zdi je náročné(+kondenzace teplo/zima) a na vlhké zdi dávat polystyren či jiné zateplení je opět uzavření/vpuštění vlhkosti dovnitř domu.

hodnocení

0x

Já radu nedám, ale mám pochopení pro pana Nováka. On není každý odborník, aby dokázal před koupí domu odhadnout, kde jsou eventuální problémy a při prodeji to jsou takzvané "skryté vady" a těch prodejce samozřejmě mlčí. No a pak vyvstanou problémy později a člověk se je snaží nějak řešit. A udělá co? No obrátí se na "odborníky". A jelikož dneska je jich hodně málo, tak může klidně naletět, zrovna tak, jako pan Novák. Mně se tohle také stalo. Sice ne stejný problém, ale teklo mi při dešti do kuchyně. Tak jsem pozvala odborníky na střechy. Udělali mi novou střechu, je to rovná střecha nad verandou a kuchyní, jednalo se o novou ipu zaizolování a tak dál. Nebyla to levná záležitost. No a když skončili a přišla první průtrž mračen, tak mi do kuchyně vesele teklo dál. vylezla jsem na střechu a zoufalá hledala kudy ta voda teče a nakonec jsem našla příčinu. Bylo to jednoduše v malé neuzavřené díře, kudy stékala voda ze štítu rovnou pod tu nově položenou Ipu. Tak jsem to já zapatlala tou montážní pěnou a na to nanesla tlustou vrstvu asfaltového maglajzu pro opravy střech z Ipy a od té doby je pokoj. Takže jsem vůbec nemusela nechávat tu novou střechu dělat a ušetřila bych přes 50 tisíc, protože mne ta oprava vyšla na 3 stovky. :-D No, ale nelituji, protože zase zvýšili to bednění a nacpali tam další vrstvu té zateplovací "vaty" a tím pádem zase zateplili barák a nemusím tolik topit. Ale to nebyl můj původní záměr, já jsem potřebovala, aby mi neteklo do baráku. A oni mi řekli, že se musí udělat celá nová střecha, přitom stačilo, aby se někdo z nich pořádně podíval na štít.

Jasně,ale jsou věci co prodejce o domu ani nemusel vědět.Pže dům nemá základy tak jistě není starý jen nějakých 50-60 let ale spíše těsně poválečná nebo spíše ještě starší.,takže skrytá vada, asi těžko-pokud by došlo na lámání chleba,tak by musel prokázat že prodejce o tom věděl ...dokud se nerýplo do země -nikdo to nevěděl.A ta vlhkost ze země? prodejce o tom ani nemusel vědět-třeba celá volná stěna bez přistaveného nábytku, jen dva obyvatelé, vařilo se jen víkendově atd a najednou je tam pět lidí,denně se vaří, u zdi gauč,skříň... atd na jednou je tam mokro a plíseň.

Pokud by to jeden dokázal poznat před koupí=nekoupil by to ale to nemusí v danou chvíli poznat ani odborník, a na druhou stranu-třeba to moc dobře věděli a proto prodávali, kdo ví.Ale v tomot případě to není zaplácnutí díry kouskem "asfaltu" ale daleko náročnější a dražší oprava.

bulik*
hodnocení

0x

Jenom chci zdůraznit, že zdivo pojené jílem SE NESMÍ PODŘEZÁVAT, PROTOŽE JÍL PO USCHNUTÍ SE SYPE A ZDIVO SE ZHROUTÍ A TÍM CELÁ STAVBA !

olinl

bulik máš pravdu a v tomhle případě by bylo pro dům z vepřovic/vepříků/nepálených cihel/kotovic/adobů řešením postupná záměna za jakékoli pálené cihly nebo rovnou zmiňovanou demolici..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]