Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlužník SVJ-jak dostat dluh

Od: karlosdos* odpovědí: 9 změna:

Jsme SVJ a zarok 2018 máme dlužníka za služby byt ,který nechce zaplatit.Situace je složitá v tom ,že byt v listopadu 2018 prodal.Vyúčtování ještě nebylo hotové. Nepřebírá náhodou ten dluh nový majitel? Měl se informovat při koupi,jestli není na bytě nějaký dluh. Máte s tím někdo zkušenost,nebo víte radu ,jak postupovat?

Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

1x
Běžně se dluhy řeší buď dohodou- zaplacením, pokud dlužník zaplatit nechce nebo se vyhýbá, tak soudní cestou. Ale chápu, že se vám nechce platit soudní výlohy a právníka.
doplněno 27.06.19 09:01: S přechodem dluhu na nového majitele doporučuji prostudovat paragraf 1186 NOZ

elane
hodnocení

0x

Vlastní zkušenost nemám, ale snad nevadí, když Vám pošlu odkaz na právní rozbor:

Nový občanský zákoník totiž na rozdíl od ZOVB předpokládá, že dluhy vzniklé z titulu neuhrazených příspěvků na správu domu a pozemku, případně též plateb za služby, přecházejí na nového nabyvatele bytu, přičemž převodce (původní vlastník) se stává ručitelem za tyto dluhy. Zde je třeba vycházet zejména z úpravy obsažené v ust. § 1186 odst. 2NOZ, podle které platí, že převodce bytové jednotky dokládá nabyvateli, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky a za tyto dluhy ručí.

Splnění dluhu vzniklého po 1. 1. 2014 se tedy společenství vlastníků může domáhat vždy na stávajícím majiteli bytové jednotky, popřípadě také na jejím bývalém majiteli z titulu ručení. Dluhy, které vznikly před uváděným datem, však lze vymáhat toliko po osobě, která byla vlastníkem bytu v době vzniku dluhu. ...

svjaktualne.cz/...

*jasne*

karlosdos*
hodnocení

Děkuji,za radu,bude to těžké a nenávistné od nového vlastníka,ale nechci platit právníky a soudní výlohy.On ten předchozí majitel bytu byl problémový,rotivný,nezdravil,neuklízel,jenom bydlel.Ted ještě vytahuje u správce,že prý měl dostat někdy před 12lety zaplaceno za reklamaci při opravě balkonu.Tak,že prý to bude akorát,nic platit nebude! Nemá pro to své tvrzení žádný podklad,zápis,nebo něco. I tak je to už stará věc,já už ani tk dlouho zápisy neukládám. Ale on má známého právníka a třeba by šel i k soudu!?

Spíše má kulové a jen se brání vyhrožováním!Poslal bych jej s fiktivní opravou balkonu do někam -12 let=promlčeno (pokud ne ,ať věrohodně doloží !),ale jeho dluh NENÍ !

karlosdos*
hodnocení

DĚKUJI,víte oni jsou v domělidé kteří mě přes to všechno co pro dům dělá,nenávidí. Oni také tomu novému majiteli našeptávají-radí ,možná i ať nic neplatí,že já jsem byl na toho hulvátá slabý a měkký.Ono se to dobře kritizuje,když nic neudělají a čekají za bukem,co udělám já.

No, vezmu si k tomu celý výbor a správce a tomu novému majiteli to oznámíme,že to bude muset zaplatit,dáme mu třeba i splátkový kalendář,aby ho to tak nebolelo.

Jednoduše-dělají za vašimi zády problémky-na další schůzi bych jim jednoduše sdělil že dluh dotyčného se rozpočítá mezi partaje (u nás to tak chtěli udělat ale dlužník se asi zalekl a začal platit!) a uvidíte jak budou jednat!Pochybuji že budou rádi že se to rozdělí na ně.

danys*
hodnocení

0x
I tak to lze, ale dle mého jste neudělali nic k tomu, abyste dluh z původního majitele vymohli. Argument, že vyúčtování je až nyní je docela chabý. Pokud bych byl já nový majitel a vy po mě chtěli vymáhat dluh, který není můj, i když to lze dle NOZ, bránil bych se i soudní cestou. Ve finále neni vůbec jasné jak by soud rozhodl. A pokud není nový majitel úplný datel, tak počítejte s tím, že bude svj dělat v budoucnu velké problémy.
Pokud vedou svj lidé jako vy, tak chápu, že vám to tam moc nefunguje! Již jste to měli řešit s právníkem

karlosdos*
hodnocení

Jak to,že jsme nic neudělali,jak to víte a můžete mě soudit. Když bylo hotové vyúčtování pozval si telefonicky toho dlužnika k sobě náš správce.Dluh uznal.ale řekl ,že nic platit nebude,že má ještě u spolčenství dluh z minula,tak to bude akorát vyřízené. Po době kdy,měli dlužníci zaplatit,on nic nezaplatil.Někteří měli také nedoplatky v termínu je zaplatili. On NE ,dostal doporučenou upomínku od správce do 26.6. 2019 zaplatit dlužnou částku 10137Kč.Tak jak máme postupovat v historii společenství (21let),se to ještě nestalo,aby někdo nezaplatil. Tak jak podle Vás máme postupovat? Jít k soudu a platit třeba veškeré náklady? Ža loba od právníka bude stát také peníze.Nakonec ji třeba prohrajeme,on má také právníky známé a paragrafy jsou kulaté. v každém připadě půjdu do advokátní kanceláře poradit se,co s tím.Správce nám v tom nepomůže není to jeho povinnost ze smlouvy.

hodnocení

0x

Záleží hlavně co máte napsáno ve stanovách o dluhách při změně vlastníka. U nás máme např. uvedeno že zálohy za služby se na nového vlastníka nepřevádí ale závazky vůči společenství ano. Je to z toho důvodu že společenství má duhy na revitalizaci a tyto dluhy pochopitelně musí dále splácet nový majitel a jelikož tento dluh se splácí z fondu oprav tak právě případný dluh do fondu oprav se převádí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]