Nejste přihlášen/a.
Pokazil se mi vypínač. Nechci kvůli jednomu vypínači volat elektrikáře. Jak ho vyměnit vím, ale je to ještě hliníkové vedení a mám obavu, že nedostanu dráty zpět do šroubků.
Mám dotaz: pokud by se mi to nepovedlo, můžu to nechat dočasně tak, že by dráty nebyly pod šroubky? Na vypínač bych samozřejmě vrátil kryt a nesahal na něho. Pak bych někoho zavolal... Nemůže to začít hořet apod.?
Nechtít můžete, ale je to vyhrazené zařízaní, které kvalifikaci vyžaduje dle zákona, jinak to nejde, přes to nejede vlak.
anonym-kde je psáno/jaký zákon nařizuje, že si nesmíš vyměnit vypínač? Sousedka "neelektrikářka" si mění lustry a zásuvky sama, samozřejmě schazuje jistič. Upřímě se sám divím, že ještě nevyhořela..
oliny - Číslo toho zákona z hlavy nevím a hledat to nebudu, ale i prostá výměna vypínače je zásah do elektrického zařízení, které smí provádět jen osoba znalá s potřebnou kvalifikací a s dostatečným paragrafem (tuším minimálně §4) vyhlášky č. 50. Že se to často neděje a do elektrických rozvodů zasahují i lidi, kteří o elektřině vědí akorát to, že existuje a někdy kope, je věc jiná. Upřímě řečeno, takovým kutilům docela přeju, že občas dostanou přes prsty.
magdon, to by si si sám nemohl ani dát dohromady ventilátor od firmy Concept typ VS 5021, který je zabalen v přepravní krabici a rozložený na pár částí a je to také elektrický přístroj . To samé by se dalo napsat o výměně žárovky v automobilu nabo jiné součásti např. pneumatika-to by měl taky dělat jen zaškolený, vyučený automechanik? Pochybuju že bych čekal na někoho, než laskavě dorazí za hodinu k výměně pneu, já tedy ne..
Právě jsem vyměnil vypinač WC v bytovém jádře,hliník.Jediné,co je potřeba,je,vypnout jistič světel.Do koupelnové zásuvky,kde zůstane aktivní,zapnu lampičku,abych na šroubky viděl.Pak odklopím víčko a povoolím šroubky vodičů.Ve vypinači bývá dost místa,tak bývají dost dlouhé.V rámečku vypinač bývá zacvaklý postranními držáčky,háčky.ty stačí jemně odehnout a celý vypinač vypadne.WStejně tak vrátím na místo střeva vypinače dobrého.pak vrátím přívody na stejná místa a vyzkouším.Samozřejmě zapnu patřičný jistič.Pokud je vše v pořádku,pak zaklopím kryt.Pokud to hefunguje,pak teprve volám elektrikáře.Mi to nyní funguje,nenačurám si do bot.
JABRAKA
Ještě dotaz... nechci ohýbat ty dráty, aby se nezlomily. Myslíte, že to půjde vyndat, když ty šrouby úplně vyšroubuji?
zas tak křehké nejsou a máte ten nejednoduší vypínač co existuje což výměnu dost ulehčuje takže stačí i jen povolit a vysunout do strany
Pokud budete vyměňovat za vypínač stejného provedení, ohýbat dráty v tomhle případě nijak zvlášť nemusíte a výměna je celkem jednoduchá. Ale pozor! Novější vypínače mohou vypadat úplně jinak a bez ohýbání drátů to nepůjde. Do některých vypínačů (bez šroubků) pak tyhle hliníkové dráty nezapojíte vůbec.
Malý příklad, proč taky by to neměl dělat nekvalifikovaný člověk: Z fotky je vidět, že je to udělané blbě, takto bez očka pod šroubek se hliník dát nemůže. Hliník (materiál) pod tlakem časem ubýbá, tohle provedení spoje je vhodné pro měď, tlačí totiž po dotažení pod šroubkem na jedné straně a tím ho jistí (vychyluje závity proti sobě, větší tření, samosvorný efekt, spon se nepovolí). Hliník musí mít pod šroubkem očko, protože se časem uvolní a očko se opře o šroubek a má větší styčnou plochu. Takto, jak to je máte zaděláno na požár, zejména nestli je to tak všude jinde, u světla aspoň vidim, že to hoří, když nejsem doma, nesvítim.
Zásuvky mám částečně v mědi (kuchyň, koupelna a jeden pokoj). Ty ostatní měnil a kontroloval elektrikář. Zda tam dával nějaká očka, nevím.
Žádná očka se nedávají, pouze můžete vodič ohnout pomocí očkových kleští. Každopádně je to lepší pro menší přechodový odpor, bez ohledu na to, zda jde o AL, nebo CU.
Anonyme-ani jednou jsem očko pod hlínou neviděl .v bytě v paneláku kolaudace 1968 vše v hlíně a všechny vypínače jsem si měnil,stejně tak jako většinu zásuvek. a ani jeded spoj nebyl s očkem,byť beru že je to lepší ale...
na hliníku se očka snad nikdy nedělali, ono při těch drátech co se tenkrát používaly se ani nedivím, udělat očko znamenalo 50 na 50 že se drát zlomí a šetřilo se všude, a ono očko taky všude připojit nešlo, proto se mají hliníkové spoje každý rok projít a dotáhnout
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.