Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam s 25kg rtutí

Od: kamilll odpovědí: 13 změna:
Zdravím, potřeboval bych poradit, kam zavést 25kg rtuti k likvidaci - na sběrném dvoře mi takové množství nevemou.
Našel jsem ve sklepě opravdu staré zařízení, kde je 10 baněk po 2-3kg, ze kterých vedou hadičky do nějakého rozdělovače.
Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Možná někdo poradí konkrétněji - ale já bych se poptala u hasičů. Když nepomůžou s likvidací oni, mohli by poradit specializovanou firmu v okolí.

hodnocení

1x

Nebylo by lepší zjistit, co to je, a třeba to prodat?

Tedy zas aby to nekoupil nějaký pošuk...

hodnocení

1x

Nikam to nevozte, je to nebezpečné. Domluvte se na likvidaci s odvozem. Typicky takovouhle činnost dělaji spolecnosti zpracovávající odpad v dané lokalitě, technické služby a pod, případně minimálně poradí, na koho se obrátit.

hodnocení

1x

Zkuste oslovit:

www.bome.cz

www.safina.cz

mimochodem, ta rtuť má pravděpodobně značnou cenu.

A ještě je tu Brno, dole na stránce poptávka i telefonicky

hodnocení

0x

Jinak páry rtuti jsou toxické (zejména dlouhodbě), mějte ty ampule vzduchotěsně uzavřené.

Myslim, že tohle nemůže být na libovůli jednotlivce, protože to bezprostředně ohrožuje zraví a životy ostatních lidí a živočichů. Vzduchotěsnost nějakých letitých hadiček laik neodhadne. Tohle je jako "našel jsem doma bombu, kam ji zavést", "OK, tak na ni nesahejte, muže bouchnout"...

Ty páry se neuvolňují kdoví jak rychle, nestoupají, protože mají velkou atomovou hmotnost, hladina má malý povrch k odpařování.

Vzduchotěsnost se zpravidla dosahuje překrytím hladiny rtuti hladinou destilované vody, která se se rtutí nemísí.

berger*
hodnocení

0x

No,před pár lety,asi deseti,se o rtuti dost psalo. Obchodovalo se s tím na netu,PČR po tom dost tvrdě šla. Dá se z toho udělat slušná třaskavina. Tenkrát mě zaujalo,že podle nějakého zákona se rtuť prodávat nesmí. Takže Vám asi fakt zbývá do dát poldům,ať si poradí.

Anebo to obarvěte načerveno,něčím ozařte a prodejte rusům.../samozřejmě blbost,ale červená rtuť kdysi také frčela.*smich*

kamilll
hodnocení

Prodávat takové množství opravdu nehodlám - někomu to praskne, něco z toho "uvaří" a problém nakonec bude na mě a takové veřejné ohrožení..
Baňky jsou kromě rtuti také naplněné vodou, která zabraňuje vyparovani a celý systém je uložen v další nádobě, do které by se dala eventuálně ještě nálet další voda, takže nějaká manipulace je možná - objem 2l (je to v takových malých 250ml bankách) navic kdyby netesnily, tak už to dávno vím - leží tady odhadem tak 20let.

Ta firma Bome.cz má snad papíry na odborný převoz a lividaci či zpracování podobných záležitostí. A snad si i sami přijedou náležitě vybaveným vozem.

milos*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]