Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavění příčky z klasických cihel - napojení

Od: touz odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, mám otázku. Budu stavět příčku z klasických červených pálených cihel, příčka tl. 15cm. Když budu stavět tu zeď, musím obouchat zdi, na které by byla napojená, do cihly? Jenom ten pruh, kde by byla ta příčka? Nebo to můžu stavět na omítku? Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na výšku místnosti cca 2,5m vysekáváme min tři kapsy na ukotvení příčky do mosné zdi,kapsa min na hloubku 10cm.Porothermy občas kotvíme na nerez pásky ob šár, ytongy dnes jen páskami stejně jako příčky do KM-Beta tayk ob šár.

hodnocení

3x

Také jsme to řešili zatlučením dvoustovky hřebíku do spáry ve stěně. Půlka do spáry a půlka zůstane v příčce. Drží to dobře. Na výšku stěny 240 cm, jsem použil třeba 4 hřeby.

hodnocení

2x

Dříve se zasekávali kapsy, dneska již není třeba, použijete "POROTHERM spojka zdiva / stěnová spona NEREZ" nebo podobnou a hotovo.

Dnes se zdí na pěnu a není problém.

hodnocení

0x

Pokud chcete v místě napojení kolmých zdí praskliny na konečné omítce, případně počítáte s velmi krátkou životností příčky (do doby, než se někdo "svalnatější" do příčky opře a ta spadne), nemusíte nic sekat...jinak se provádí i "vazba" s původní zdí (buď vysekáte co pár vrstev kapsu do původní zdi a do ní zastrčíte část cihly nové) nebo stěny spojíte třeba roxorem

touz
hodnocení

Dobře, děkuji. A bude velký problém, pokud to normálně vysekám do cihel a normálně začnu stavět tu příčku a neudělám ty kapsy nebo tam nedám tu spojku? Děkuji

Pokud to přilepíte kvalitě ke stěně, nemůže být problém. Copak bude do zdi narážet náklaďák? Až se budeme bavit o příčce dlouhé 10 metrů, pak budeme řešit vzepření a vyztužení.

Problém? no asi je to značka "samodomo" takže případné praskání omítky ve spojích,pokud by to bylo v práci-tak vybourání akotvené-nerez páskami nebo do kapes-bylo by to porušení technologických postupů.

kterých technologických postupů?

Kdo je stanovil?

Nevím zedníkem jsem krátce jen od roku cca 1976 a toto jsme se učili! Stavět si sám sobě? tak kotvy nepoužiju ani náhodou-vždy řádně převázat!

diesle, v pořádku, ale dnes podle starých metod? Porotherm má v technických návodech nerezové plechy jako součást stavby. Proto mne zajímá, jaké technologická postupy se porušují. Teď to vím, ty z minulého století. Ale nemyslím to špatně. Dříve se to dělalo, u plných cihel, ale dnes u cihel vysokých 25cm?

Ale tazatel se neptal na soudobé Porothermy nebo od dalších výrobců ptal se na staré.

ale no tak, to je přeci jedno, z čeho se bude zdít.

Podle Vašeho návrhu, postaru, jak jste se to učil, tak vysekat kapsy, nebo podle mne po novu, nesekat kapsy. Nebo se bude zeď více chvět, když je postavená z malých cihel?

jabraka*
hodnocení

0x

V roce 1975 jsem na chalupě v patře seníku vystavěl příčku ze starých cihel a dodnes se žádné praskliny neprojevily.A to jsem se mzedničinou neměl pražádné zkušenosti,ani nebyly pořádné materiálya příčka dodnes drží.A to do ní je vezděný komín.

Takže žádný problém nečekej,dokonce ani nahoře,tam se ke stropu příčka zapění.

joudic*
hodnocení

0x
Staci trochu oryt + kotvy/spony pripadne skoby.. Kapsy netreba.. pokud je omitka stara a nebo moc piscita urcite otuknout ostrym kladivkem a prilepit nejlepe necim lepsim nez zdici maltou z pytle z marketu

kami*
hodnocení

0x
Pro příčku z cihel jsme rádi, že jsme zvolili to vysekáni kapes z logického důvodu. V příčce máme dveře. Vibrace i při občasném bouchnutí dveřmi dětmi nebo průvanem donutí příčku pracovat trochu více, než okolní zdi. Zatímco dříve ve spojení prasklina byla, u nově vystavěné příčky prasklina už nevznikla. Nejde mi logikou pochopit, že hřebíky vydrží odolávat 50 a více let vibracím dveří podobně jako klasické staré způsoby zdění.

kami, to že to nedokážete pochopit je jen o vysvětlení. I kdyby ty hřebíky tam nebyly, tak se nic neděje. oni tam nemají žádnou pevnost. Asi tam nejsou tak velké vibrace, jako u Vás.

Ale bouchnutí dveří, až vibruje stěna, které v napojení praská, to musí být ale rány..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]