Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr nového vytápění

Od: commonman* odpovědí: 20 změna:

Zdravím místní rádce ,

obracím se na Vás s žádostí o radu při výběru nového zdroje vytápění. Máme starý kotel a bude muset být nahrazen. Pročítal sem si různá fora a jde mi z toho hlava kolem. Jedná se o rodiný dům zastavěná plocha 120m2 jedno parto pak nezateplená štítová střecha , většina oken již vyměněna za plastová, plyn je ukončen na hranici pozemku. V současné době máte kotel na koks/dříví topíme převážně dřívím výkon kotle 20kw. Rozpočet na tuhle akci je cca 150 tisíc.

Naše prvotní myšlenka byl automat na pelety , nicméně když sem různě poptával ve firmách každý od toho odrazuje , že prý se nedoplatíme. Jo všichni by chtěli dát tepelný čerpadlo za 300 tisíc na to ale nemáme. Nevím ani na koho se obrátit , jelikož nikdo nemá zájem mi něco doporučit či zpracovat nějakou nabídku (kterou bych si rád i zaplatil) jelikož by byla realizace až příští rok.

Budu rád za jakékoliv postřehy jestli plyn , automat na pelety , nebo kotel na biomasu ruční přikládání.

doplněno 02.07.19 11:24:

Velice všem děkuji za odpovědi.

Co se týče peněz máme doma tak nějak vyrovnaný rozpočet co našetříme padne na obnovu spotřebičů + průběžné opravy baráku. Teď jsem topili dřevem které bylo v podstatě jen za práci + doplatek za elektřinu jak sme to řezali na cirgulce. Plyn by byl super, nejde mi ani tak o to že se bojím práce ale barák je dvougenerační bydlíme tam s rodiči a hlavně pro jejich pohodlí bych chtěl něco automatického , pamatuji si doby kdy prababička přikládala ve svých 80 po jednom uhlíku do kotle když byli všichni v práci a tohle našim nepřeju.

Co se týče toho plynu největší problém je argumentace rodičům , kteří se toho strašně bojí. Všecko to je v rovině jedna paní povídala , že Nováky to museli celý předělat zpátky na uhlí protože se na plyn nedoplatili , nebo co když to bouchne , údržba bude drahá atd. Težko se s nima o tom argumentuje.

Nevítě prosím zda-li se aspoň približně dá někde spočítat jaká bude spotřeba plynu za jednu topnou sezonu?

doplněno 02.07.19 11:38:

Dům stojí v Královehradeckém kraji , je to 4+1 spodní patro to samé nahoře upřostřed domu velká chodba a galerie ze které se vchází do pokojů. Tepelný komfort je třeba vpodstatě jen ve 3 místnostech (2xobývák a 1xložnice) tam by bylo ideální tak těch 21 v ostatních místostech méně. Máme jen jeden komín na který by se nešlo krbovkama napojit musel by se dělat další a to už je asi velká investice.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

02.07.19 08:58
hodnocení

3x

Plyn.

hodnocení

3x

Pokiaľ máte možnosť plynu,tak za mňa jednoznačne plyn. Je lacnejší ako elektrina,trocha drahší ako topenie drevom,ale odpadne vám starosť s prikladaním a zaobstáravaním topiva na zimu.

hodnocení

3x

V prvé řadě si odpovězte na otázku, zda se Vám chce mordovat se dřevem či uhlím, nebo zda máte hluboko do kapsy.
Pokud ano, šel bych do automatického kotle na uhlí. Má ho u nás několik známých a pochvalují si to.

Pokud to chcete mít pohodlnější a utáhnete fakturu za plyn, není co řešit.

hodnocení

3x

Pokud máte plynovou trubku, tak plyn.

Na podzim zapnete, na jaře vypnete. Žádné přikládání, vybírání popele, skládání paliva. Pak je třeba i zvážit, zdali vytápění dražší, elektrikou, s tepelným čerpadlem a v létě s klimatizací.

Jelikož mám tepelné čerpadlo, klimošku, plynový kotel, ale i uhlový kotel na dříví, vím o čem píšu.

Vše je o pohodlí, možnostech a penězích. Třeba vyšší investice se vrátí časem v pohodlí.

doplněno 02.07.19 12:56:

Po doplnění,

navštivte pobočku v HK, nebo okolí, mpo-efekt.cz/...

jim sdělíte hodnoty baráku a oni zdarma poradí. Na dálku nelze spočítat tepelné ztráty.

Pohodlí se musí zaplatit. Přikládat každou půlhodinu dřevo je levnější, nežli nic nedělat a topit s pohodlím o trošku dráž...

jenda2*
Muzete napsat rocni spotrebu elektriny pri otopu TČ a vytapenou plochu? To co velice pracne vydoluji od prodejcu je u 14 kW TČ zhruba 80 kWh za 24 hodin, což je pri sazbe pro TČ 2 Kč/1kWh a.cene necelých 270000 naprosta silenost. Dejuji za odpoved.

Nemůžu, protože to nesleduji.

bulik*

@jenda2 Pokud by vám chtěli rodiče zaplatit TČ za 270 000Kč, šel byste do TČ?

Pokud někdo doporučuje TČ bez znalosti topného systému- vysoký předpoklad, že jsou použity radiátory- tak to s vysokou pravděpodobností není dobrá rada. Já jsem sice fanda TČ, jedno jsem si i sám postavil, ale pokud je k dispozici plyn, tak je to poměrně jasná volba.

jenda2*
Pokud nekdo jiny zaplati TC a k tomu podlahove topeni, tak pak bych do toho mozna sel. Ale v soucasnosti za to v mrazech jede jen na elektrinu plus provoz samotneho zarizeni. Je ale otazkou, co bude za nekolik let. Plyn poskoci, lesy vyrabovane, elektrina nezaplatitelna. A to bude v radech let!

bulik*
hodnocení

2x

Vzhledem k Vašemu doplnění bych já si instaloval plynový kotel vedle současného na pevné palivo a oba nechal vtipně zapojené do systému. Na radiátory u rodičů určitě a na většinu ostatních radiátorů bych dal termostatické ventily. Rodiče by se asi uklidnily když by viděli, že starý kotel zůstal na svém místě a může se v případě nutnosti použít.

hodnocení

2x

Pro hrubou představu o cenách za vytápění mrkněte na

vytapeni.tzb-info.cz/...

zadejte "Vstupní data"a budete mít základní přehled.

hodnocení

1x

Nejlevnější je stále ještě topit uhlím. Automatický kotel na uhlí spaluje hnědé uhlí ořech II, které ještě rozemílá. Nasypete zásobník a automatika řídí provoz kotle podle venkovní i vnitřní teploty v referenční místnosti. Máte pokoj na několik dní.

bulik*
hodnocení

0x

Já bych realizoval vícezdrojové vytápění. Určitě plynový kotel 12kW, kamna(krbová) 6kW na kusové dřevo, topící klimatizaci 6kW. Podle venkovní teploty(potřeby tepla v domě) bych použil zdroje, budˇ jen jeden nebo až všechny tři. @milancukrar by poradil. Ale chybí od vás kolik je v domě rodun s kolika členy a kolik je místností. Já v zimě topím jen v obýváku u televize, trošku v kuchyni a v koupelně a WC si pouštím jen na tu dobu co tam jsem výkonné infráky. Kde ten dům stojí? Na horách, někde v mrazové kotlině nebo u Hodonína?

commonman*
hodnocení

Děkuji všem za informace , Panu milancukrar za odkaz , určitě se objednám na konzultaci a snad zas budu o něco chytřejší.

musíte i jinde se poptat, třeba i nechat posoudit návrh jedné osoby u druhého odborníka...

Nelitovat i několik tisíc za oponenturu..

jendad
hodnocení

0x

Tak osobně bych asi šel jednoznačně do plynu + vyvložkování stavájícího komínu. Výhody už byly popsány , kdy je to čisté bez manipulace s palivem a popelem na rozdíl od peletek a uhlí . Fungovat to bude i když budete nemocen nebo na horách na dovolené.

A pokud jde o vysoké platby , tak bych dal do centrální chodby s galerií na chodbě velké krbovky . Třeba jotuly f 500cb nebo střední kanadské plecháče. To vám výrazně prohřeje dum a určitě uspoří dost plynu . Do tak velkých krbovek se davají už velké špalky a přikládá se obezproblému po 4 až 6 hod a není problém stáložár . Komín mužete udělat takzvaně s horním jednovrstvým kouřovodem vzhuru přes celou galerii a jen izolovaný pruduch skrz strop . Výhoda je že pak nemusíte řešit emisní kontroly jak u kotlu.

hodnocení

0x
Nic proti. Ale za tak velky barak, nezatepleny to bude docela raketa oproti dreva za praci. Na druhou stranu v dnesni dobe vysponovanych cen za automaty je to na zvazeni. Pokud chcete radeji komfort, tak jdete do plynu a zbytek penez investujte to zatepleni strechy. Jen pro ptrdstavu bych tipoval, ze za sezonu protopite 30+ plynu.

hodnocení

0x
My šli do TČ. Ale vyběhali jsme si dotaci. Nemáte taky tu možnost?
commonman*
hodnocení

Dotace možnost je i na TČ ale ta investice tam je 250 tisíc a navíc pro takovejhle barák to bez kombinace s jiným topením není moc vhodné.

jenda2*
Podle dnesni info o zdrazovani elektriny o dalsich 6 % a pristi rok o 10% je tepelne cerpadlo ekonomicka sebevrazda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]