Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvyseni najemneho

Od: jana66* odpovědí: 21 změna:

Dobry den, bydlim v podnajmu a od 1.1.2010 se mi ma najemne zvysit. V podnajmu bydlim uz pres rok a jeste jsem nedostala nejake podklady (doklady) o energiich. Ted, kdyz se mi ma najemne zvysit, bych doklady rada videla a muj dotaz zni, zda mam na to vubec narok a v pripade, ze ano, ale pronajimatel mi podklady neposkytne, zda musim zvysene najemne zaplatit? Takove jednani mi neprijde totiz prilis regulerni, zadala jsem ho o tom nekolikrat a takhle by si pak mohl zvysovat najemne kazdy. Predem diky za odpovedi

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

z Vašeho dotazu mi není jasné, zda se Vám má zvýšit nájemné, nebo zálohy na služby. Jde o dvě zcela rozdílné záležitosti. Služby (energie) se zpravidla platí zálohově, pokud ovšem ve smlouvě nemáte pevnou částku, a pak se vyúčtují. Nájem se nezúčtovává a pronajímatel Vám jej může zvýšit např. o inflaci, ale opět, jen pokud to máte uvedeno ve smlouvě.

jana66*
hodnocení

Ve smlouve mam napsane pouze to, ze najemne cini 6500 Kc mesicne. Dnes mi pronajimatel zaslal email: od pristiho roku - 1.1.2010 se najem zvysuje z 6500 na 6900 z duvodu zvysovani energie - topeni a voda.

dusatka*

Aha, tak v tom případě by bylo bohužel potřeba znát celé znění smlouvy. Pokud se ovšem budeme bavit o pojmu NÁJEMNÉ, toto Vám jednostranně pronajímatel zvýšit nemůže.

Obč. zák.:

§ 696
(1)

Nájemné při uzavírání nájemní smlouvy nebo změna nájemného v průběhu trvání nájemního vztahu se sjednává dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak.

jana66*
hodnocení

A co kdyz mi pronajimatel napsal, ze: pani X uz Vas o tom obeznamila a pripravuje dodatek od 1.1.2010. Pani X se rozumi realitni maklerka, ktera ma tuhle vec celou na starost. Ale ma otazka je, zda muze k najemni smlouve pripsat nejaky dodatek a zvysit mi teda najemne? Moc temto vecem nerozumim, ale take mi prijde divne, aby mi dali vedet mesic predem o zvyseni najemneho skrze energie, kdyz mi nebyli schopni ani poskytnout nejake doklady o energiich.

dusatka*

Tak tím se to vyjasnilo, chystají Vám dodatek ke smlouvě. Ten dodatek nemusíte podepsat. A když ho nepodepíšete, nebude platit. Jednostranně Vám nájemné zvýšit nemůže.

jana66*
hodnocení

Mockrat Vam dekuji. Jeste bych se ale chtela zeptat, jak to mam pronajimateli oznamit. Protoze on je typ cloveka, ktery si mysli, ze to co rekne, to plati a ma ve vsem pravdu a kdyz mu reknu, ze to nepodepisu a 6900 mesicne platit nebudu, nebude se mu to libit. Muzu se kdyztak odkazat na nejaky zakon nebo neco, podle ktereho nejsem povinna toto platit, aby mi nedelal pak nejake zbytecne problemy a vedel, ze jsem o teto veci dostatecne informovana a v pravu. Jinak jeste jednou diky

dusatka*

Můžete se odvolat na výše citovaný paragraf. Ale já bych mu spíš řekla: "Můj právník mi doporučil takový dodatek nepodepisovat, protože je to pro mě nevýhodné."

jana66*
hodnocení

Dobre, mockrat Vam dekuju.

šťastná*
hodnocení

1x

Než podniknete nějaké kroky, uvědomte si, jaký je vlastně váš vztah k bytu. Píšete zde na jedné straně o podnájmu a na straně druhé o placení nájmu. A to je velký rozdíl. Je totiž zásadní rozdíl mezi podnájmem bytu a nájmem bytu a právními důsledky vyplývajícími z takového nájemního či podnájemního poměru. Jestliže člověk uvedený na smlouvě jako vlastník předmětné bytové jednotky je také zapsán jako majitel této bytové jednotky ve výpisu katastru nemovitostí, jedná se o nájemní poměr. Jestliže je však ve výpisu z katastru nemovito/...uveden jiný vlastník, je ten člověk uvedený ve vaší smlouvě buď sám nájemcem bytu nebo členem družstva. V tom případě se jedná o podnájem.

V případě podnájmu opravdu může pronajímatel bytu požadovat úhradu za podnájem dle svého zvážení. Záleží pak na znění prvotní podnájemní smlouvy, jestli je tam uvedeno, kdy a za jakých podmínek se úhrada za podnájem zvyšuje, případně jestli je tam dovětek, že změnit její výši lze jen po vzájemné dohodě. Pokud se jedná o nájem bytu, pak by se měl majitel bytu řídit příslušným paragrafem občanského zákoníku. I zde však záleží na znění nájemní smlouvy. Pronajímatel si může sám stanovit ve smlouvě výši nájmu jednou cenou bez doplatku za další služby. V tom případě by vás neměly zajímat náklady a vyúčtování služeb, jako je teplo, teplá voda apod., vše je placeno v nájmu. Je zde riziko, že jedna nebo druhá strana bude na tom stratná vzhledem ke spotřebě. Druhý případ je ten, že ve smlouvě je uvedena cena za nájem a navíc jsou uvedeny zálohy na služby spojené s užíváním bytu (teplo, teplá voda, výtah apod.). V tomto případě výsledná cena za nájem je součtem základního nájmu a všech záložních plateb. Pronajímatel by vám pak měl jednou ročně zálohy na služby vyúčtovat. V tom případě by vás měly doklady o energiích zajímat. To bylo jen tak stručně...

Na vašem místě bych zvážila, 1. do jaké míry mi na bydlení v dosavadním bytě záleží(?) a 2. jestli je s pronajímatelem bytu dohoda možná(?). Variantu ohrazování právníkem bych zvolila až v případě, když bych si na otázku číslo 1. odpověděla ANO a na otázku č. 2 NE. A navíc bych si musela být jistá v kramflecích. Tzn., že bych svou situaci s bytem opravdu s tím právníkem zkonzultovala. Existují i bezplatné právní poradny, stačí zadat do vyhledávače to správné heslo.

PS: neočekávejte, že v tomto státě je něco regulérní... žijete v ČR! Naše právní normy jsou mnohdy takové, že poskytují různý výklad a prostor pro různé spekulace a "neregulérnost". Dnes se mlátím do hlavy, že jsem nestudovala práva. Kdybych byla šikovná, byl by to dnes těžký byznys...

dusatka*

Samozřejmě máte v mnohém pravdu. Pochopitelně je rozdíl mezi nájmem a podnájmem (mimochodem, pokud by chyběl písemný souhlas majitele s podnájmem, je smlouva neplatná). Ovšem nevím, jak jste došla k závěru, že v případě podnájmu může pronajímatel bytu požadovat úhradu za podnájem dle svého zvážení. To totiž není pravda!Nájemné při uzavírání nájemní smlouvy nebo změna nájemného v průběhu trvání nájemního vztahu se sjednává dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak - tolik občanský zákoník, §696 odst. 1. Ano, pronajímatel může sám zvýšit zálohy na služby. Tazatelka ale řeší NÁJEMNÉ, a to pronajímatel jednostranně zvýšit nemůže. A vzhledem k tomu, že nutí tazatelku podepsat dodatek ke smlouvě, evidentně ve smlouvě zvyšování nájemného sjednáno nemá.

qwert*

Možná si pletete pojem "nájem" a "podnájem"? Tazatelka řeší úhradu za "podnájem", alespoň takto jsem pochopil otázku já - nebo se mýlím?

dusatka*

Ten vtip je právě v tom, že co se týče nájemného a jeho úhrady, žádný rozdíl mezi nájmem a podnájmem není. Stačí se podívat do občanského zákoníku. Hlava sedmá.

šťastná*

Vážená paní kolegyně, ze způsobu Vaší reakce a z její formulace, jsem nabyla dojmu, že Vás některé věci v tomto státě iritují, zvlášť ty, které se týkají zdějšího tématu. Mě také, naprosto Vás chápu. Chtěla bych Vám jen napsat, ať se nenecháváte unášet emocemi, nejsme přece ve sporu. Je přece zbytečné si kvůli tomu kazit své vlastní zdraví a dobrou náladu, ne? Níže se budu snažit uvést své názory z původního příspěvku tak, aby bylo možno lépe pochopit názory a příčiny, které mě k nim vedly, a co jsem chtěla svými slovy vlastně říct.

Když si čtu Vaši reakci, není mi totiž tak docela jasná. Mám pocit (možná je to jen můj dojem), že si protiřečíte. Proč mi to tak připadá? V první části příspěvku mě osočujete, že mé tvrzení o tom, že pronajímatel bytu může požadovat úhradu za podnájem dle svého zvážení není pravda. Hned na to argumentujete v druhé části občanským zákoníkem a paragrafem o nájmu. A to je opravdu rozdíl se všemi právními důsledky z těchto vztahů vyplývajících. Pravdu máte v tom, že pokud není ve smlouvě dohodnuto (a je v tomto případě jedno, jestli v nájemní nebo v podnájemní), že další zvyšování úhrady za bydlení si může pronajímatel provést jednostranně, lze další zvýšení úhrady provést jen po oboustranné dohodě. A že většinou bývá tato dohoda uvedena v dodatku smlouvy.

Jestli tazatelka řeší nájemné v nájemním vztahu (mimochodem hned v úvodu svého prvotního příspěvku jsem ji upozorňovala na to, že je rozdíl mezi nájmem a podnájmem) tak máte samozřejmě pravdu, že nájemné při uzavírání nájemní smlouvy nebo změna nájemného v průběhu trvání nájemního vztahu se sjednává dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem, nestanoví-li OZ nebo zvláštní předpis jinak. Chtěla bych jen upozornit na to,o čem jsem se původně nezmiňovala. Trh s byty je dnes otázkou nabídky a poptávky(do jaké míry je tento trh funkční, není v tomto případě relavantní). A pokud je mi známo (když se mýlím, prosím, tak mě opravte- ráda si upřesním své informace) nově uzavírané nájemní smlouvy uzavírané po jistém datu již nepodléhají regulovanému nájemnému. Svým způsobem by se dalo tedy říci, že si pronajímatel může při prvotním sepisování nájemní smlouvy stanovit nájemné dle svého uvážení. To, že by mělo být přiměřené, kopírovat ceny v místě obvyklém atd. si můžeme myslet, ale praxe bývá někdy jiná. A vše ostatní je na zvážení, jestli druhá strana tuto cenu za nájem bude akceptovat a nájemní poměr uzavře. Je mi samozřejmě známo, že v případě regulovaných nájmů se může nájemné zvyšovat jen v rámci zákona, kolik vlastníkům nemovitostí stát "dovolí". Ale mám pocit, že tazatelky se již regulované nájemné netýká. I když se podstatou Vaší reakce stal můj výrok o podnájmu, můžeme vlastně tvrdit, že i u regulovaného nájmu lze v některých případech hovořit o tom, že nájemné může pronajímatel požadovat dle svého uvážení.

V případě podnájmu si stojím stále na svém původním tvrzení, že v případě podnájmu může pronajímatel bytu požadovat úhradu za podnájem dle svého zvážení. Proč si to myslím? Opět proto, že se pohybujeme v tržním prostředí. Uvedu na příkladu: Vy jako člen družstva, nájemce bytu atd. (ne vlastník) na jedné straně, na straně druhé osoba, která chce bydlet a hledá podnájem. Vy právě teď nepotřebujete byt využívat, ale nechcete se ho vzdát, protože v budoucnu ho budete potřebovat. Rozhodnete se ho proto dát do podnájmu. A buď jste lidumil a dáte ho do podnájmu jen za náklady, které byt má, nebo si něco málo přirazíte, ať z toho máte nějaký užitek (což je dnes běžné), a cenu podnájmu si takto vykalkulutete. A cena, kterou budete požadovat, bude uvedena do smlouvy o podnájmu jako měsíční úhrada za podnájem. Vy, která máte právo dát byt do podnájmu tedy požadujete úhradu za podnájem dle svého zvážení. Souhlasím s Vaší poznámkou, že s podnájmem by měl vlastník bytu souhlasit, a aby bylo vše dle "pravidel", měla by být smlouva o podnájmu ošetřena jeho písemným souhlasem.

Snad jsem se vyjádřila dostatečně jasně, proč si myslím to, co jsem uvedla ve své první reakci na dotaz, jenž vyprovokoval naši diskusi. Myslím si, paní kolegyně, že naše rozdílné pochopení názorů vychází jen z nevysvětlení si základních pojmů, s nimiž zde pracujeme, a z jejich špatné interpretace. Jestli hovoříte o úhradě bytu za pronájem jako o nájemném, není to přesná interpretace. Možná zde vzniklo naše vzájemné nepochopení. Jde ale jen o detaily, které ve svém konečném důsledku nemají vliv na řešení situce naší tazatelky. Jen mě v té souvislosti napadá ještě něco, co bych jí chtěla sdělit, ale to udělám ve zvláštním příspěvku. Vám přeji, dusatka, ještě hodně dobrých rad na zdejším fóru. Líbí se mi, jak radíte. Většinou jde o rady jasné, věcně správné a velmi dobře pochopitelné. Přeji Vám v životě hodně štěstí!

dusatka*

Paní Šťastná (nebo šťastná paní? ;)) nechtěla jsem se Vás nijak dotknout, příspěvky často píšu v časovém stresu a ono to potom někdy vypadá příliš příkře (stává se mi to i v osobních e-mailech, že si někdo něco špatně vysvětlí). Nechci se (právě ten čas! *ee*)už v této diskuzi příliš angažovat. Jen snad o tom nájemném - tento pojem používá přímo občanský zákoník.

A jestliže píšete, že přestože se cena sjednává dohodou, může si ji vlastně pronajímatel stanovit podle svého uvážení, pak podle této logiky si ji úplně stejně může dle svého uvážení stanovit i nájemce ;)

Tak jen prosím, nic osobního v mých příspěvcích na toto téma nehledejte ;) Drsné výpady provádím jen v tématech výživného *cert*

lidus*
hodnocení

1x

Jano, neříkám, že je to správné ale máte jen dvě možnosti-mlčet a platit nebo se stěhovat. Ten pán je majitel bytu v osobním vlastnictví? Pokud ano, je to jeho byt a vy buď berete co nabízí nebo ne. Vy máte smlouvu ale je spousta takových co byt pronajímají tzv.na černo např. 3000kč měsíčně + nájem a inkaso, z tohoto příkladu vidíte, že vlastně platíte byt +peníze do kapsy majitele.Vím o takových lidech. A pokud chcete bydlet, ´tak mlčíte. Soudit se? Tak za A je to drahá záležitost a za B nemyslím si, že by někdo s těch co jsou v pronájmu u soukromé osoby vyhrál. Jediné čeho můžete docílit, že vás majitel vyhodí, nebojte se,on si důvod vždycky najde.Věřte tomu,jak jsem psala, děti v podnájmu´byly, vím o čem mluvím. Je to tu Kocourkov, obecní byty nejsou a ti co měli štěstí a koupili obecní-státní byty3+1 za 300 000 je prodávají za 2000 000.(a zapomeňte na to, že odvedou daň s prodeje)Mladí lidé, pokud chtějí mít klid a bydlet, musí se zadlužit do smrti. ještě jeden příklad. měli jsme pronajatou garáž za 1500 kč měsíčně po dobu 10let a pak jí majitel prodal jinému i když sliboval, že v případě že by prodal budeme první, nezbylo nám než koupit garáž jinde a odhad-40 000(stáří 42let) cena 210 000-ber nebo neber, zájemců mnoho.Tak hodně štěstí ale spravedlnost neexistuje!

jana66*
hodnocení

Jak jsem tu jiz psala, 11.12. mi zaslal majitel bytu e-mail v kterem mi oznamil ze dojde v Novem roce ke zvyseni najmu a ze pani z realitni kancelare se mnou sepise dodatek. Od toho 11.12. me jiz asi 3x kontaktovala sama pani z realitky, kdy ten dodatek podepisu ze majitel bytu na to naleha. Ja stale nejak nevim zda-li ho mam podepsat ci nikoliv. To nalehani se mi vubec nelibi.

šťastná*

Jana66: při vysvětlování si svých postojů s dusatka mě napadla ještě další reakce na Váš dotaz. Dle mého názoru máte jen dvě možnosti. Buď na zvýšení nájemného přistoupit a dodatek ke smlouvě podepsat, nebo nepřistoupit a nepodepsat. V tom případě ale čekejte adekvátní reakci ze strany majitele bytu. Pravděpodobně máte ve smlouvě ke konci ustanovení o výpovědních podmínkách, divila bych se, kdyby ne. A dle svých zkušeností bych si tipla, že ze strany pronajímatele lze ve Vašem případě dát výpověď bez udání důvodů. Pokud je ve Vaší smlouvě uvedeno tak, jak si myslím, a jak jsem v předešlých větách uvedla, tak přesně tu dobu, kterou máte uvedenou ve smlouvě, máte na to, abyste si hledala nový nájem nebo podnájem. To v případě, že nemáte regulované nájemné. V případě regulovaného nájemného by nepodepsání dodatku z Vaší strany bylo protiprávní se všemi svými důsledky. Ale to si, myslím, není Váš případ. V každém případě opakuji to, co jsem Vám již psala poprvé: na Vašem místě bych se poradila z kvalifikovaným člověkem, at už by se jednalo o právníka, nebo pracovníka v bezplatné nebo i placené poradně (v placené by měl být ale tím člověkem dle mého názoru zase právník).

PS: A na majitele bytu se nezlobte. Je to jeho majetek a má právo v rámci zákona a dle dohodnutých pravidel si opravdu zvolit sám, kolik bude za nájem svého bytu požadovat. Vy jako majitelka byste uvažovala naprosto stejně, věřím tomu. A chtěla bych upozornit ještě na jednu věc, kterou byste asi měla brát v úvahu při Vašem rozhodování. Majitel bytu nezaplatil již jednou fakturu dodavateli energie! Tady není něco v pořádku! Uvažujte do budoucna, co by se mohlo stát, jestli se to bude opakovat, ať už se bude jednat o elektřinu nebo plyn či nedoplatek za služby spojené s užíváním bytu (teplo, teplá voda, atd.).

A propo: jedná se ve Vašem případě opravdu o nájem a ne podnájem? Trošku mě matete. V případě nájmu bývá totiž obvyklé, že si smlouvy s dodavateli energií, tj. elektřina a plyn, uzavírají sami nájemci, tedy Vy. Ale můžu se samozřejmě mýlit. Záleží na tom, zda je člověk, který Vám byt pronajal opravdu vlastníkem, tj. zda je zapsán v katastru nemovitosti jako vlastník, nebo také na tom, jak zní Vaše nájemní (či podnájemní) smlouva, ať už má v hlavičce název jakýkoliv. Není totiž podstatné, jak je smlouva nazvána. Podstatné je, jaká je ve svém konečném důsledku právní podstata Vámi uzavřeného vztahu. Přeji Vám při řešení Vaší záležitosti hodně štěstí!

lidus*
hodnocení

0x

Pokud nemáte ve smlouvě o pronájmu uvedeno, že nedoplatky, případně přeplatky jsou vaše záležitost nemusí vám pronajímatel nic zdůvodňovat. Pokud máte uvedeno pouze to, že za pronajímanou nemovitost platíte měsíční nájem celkem 6500kč, může si za energie určit zvýšení. On je pán a vy máte dvě možnosti: souhlasit nebo se stěhovat. Přesně tento problém řešily děti, platily za 1+1 8000kč, majitel je neustále napadal, že moc protopí, spotřebují moc vody ale vyučtování nikdy neviděly a tak když jim chtěl zvednout platbu, raděj si vzaly hypotéku a vlastní byt si koupily.

doplněno 11.12.09 21:04:

Mimochodem od 1.1.2010 se nájemné zvyšuje(různě, podle města kde byt je) u nás v brně je to např u bytu 3+1 o 300kč.

jana66*
hodnocení

Ano, to je mi jasne, ze je pan bytu a muze si najemne zvysovat jak chce, ale mam novou smlouvu sotva mesic, bydlim tam pres 14 mesicu a behem te doby doslo ke zmenam ve smlouve snad 5x, to mi neprijde v poradku, Vam ano? Ve smlouve mam napsane 6500 Kc mesicne a majitel bytu mi napise: najem prisel v poradku 6500, sice je to o 200 mene nez je najem, ale jsou Vanoce tak to nechte jak to je. Pro Vase info - od pristiho roku - 1.1.2010 se najem zvysuje z 6700 na 6900 z duvodu zvysovani energie - topeni a voda. Navic pred 2 mesici majitel bytu nezaplatil CEZu, ktery nasledne odpojil eletriku, takze jsem mela slevu na najmu. Mam pocit, ze o tu slevu si to majitel bytu nyni navysuje. V prvni smlouve jsem mela napsane najem ve vysi 6500 Kc, asi po pul roce mi rekl, ze dojde k navyseni, skrze energie a ze vystavi novou smlouvu. Platila jsem tedy 6700 a smlouva nikde. Tak jsem se ozvala, ze se mi tohle nelibi a odmitam platit 6700 Kc, cili o 200 vice nekomu jen tak do kapsy a dohodli jsme se tedy, ze budu dale platit 6500. A nyni mi majitel bytu pise zas o 6700 a od ledna navyseni na 6900? S nejakym dodatkem? Vlastni byt bych si poridila velice rada, ale ne kazdemu daji hypoteku. Bohuzel...

qwert*

Jako by mi něco říkalo, že si budete muset brzy hledat nový podnájem? Raději už s hledáním začněte...

dusatka*

Jano, vzhledem k tomu, že hovoříte o "vystavení nové smlouvy", příp. dodatku, předpokládám, že majitel nemá právo Vám jednostranně nájemné zvýšit (t.j. že v původní smlouvě toto není uvedeno), a proto doporučuji nic nepodepisovat. Ano, majitel Vám může klást různé překážky, ale stejně si myslím, že byste neměla jak ovce podepsat všechno, co po Vás chce a nechat se takto vydírat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]