Nejste přihlášen/a.
Zdravím místní rádce ,
obracím se na Vás s žádostí o radu při výběru nového zdroje vytápění. Máme starý kotel a bude muset být nahrazen. Pročítal sem si různá fora a jde mi z toho hlava kolem. Jedná se o rodiný dům zastavěná plocha 120m2 jedno parto pak nezateplená štítová střecha , většina oken již vyměněna za plastová, plyn je ukončen na hranici pozemku. V současné době máte kotel na koks/dříví topíme převážně dřívím výkon kotle 20kw. Rozpočet na tuhle akci je cca 150 tisíc.
Naše prvotní myšlenka byl automat na pelety , nicméně když sem různě poptával ve firmách každý od toho odrazuje , že prý se nedoplatíme. Jo všichni by chtěli dát tepelný čerpadlo za 300 tisíc na to ale nemáme. Nevím ani na koho se obrátit , jelikož nikdo nemá zájem mi něco doporučit či zpracovat nějakou nabídku (kterou bych si rád i zaplatil) jelikož by byla realizace až příští rok.
Budu rád za jakékoliv postřehy jestli plyn , automat na pelety , nebo kotel na biomasu ruční přikládání.
Velice všem děkuji za odpovědi.
Co se týče peněz máme doma tak nějak vyrovnaný rozpočet co našetříme padne na obnovu spotřebičů + průběžné opravy baráku. Teď jsem topili dřevem které bylo v podstatě jen za práci + doplatek za elektřinu jak sme to řezali na cirgulce. Plyn by byl super, nejde mi ani tak o to že se bojím práce ale barák je dvougenerační bydlíme tam s rodiči a hlavně pro jejich pohodlí bych chtěl něco automatického , pamatuji si doby kdy prababička přikládala ve svých 80 po jednom uhlíku do kotle když byli všichni v práci a tohle našim nepřeju.
Co se týče toho plynu největší problém je argumentace rodičům , kteří se toho strašně bojí. Všecko to je v rovině jedna paní povídala , že Nováky to museli celý předělat zpátky na uhlí protože se na plyn nedoplatili , nebo co když to bouchne , údržba bude drahá atd. Težko se s nima o tom argumentuje.
Nevítě prosím zda-li se aspoň približně dá někde spočítat jaká bude spotřeba plynu za jednu topnou sezonu?
Dům stojí v Královehradeckém kraji , je to 4+1 spodní patro to samé nahoře upřostřed domu velká chodba a galerie ze které se vchází do pokojů. Tepelný komfort je třeba vpodstatě jen ve 3 místnostech (2xobývák a 1xložnice) tam by bylo ideální tak těch 21 v ostatních místostech méně. Máme jen jeden komín na který by se nešlo krbovkama napojit musel by se dělat další a to už je asi velká investice.
Pokud máte plynovou trubku, tak plyn.
Na podzim zapnete, na jaře vypnete. Žádné přikládání, vybírání popele, skládání paliva. Pak je třeba i zvážit, zdali vytápění dražší, elektrikou, s tepelným čerpadlem a v létě s klimatizací.
Jelikož mám tepelné čerpadlo, klimošku, plynový kotel, ale i uhlový kotel na dříví, vím o čem píšu.
Vše je o pohodlí, možnostech a penězích. Třeba vyšší investice se vrátí časem v pohodlí.
Po doplnění,
navštivte pobočku v HK, nebo okolí, mpo-efekt.cz/...
jim sdělíte hodnoty baráku a oni zdarma poradí. Na dálku nelze spočítat tepelné ztráty.
Pohodlí se musí zaplatit. Přikládat každou půlhodinu dřevo je levnější, nežli nic nedělat a topit s pohodlím o trošku dráž...
Pokud někdo doporučuje TČ bez znalosti topného systému- vysoký předpoklad, že jsou použity radiátory- tak to s vysokou pravděpodobností není dobrá rada. Já jsem sice fanda TČ, jedno jsem si i sám postavil, ale pokud je k dispozici plyn, tak je to poměrně jasná volba.
Vzhledem k Vašemu doplnění bych já si instaloval plynový kotel vedle současného na pevné palivo a oba nechal vtipně zapojené do systému. Na radiátory u rodičů určitě a na většinu ostatních radiátorů bych dal termostatické ventily. Rodiče by se asi uklidnily když by viděli, že starý kotel zůstal na svém místě a může se v případě nutnosti použít.
Já bych realizoval vícezdrojové vytápění. Určitě plynový kotel 12kW, kamna(krbová) 6kW na kusové dřevo, topící klimatizaci 6kW. Podle venkovní teploty(potřeby tepla v domě) bych použil zdroje, budˇ jen jeden nebo až všechny tři. @milancukrar by poradil. Ale chybí od vás kolik je v domě rodun s kolika členy a kolik je místností. Já v zimě topím jen v obýváku u televize, trošku v kuchyni a v koupelně a WC si pouštím jen na tu dobu co tam jsem výkonné infráky. Kde ten dům stojí? Na horách, někde v mrazové kotlině nebo u Hodonína?
Tak osobně bych asi šel jednoznačně do plynu + vyvložkování stavájícího komínu. Výhody už byly popsány , kdy je to čisté bez manipulace s palivem a popelem na rozdíl od peletek a uhlí . Fungovat to bude i když budete nemocen nebo na horách na dovolené.
A pokud jde o vysoké platby , tak bych dal do centrální chodby s galerií na chodbě velké krbovky . Třeba jotuly f 500cb nebo střední kanadské plecháče. To vám výrazně prohřeje dum a určitě uspoří dost plynu . Do tak velkých krbovek se davají už velké špalky a přikládá se obezproblému po 4 až 6 hod a není problém stáložár . Komín mužete udělat takzvaně s horním jednovrstvým kouřovodem vzhuru přes celou galerii a jen izolovaný pruduch skrz strop . Výhoda je že pak nemusíte řešit emisní kontroly jak u kotlu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.