Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování vody

Od: verajavurkova odpovědí: 8 změna:
Dobrý den. Bydlím v domě s pěti bytovými jednotkami. Ideální polovinu domu vlastní tři lidé z jedné rodiny tedy matka a dvě dcery. Druhou ideální polovinu celého domu vlastní moje matka s otcem. Já bydlím v jedné z bytových jednotek s dvěmi dětmi, tedy 3 lidé. V domě nemáme bytové poměrové vodoměry v jednotlivých bytech. Rozpocitavame se dle počtu osob. V jednom z bytů u sousedky je bytový poměrový vodoměr již starší pěti let, ktery vlastní sousedka dcera tě druhé rodiny, je to tedy spolumajitelka domu. Ta po odstěhování se z domu používá tento byt k návštěvám častým a oznámila, že bude používat tento bytový poměrový vodoměr, který je prošlý. Takto proběhlo jedno vyúčtování, ostatní jsme se rozpocitali dle počtu osob po odečtení tohoto vodomeru. Já si udělala dva poměrové bytové vodoměry ve svém bytě na své náklady v hodnotě 6000kc. Chci také používat tyto vodoměry a ostatní aby se rozpocitali dle počtu osob. Sousedé ta druhá rodina matka s dcerami mi to nechtějí dovolit, protože moje spotřeba 25kubiku za deset měsíců při třech lidech je nízká. Ostatní dva měsíce zaplatím dle starých zásad rozpočítání stejně jako sousedka než se odstěhovala a začala v půlce roku používat vodoměr. Jsem v právu já? Děkuji moc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Způsob rozúčtování nákladů na služby, jako je dodávka pitné vody a odvádění odpadních vod se provádí podle zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty. Uvedený zákon č. 67/2013 Sb. v ustanovení § 5 odst. 2) uvádí, že nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva nebo společenství, rozúčtují se náklady spojené s dodávkou vody a odváděním odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve všech bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody dle přílohy č. 12 vyhlášky č. 428/2001 Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu o vodovodech a kanalizacích. Aktuální směrná čísla uvádí vyhláška č. 120/2011 Sb., která změnila přílohu č. 12 vyhlášky č. 428/2001 Sb. Tato směrná čísla slouží jako úměra v korunové bilanci spotřeby vody v domě vzhledem k celkovému fakturovanému množství a ceně dodávky.

V "právu" tedy nejste ani Vy, ani druhá paní, co má (sama) ve svém bytě podružné vodoměry. Vodoměry buď musí mít všichni, nebo se na ně nebere ohled. Nelze tedy v některých bytech účtovat spotřebu dle vodoměrů...a u druhých podle počtu osob.

Tudíž bych velmi doporučoval osadit podružné vodoměry ve všech bytech bez vyjímky.

Tak to tedy chápu já..a i z toho co vím z praxe to tak je.

hodnocení

4x

Martincakl odpověděl přesně, já to jen trochu zjednoduším - v podstatě jsou 3 možné způsoby rozúčtovaní.

Podle podružných vodoměrů - nejspravedlivější možnost, musí je ale mít všichni, jinak to nelze.

Podle směrných čísel - vhodné v případě, když je v oběktu komerčně využívaný nebytový prostor (hospoda, kanceláře, prodejna...).

Podle počtu osob v bytě - nejméně spravedlivý způsob, ovšem nutný tam, kde z technických důvodů nelze nainstalovat podružné vodoměry ve všech bytech. Nelze použít, pokud je v domě komerčně využívaný nebytový prostor a to ani v případě, že by měl svůj podružný vodoměr.

Jakákoliv kombinace těchto způsobů není přípustná.

doplněno 02.07.19 17:34:

"Já si udělala dva poměrové bytové vodoměry ve svém bytě na své náklady... "
Je Vám jasné, že jste vodoměry podle NOZ jejich namontováním v podstatě darovala majiteli domu?

hodnocení

4x

Nelze část domu dle vodoměrů a část jinak. Buď všichni podle vodoměru s dopočtem nesrovnalostí, nebo na osobu.

Až budou mít všichni vodoměr, zjistíte, že hlavní ukazuje jinou hodnotu, nežli součty všech bytových. Rozdíl se musí procentuálně rozpočítat na všechny.

lmgify
hodnocení

0x

moje spotřeba 25kubiku za deset měsíců při třech lidech je nízká
Je VELMI nízká pro 3 lidi. Asi jen 82 litrů/den. To je průměrná spotřeba jednoho člověka v ČR (asi 88 litrů/den).

Nejvíce se spotřebuje na sprchování/koupání, v případě malých dětí pak ještě každodenní praní.

m123*
Nespletla jste se? Ja sama mam spotrebu 40 - 50 kubiku za rok. To byste snad jen splachovali wc a jinak nic.

aehaehr
hodnocení

0x

To se ani nedivím, že to nechce zaplatit. Vaše spotřeba na 3 lidi je nesmysl. Já sama mám kolem 50 kubíků za rok, a to doma skoro nejsem. Sprchuju se často po cvičení mimo domov, víkendy nebývám doma.. Vlastně chodím domů jen v týdnu přespat. Buď je váš vodoměr chybný, nebo nesplachujete, nemyjete se, neperete a nemyjete nádobí.

lmgify

Vaše spotřeba (48 m3, 5 dní v týdnu doma, z toho 1x sprchování jinde) pak asi bude moc vysoká. Vychází mi 200-235 litrů na den, což je pohodlně více než dvojnásobek průměrné spotřeby (asi 90 litrů na osobu a den).

aehaehr
Nojo, 2x macham, stará pračka, myju nádobí pod tekoucí vodou, sprchuju se... A v zimě doma na víkendy bývám. Holt někdo musí být ten lehký nadprumer.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]