Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplá voda

Od: plidmila* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den.

Mám plynový kotel vzdálený cca 8 metrů od kuchyně.

Dloho trvá /cca 30 - 40 sekund / než začne téct teplá voda.

Měli by jste nějakou radu,ale ekonomickou

Rozhodně ne přímotopnou elektrickou baterii.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ne..
Ráda by byla, ale z těch, co slyšet nechcete.
Řešení je více než jedno, ale vše stojí peníze a ekonomicky se to nevyplatí. 8m vzdálenost baterie od zdroje teplé vody není nic neobvyklého. Těch 30-40s se mi zdá až moc, chyba bude ještě někde jinde (průměr potrubí, pozdější spínání ohřevu v kotli).

hodnocení

0x

Jediné řešení je zásobníkový ohřívač a rozvod vody se zpětnou trubkou a čerpadlem. Voda v takovém systému neustále koluje a dodatečně se přihřívá. Kohoutkem pak jen odpouštíte stále stejně teplou vodu. Tenhle systém je dokonalý, ovšem obávám se, že do "ekonomického" má dost daleko.

hodnocení

0x

Stav je stejný od nového kotle, nebo se to plynule zhoršovalo? Zkuste jestli kotel zapálí hned po otevření vody a nezhasne, teče-li voda. Pokud bude vynechávat může být výměník zakameněnej. Když je tenhle stav extrémní, kotel dělá "skotské střiky", to by v kuchyni mohlo být přehlédnuto.

plidmila*
hodnocení

Stav je stále stejný i po instalaci nového kotle.

Kotel spustí hned,ale přeci jen to trvá,než

odteče studená voda.

Viděl bych to podle rad na nějaký malý zásobník /elektrický/

Ano, pokud je to pro Vás nepřekonatelný problém, tak pod dřez dejte 10l (případně 5l) zásobník.
Bude to jistě pohodlnější resp. komfortnější, ale ekonomickou návratnost bych raději nepočítal. A pokud máte myčku nádobí, tak té vody zase tolik v dřezu nepotřebujete (odhadoval bych spotřebu v jednotkách litrů denně).

Řešil bych to taky tak. Přívod teplé vody v kuchyni zaslepit a ze studené napojit malý ohřívač pod dřez. Pak budete mít teplou vodu hned.

Osobně si už nějak nedokážu představit, že bych musel čekat, až mi konečně začne téct teplá voda :)

hodnocení

0x

Máme to doma podobné. Kuchyňská teplá voda je daleko od kotle. Už kdysi dávno, když ještě byly voda i energie o mnoho levnější, to byl jeden z důvodů pořídit myčku nádobí. Teplou vodu v kuchyni prakticky nepoužívám. Zeleninu a ovoce omývám ve studené, na vaření používám studenou, do hodně ušpiněných pekáčů na chvíli nacedím na odmočení studenou. Výjimečně se stane, že v kuchyni potřebuji trochu teplé vody. Pak ji ohřívám ve varné konvici. Na mytí podlah a jiný úklid cedím vodu v koupelně. Myslím, že v rámci možností se chovám ekonomicky. Myčky už bych se nevzdala.

hodnocení

0x

On sice kotel je od kuchyně 8 metrú,ale viděl jsem řešení kdy trubky byly po několika "úpravách" vedené "2x kolem chalupy" a navíc přes nevytápěnou půdu...

Pokud je místo,použít elektrický zásobník

hodnocení

0x

Rozhodující není čas výtoku studené vody, ale její množství. Pokud máte namontován spořič, tak studená voda vytéká dost dlouho.

hodnocení

0x

No, nevím, jestli vám pomůžu, ale taky máme bojler ve sklepě, daleko od kuchyně. Takže je třeba odpustit asi kýbl vody, než to dojde. Takže odpusíme ten kýbl a pak ho použiju na záchod nebo zalévání květin, nebo si v něm celé dopoledne umývám ruce. Máme to vychytané, že pořád to neodpouštíme. Pokud chci umývat nádobí, tak si odpustím vodu a třeba se ještě vykoupu, když mám jak říkám, vodu v trubkách nebo zrovna ještě napustím vodu na umytí země a tak. Když mi jedna známá říkala, jak pokaždé nechají odtéct vodu pryč, tak moje ekologická duše úpěla. Pokud to fakt trvá dlouho, tak bych asi umyla to nádobí jednou dvakrát denně a vodu nechala na splachování.

hodnocení

0x

Asi jedině menší průměr potrubí, pro kuchyň by mohl stačit jen půl coulu, nebo ještě méně. A v plastu by to vyšlo za pár korun. Pro koupelnu by 1/2 bylo málo. I rozdíl mezi 3/4 a 1/2 by v rychlosti = i času dělal docela dost.

plidmila*
hodnocení

Jo a rozmlátím půlku baráku sbíječkou.

hodnocení

0x
Pokial su trubky vedene po povrchu, zaizolujte trubku teplej vody aspon 10 mm (lepsie 15 mm) izolaciou z penoveho polyetylenu - Tubolit, Tubex, ... Ked uz v tom budete, mozte pridat aj 6 mm izolaciu na studenu proti roseniu.
Odpustat sice stale budete musiet, ale nie tak casto. Voda v izolovanych trubkach vychladne pomalsie.
Ostatne moznosti ako cirkulacia, pridavny ohrievac atd. uz idu hlbsie do penazenky. Ekonomicky by sa mozno aj vyplatili, bolo by potrebne spocitat, kolko tej vody odpustite a kolko za nu platite a nasledne spocitat navratnost investicie.
plidmila*
hodnocení

Jak píši,musel bych půlku baráku rozbít sbíječkou a jak často používáte teplou vodu

v kuchyňi a i v zaizolovaných trubkách zůstala teplá?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]