Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vířivé pračky

Od: lida* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Sehnala jsem si na praní pracovního ošacení vířivou pračku WM66 cca 30 let starou- výroba NDR .Několikrát jsem v ní vyprala a najednou se z ní začalo kouřit ze všech škvírek když vypuštěla vodu. Hned jsem ji odpojila od sítě a dala ven.Zjistili jsme, že vinutí na vypouštěcím čerpadle je shořelé. Čerpadlo je vyndané, ale i tak po zapojení do sítě ani nehlesne.Pojistku jsme nikde nenašli. Mohl to odnést motor nebo rozběhové relé a topné těeso, nebo i celá kabeláž a tudíž je pračka na vyhození? Má s tím někdo zkušenost?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

2x

Neznám přesně tenhle typ pračky (hodnotím situaci podle starých praček Romo s porcelánovými šnekem ve dně, případně modernějších praček s PVC vrtulí na boku vany) mohly se zadřít ložiska toho motorku (dostala se do nich voda a kamenec to dorazil) a následně odejde izolace na vinutí motoru. Pokud z toho "čoudilo", je to na převinutí vinutí motoru. To převinutí a výměnu ložisek si tipuji i s prací 1ooo-15oo Kč, přesněji řeknou mechanici někde v "motorárně", když jim ho přinesete na zkouknutí. Není přiložené foto a změřené izolační hodnoty vinutí atd. těžko odhadovat co vše odešlo, případně cenu i s dopravou/odvozem.

lida*
hodnocení

Tak po rozebrání pračky bylo zjištěno, že vypouštěcí motorek je KO, vinutí shořelé.Přemotávat to je za moc peněz, to koupím nový za cca 600. Topné těleso funfuje, motor na praní však ne, je tam u něj rozběhový kondenzátor, že by dostal zásah? Motoru na praní od pohledu nic není, není očouzený. Ještě mi ta potvora pračka vypálila i zásuvku.

olinl

Takhle to vypadá, že nebyly dotažené spoje v zásuvce nebo se občas stávalo, že vidlice (co se strká do zásuvky) měla zoxidované kovové části, případně slabší "drátky" v kabelu a odběrem proudu se přehřívaly, až to jednou prostě celé "nevydrží" a vyhoří to.

lida*
hodnocení

Ani jedno z toho. Zásuvka byla nová i vedení.Vidlice od pračky nevykazovala nic špatného ani oxidaci, nic. Myslím si že se to po těch x letech prostě stát muselo- únava materiálu stářím.Vyměním přívodní kabel za silnější s jištěním na 16 A, původní je na 10A. Vyměním rozběhový kondenzátor a všechna gufera, ložiska + hadičku z prací vany do čerpadla,hnací řemínek a čerpadlo se koupí nové. Takže celková GO a musí to fungovat, není tam žádná elektronika, jen drátky a sběrnice s kontakty. Doufám, že se to povede, jak bude čas a nálada a díly, dám se do toho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]