Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení žebříkového radiátoru

Od: tomasjedno* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit.
V rámci rekonstukce koupelny nahrazuji litinový radiátor moderním žebříkem a můj topenář tvrdí, že spodní okraj žebříku musí být nad stávající přívodní trubkou (která byla projektovaná na radiátor, takže je dost vysoko).
Prý kdyby na ní udělal koleno, aby ji mohl svést přívod níže, tak by se následně nahoře vytvořila vzduchá kapsa, takže by radiátor by špatně fungoval. Je to pravda?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Automatický odvzdušňovák by mohl stačit.

bulik*
hodnocení

2x

A vy jste přesvědčen, že ten "moderní" žebřík bude mít tepelný výkon jako ten litinový radiátor?

a je třeba, aby to byl stejný tepelný výkon?

bulik*

@milancukrar No pro funkci to potřeba není, ale ti, kteří nemají v koupelně jiný zdroj tepla se pak diví, že mají v koupelně zimu i když žebřík je trochu teplý.

Nevim jak to mas ty, ale koupelna ma urcitou kubaturu. Vykon zebriku je dany. Kdyz budu kalkulovat s temito dvema hodnotami, snad neni co zkazit. Pokud tam dam zebrik buh vi jaky, nedivim se. Davat automat nekne za zebrik povazuju za humus. To bude vypadat hrozne a pokud jde o novou koupelnu, tak by se mi asi chtelo brecet z takoveho vysledku

hodnocení

1x

a nemáte fotku? řešení je vždycky, ale chce to vidět

hodnocení

0x

nahoře vytvořila vzduchá kapsa...ano má pravdu, ale určitě Vám navrhl do tohoto místa dát nějaká odvzdušňovák. Jak správně napsal Jenyk.

hodnocení

0x
Taky jde o to, jestli jde o nucený oběh s čerpadlem nebo samotíž. U samotíže by to nefungovalo ale u nuceného oběhu můžeš přivést vodu do koupelny pod stropem a radiátor bude tím pádem stoprocentně pod úrovní trubek a topit to bude. Jen se v nejvyšším bodě přívodu musí vyřešit odvzdušňovák.

figurek*
hodnocení

0x

Váš topenář má pravdu.

Ať máte samotížku nebo ne, přívodní trubka se musí dát odvzdušnit. V ústředním topení nemůžete mít na obou koncích vodorovné trubky kolena otočená směrem dolů, bez možnosti odvzdušnění. Žebřík by vám špatně fungoval, přesněji a pravděpodobněji vůbec nefungoval, protože samotížným způsobem by do něho nic nedoteklo a oběhové čerpadlo by vám tam topnou vodu nenatlačilo.

V etážovkách se tento problém řeší sběrači vzduchu.

kenav
hodnocení

0x

Pokud ma zebrik ma ctyri vyvody tak to pripojit jde.Pokud jen spodni tak ne.

proč jen spodní nepůjde?

Jaký je to žebřík se spodníma vývodama?

pokud jsem Vás dobře pochopil, tak toto:

aaaradiatory.cz/...

A když ho otočím naopak,má vývody nahoře...

když ho otočíte, tak klidně i vývody do boku. Co tím chcete sdělit?

kenav

Tak zrovna tenhle jde pripjit křížem ze spoda nahoru,nahore jsou zatky a osadi sejak je potreba.

Takhle jde přece otočit většina žebříků - pokud nemají středové napojení...Takže to jde napojit zhora s tím.že odvzdušňovák se dá na nejnyšší bod přívodní trubky

kenav
hodnocení

0x

Protože plati to co řekl topenar tazateli hned v uvodu.

a co mu řekl, že to nepůjde?

Když ostatní říkají, že to půjde?

hodnocení

0x
Samozřejmě, že to provést jde.
Jen to bude maximálně ošklivě vypadat.
Ale asi by bylo vhodné dát se fotografii, ať se je o čem bavit a více mě jak přesně to na místě vypadá.

hodnocení

Děkuji všem za snahu,
automatický odvzdušňovák by podle všeho řešením byl (tuto variantu si topenář prvně nechal pro sebe). Ale říkal, že má omezenou životnost tak 10 let, dobré by ho prý bylo třeba po 8 letech měnit, což se mi nechtělo (určitě bych na to zapomněl). Takže holt žebřík bude začínat u prsou a povede skoro až ke stropu. Na první pohled trošku zvláštní, ale alespoň potenciálně méně poruchové řešení, jako bonus zbude místo na skřínku.

Boha jeho...On by se tam dal dát i klasický OV...případně OV s nádobkou. Ano, je to "méně hezké", ale zato věčné řešení.

Mám automatický odvdušňováky po celým baráku. Dobře dvacet let. Za tu dobu jsem měnil jeden kousek. Navíc, když tam dáš zpětnou klapku, můžeš měnit kdy se ti zachce.

Já bych rozhodně nedával žebřík ke stropu. Ale je to tvůj boj.

kenav
hodnocení

0x

Zpatecka ze zebriku pujde ze spoda dozpatecky od radiatoru,ta vrchni trubka od radiatoru se otoci nahoru a pujde vedle zebriku na jeho vrsek.A ne že bude zebrik 60 nebo kolik cm od zeme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]