Nejste přihlášen/a.
Způsob rozúčtování nákladů na služby, jako je dodávka pitné vody a odvádění odpadních vod se provádí podle zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty. Uvedený zákon č. 67/2013 Sb. v ustanovení § 5 odst. 2) uvádí, že nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva nebo společenství, rozúčtují se náklady spojené s dodávkou vody a odváděním odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody dle přílohy č. 12 vyhlášky č. 428/2001 Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu o vodovodech a kanalizacích. Aktuální směrná čísla uvádí vyhláška č. 120/2011 Sb., která změnila přílohu č. 12 vyhlášky č. 428/2001 Sb. Tato směrná čísla slouží jako úměra v korunové bilanci spotřeby vody v domě vzhledem k celkovému fakturovanému množství a ceně dodávky.
V "právu" tedy nejste ani Vy, ani druhá paní, co má (sama) ve svém bytě podružné vodoměry. Vodoměry buď musí mít všichni, nebo se na ně nebere ohled. Nelze tedy v některých bytech účtovat spotřebu dle vodoměrů...a u druhých podle počtu osob.
Tudíž bych velmi doporučoval osadit podružné vodoměry ve všech bytech bez vyjímky.
Tak to tedy chápu já..a i z toho co vím z praxe to tak je.
Martincakl odpověděl přesně, já to jen trochu zjednoduším - v podstatě jsou 3 možné způsoby rozúčtovaní.
Podle podružných vodoměrů - nejspravedlivější možnost, musí je ale mít všichni, jinak to nelze.
Podle směrných čísel - vhodné v případě, když je v oběktu komerčně využívaný nebytový prostor (hospoda, kanceláře, prodejna...).
Podle počtu osob v bytě - nejméně spravedlivý způsob, ovšem nutný tam, kde z technických důvodů nelze nainstalovat podružné vodoměry ve všech bytech. Nelze použít, pokud je v domě komerčně využívaný nebytový prostor a to ani v případě, že by měl svůj podružný vodoměr.
Jakákoliv kombinace těchto způsobů není přípustná.
"Já si udělala dva poměrové bytové vodoměry ve svém bytě na své náklady... "
Je Vám jasné, že jste vodoměry podle NOZ jejich namontováním v podstatě darovala majiteli domu?
moje spotřeba 25kubiku za deset měsíců při třech lidech je nízká
Je VELMI nízká pro 3 lidi. Asi jen 82 litrů/den. To je průměrná spotřeba jednoho člověka v ČR (asi 88 litrů/den).
Nejvíce se spotřebuje na sprchování/koupání, v případě malých dětí pak ještě každodenní praní.
To se ani nedivím, že to nechce zaplatit. Vaše spotřeba na 3 lidi je nesmysl. Já sama mám kolem 50 kubíků za rok, a to doma skoro nejsem. Sprchuju se často po cvičení mimo domov, víkendy nebývám doma.. Vlastně chodím domů jen v týdnu přespat. Buď je váš vodoměr chybný, nebo nesplachujete, nemyjete se, neperete a nemyjete nádobí.
Vaše spotřeba (48 m3, 5 dní v týdnu doma, z toho 1x sprchování jinde) pak asi bude moc vysoká. Vychází mi 200-235 litrů na den, což je pohodlně více než dvojnásobek průměrné spotřeby (asi 90 litrů na osobu a den).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.