Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová střecha

Od: galileo297® odpovědí: 6 změna:
Dobrý den.
Můžete mi poradit? Jsem vlastník bytu v malé bytovce. Jsou tady čtyři jednotky. Byt vlastním prvním rokem. Teď po bouřkách jsem zjistil, že střecha je nutně obnovit.
Jaké mám práva a možnosti aby se střecha vyměnila. Bohužel mám byt hned pod střechou.
Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, budete postupovat stejně, jako při každé jiné havárii nebo nutnosti oprav mimo Váš byt - obrátíte se na vlastníka střechy (sklepa, fasády, stoupaček apod.) a budete ho informovat o havárii (asi zatékání). Domluvíte si s ním opravu nebo výměnu krytiny (což už je výrazně dražší záležitost). Jste jen čtyři vlastníci bytů, tak SVJ tam v domě asi nemáte. Ovšem, někdo je snad určený, že se má o společné prostory starat. Pokud nikoliv, tak se musíte na opravě (a financování) všichni domluvit (jako spoluvlastníci i střechy). Takže, podívejte se do kupní smlouvy a na KN, jak tam máte upraveny vlastnické vztahy, resp. co jste vlastně koupil. Zdravím!

ben®

Myslím, že už jsem Vám postup napsal a už se budu jen opakovat. Obejdete s problémem ostatní spoluvlastníky, domluvíte si asi nějaký termín, kdy to budete řešit, někdo se na tu střechu podívá (někdo např. zajistí řemeslníka) a potom se uvidí, jak dál. Řemeslník střechu prohlédne, sdělí Vám rozsah poškození, možná bude schopen i udělat opravu, kterou zaplatíte z fondu na opravy. No, a jestli je střecha na výměnu (a fond na to nebude stačit), tak se musíte na novou složit (každý 1/4 ceny). Postup není složitý, realizace může váznout (záleží na tom, jestli seženete řemeslníka a peníze).

hodnocení

Děkuji za reakci.
Jsme tady čtyři vlastníci. Každý má tady 1/4. Střecha je společná. Každý tady dává měsíčně do fondu oprav. Bohužel jsem skoro nový.
Jde mi o to jestli mohu postupovat nějak, když mi hrozí zatékání do bytu. Popřípadě hrozí i ohrožení života, skrze uvolněné tašky.
Děkuji

Jste čtyři vlastníci, to znamená, že se o veškeré opravy budete dělit stejným dílem.

jabraka*
hodnocení

0x

Máte založeno SVJ? pak byste na tomtozákladě mohli společně hospodařit,spravovat uložené prostředky z FO a pak se společně o střechu postarat.Pokud jste jen čtyři,pak je to jednoduché,rychle se domluvit.Nejhorší je ale diagnostika závady.

JABRAKA

hodnocení

Dobrý den.
Samozřejmě že mám v plánu zjistit cenové nabídky od různých dodavatelů. Ale zajímá mne, co by se dalo dělat když by jeden majitel nechtěl? To si mám nechat zatéct do bytu? Co by se dalo dělat?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]