Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej družstevního bytu sestrou - můj nárok

Od: patrik* odpovědí: 6 změna:

Bydlím od narození v družstevním bytě 4+1 s rodiči kde jsme měli inkaso cca ve výši 4000Kč takže moje náklady na bydlení byly do 1500Kč.Sestra se odstěhovala před cca 15 lety a nyní zorganizovala prodej tohoto bytu a koupi RD s tím že se tam nastěhuje s rodiči.Mně sehnala podnájem za 9000Kč.Fakticky byl tento byt majetkem mého otce.Zajímalo by mne co se přesně myslí pod pojmem náhradní bydlení,zkrátka na co mám právo já podle zákona a co naopak musí splnit otecpokud mne chce vystěhovat.Děkuji za radu.Patrik

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

domnívám se, že v bytě máte pouze tzv. odvozené užívací právo (nejste majitel ani nájemce), a tedy Vám bytová náhrada nepřísluší - bohužel, vím, že je to těžké, ale podle mého názoru nemáte nárok vůbec na nic.

patrik*
hodnocení

Děkuji za reakci na můj dotaz ale je opravdu těžko pochopitelné že mne může vlastní otec vyhodit na ulici a nájemníci v nájmu u cizích pronajímatelů mají právo na náhradu bydlení a pronajímatelé mají problémy při vystěhovávání nájemníků.

dusatka*

Víte, jde o to, že nemáte žádnou nájemní smlouvu, a tedy žádné povinnosti, které byste musel ve vztahu k pronajímateli dodržovat. Pak tedy také nemáte žádná práva.

patrik*
hodnocení

To zní logicky.

jabraka*
hodnocení

0x

Především,družstevní byt může prodat pouze majitel a tím je družstvo.Pokud ovšem ten byt není předán do vlastnictví,to znamená je jako nemovitost zapsán v katastru nemovitostí.Nemůže také být použit jako dlužní zástava.

JABRAKA

lidus*
hodnocení

0x

Družstevní byt může prodat (podstoupit užívací práva) pouze majitel a to se souhlasem družstva.Vy bohužel právo na byt nemáte žádné a i když je to postavené na hlavu tak vám nemusí zajišťovat náhradní bydlení.Zkuste ještě právní radu, třeba se najde nějaká klička v zákonech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]