Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdědění domu, nemám představu co dělat

Od: bauerlukin® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, zdědil jsem rodinný dům, a nějak nevím co s ním.Není nijak nově opravený, je z 60. let a od té doby se neopravoval, nicméně zedníci odvedli tenkrát dobrou práci( nejsou křivé stěny atd.) Jestli bych tam chtěl žít, musel bych ho celý zrekonstruovat, ale umím maximálně vymalovat místnosti, nasadit panty u dveří, přišroubovat šrouby...

Ale ten dům je třeba opravit úplně celý, zatéká tam, fasáda padá apod. Je to dvoupatrový dům se dvěma byty nad sebou, se sklepem a půdou. K tomu je 800 m zahrada. Dům je v dobré čtvrti.

Chtěl bych si udělat představu, co bych musel vše zařídit(na úřadech), a následně co bych dokázal udělat sám, na co jsou třeba řemeslníci, a jak bych se měl o dům a zahradu pravidelně starat.

Nevím jestli ho mám prodat, nebo co s ním. Taky nevím, kde se takové domy inzerují ke koupi.

Ještě bych dodal, že jsem jedináček, a nemá mi kdo pomáhat, bohužel ani táta, který mi zemřel. Maximálně sousedé, časem rmoje budoucí rodina.

Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll
hodnocení

6x

Asi jsi příliš mladý, přišlo to na tebe brzo,

pokud bys byl trochu starší, případně měl rodinu, vůbec bys nepřemýšlel a vrhl se do rekonstrukce (píšeš dobré místo, slušná zahrada).

Prodat to je hřích, zvlášť když jsi nezkušený, realiťáci si na tobě smlsnou.

Základ je dobrá střecha (nemusí být hned nová, stačí slušně opravit akutní problém aby nikam neteklo), ostatní počká, fasáda až naposled, klidně za x let.

Zařídí se jeden pokoj, nějaké topení a funguješ.

Jsi chlap, takže neprodávat, ale postupně opravit!

Uvědom si, že to co teď prodáš, to už za slušnou cenu nekoupíš. Chlap přece nevymění barák za byt!

mot
takze kdyby tazatel byl zenska, tak by to za byt vymenit mel? to sou kecy, fakt :)
Takze je nezkuseny, realitaci si na nem smlsnou, ale ma se poustet do rekonstrukce baraku. Vyborna rada. A kazdy treba nechce travit x let postupnym rekonstruovanim baraku, vrazet do toho plno penez a zit na stavbe...

radajz*
hodnocení

2x

Ahoj, já bych určitě neprodával, raději bych teď řešil to, aby barák nezchátral úplně, tzn. odstranit zatékání a pak můžeš vyčkávat a přemýšlet co dál. Pokud to teď prodáš, tak už to v budoucnu za ty stejný peníze neseženeš a mohl bys toho do konce života litovat. Už kvůli tomu, že bys nejspíš potřeboval hypotéku a ta může být veliký problém. Že toho moc neumíš, vůbec nevadí, internet je plnej informací a jak se o to začneš zajímat budeš se v tom víc a víc orientovat a uvidíš, že toho zvládneš spoustu. Chce to jen chtít.

Hlavně neprodávat!

fik

Asi tak hele,slovo nejde neexistuje...taky jsem ze stavařiny neuměl nic,musel jsem se učit a barák už je opravený,bez pomoci firem

hodnocení

1x
Jednej rychle. Trh nemovitostí je momentálně přehřátý. Ceny vyšplhaly tak vysoko, že už na to lidi nemají a hodně brzo to spadne dolů. Rekonstrukce, když si neumíš nic udělat sám je hodně o penězích. Počítej minimálně půl mega jen na opravu střechy elektriky a trochu zednických prací. Voda odpady plyn podlahy ..neznáme stav ale jak se do toho musí sáhnout, peníze jen letí.
hodnocení

Dobrý den, koupě domu se inzerují v realitních kancelářích, třeba remax?

hodnocení

1x

V žádném případě neprodávat, jsou v tom dobře uložené peníze. A jednou, až budeš mít svojí rodinu, budeš rád že jsou děti na zahradě a nemusíš se o ně bát někde na ulici. Já bych do paneláku nešel ani za "zlatý prase".Časem to poznáš sám, jak je pěkné být v klidu ve svém. A jak se říká "každý ti pak může vlézt na záda". Jak si co uděláš, tak to bude a nikdo ti nebude rozkazovat co se smí a co ne.

fik
hodnocení

0x

Na rekonstrukci pokud nebudeš zasahovat do žádných nosných konstrukcí a něco výrazně měnit,úřady nepotřebuješ...vnitřek si můžeš překopat podle sebe pokud při tom nenarušíš nic nosného.

Když chceš tak se naučíš,záleží jaký máš do toho odhodlání..jinak řemeslníci,ale ti se prodraží.

Starat se o zahradu záleží co si představuješ s ní dělat,jestli na ni chceš něco pěstovat,nebo mít jen trávník...to je individuální otázka

mot
hodnocení

0x
zalezi jestli tam chces bydlet nebo ne. pokud ne tak prodat, par milionu se vzdycky hodi.
Rekonstrukce je vetsi orisek, ty to neumis, navic musis mit penize a cas. Nebo hodne zaplatit za remeslniky, pokud se ti vubec nejake podari sehnat...

hodnocení

0x

Prodávat dneska dům, to asi ne. Pokud ale k němu nic necítíte, jen trable s rekonstrukcí, prodejte to.

Pokud chcete rekonstrukci, vyjasněte si cíl, jaký má být. Pak pozvete desítku firem, nastíníte jim svůj cíl a požádáte o studii proveditelnosti a náklady.

Pak se rozhodnete, co dál, nebo se budete opět radit.

Přeji tu nejlepší volbu.

Proč neprodávat? Naopak jsou dnes ceny tak vysoko, že prodat se vyplatí.
jendad

V současném daňovém systému nemovitosti porostou. Jak se příjmové nůžky rozeviraji, tak bohatí budou ukládat peníze do nemovitostí. Města nemají zájem na vystavbe( nic z toho nemají) a tudíž zvyšovat se nabídka nebude. To jediné by mohlo snížit ceny.

hodnocení

0x

Za sebe - prodala bych dům a koupila byt - buď pro sebe nebo jako investici.

danys*
hodnocení

0x
Otázka jestli má cenu ten dům vůbec opravovat, zda není lepší prodat a postavit nový. Máš kde bydlet? Preferujes bydlení v bytě nebo domě se zahradou? Pokud máš svůj dům, tak tenhle bych prodal a koupil byt, který bych pronajal
radajz*

Aktuálníma preferencema bych se raději moc neřídil. Pokud je teda mladý a bez rodiny, což je. Za pět let může mít ženu a dvě pobíhajicí děti a bude řešit kam utéct z bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]