Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká vlhkost v bytě

Od: zabicka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Bydlím v cihlohém starém neudržovaném bytě,kde je obrovská vlhkost a tím pádem i plísně. Plesnivějí zdi, oblečení a vše staré. Mám strach o svoje zdraví a také své věci. Nátěry proti plísním nepomáhají. Ze začátku jsem se domnívala, že se tvoří kvůli vypranému prádlu a vaření, prádlo si věším u mamky a když vařím tak mám otevřené okno a puštěný větrák, ale nepomáhá to a je to čím dál horší. i jídlo, které není uklizeno ve vzduchotěsném obalu je zničeno. Jsem zoufalá!Myslíte si, že by pomohl krb, nebo něco co vydává velké teplo?Někde jsem o tom slyšela, ale nevím, je to dost drahé, ale když to má pomoci tak si vezmu úvěr. Myslím si, že by bylo nejlepší vyměnit ta hrozná okna co zde jsou, ale to mi město nedovolilo. Prosím pomozte mi.

Velice děkuji všem

Mějte hezký den

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Chápu-li dobře vaše vyjádření, vlhkost je hlavně na stěnách. Jedná-li se hlavně o stěny obvodové, je téměř jisté, že je dům velmi nedostatečně tepelně izolován od vnějšího prostředí a dochází na jeho vnitřních stěnách ke kondenzaci par... Velkým teplem se to řešit dá, ale jen za předpokladu, že budete hodně topit a hodně větrat (tak, abyste ale zachovali teplé stěny, což je nesmyslné plýtvání) , čímž sice posunete rosný bod z bytu jaksi ven, ale kondenzace bude jen posunuta do nitra zdiva a posléze se bude projevovat kvalitnější plísní... Nejlevnější cestu vidím v rychlém zbavení se tohoto bytu...

zabicka*
hodnocení

dekuji za Vaši odpověď,ale nevěřím tomu, že mi dá město jiný byt.

lidka*

Ale jestli to je skutečně tak zlé, v tom případě by asi pomohla Okresní hygienická stanice. Ta by mohla napsat vyjádření, že je byt nezpůsobilý a město by muselo konat. Je to jeden z jejich bodů činnosti OHS:

řeší podněty obyvatel, orgánů státní správy a samosprávy v oblasti životních (mimopracovních) podmínek (hluk, bydlení, voda, ovzduší, odpady ap.) a k tomu účelu provádí nebo zajišťuje provedení hodnocení zdravotních rizik;

doplněno 10.12.09 21:00:

Možná, že teď už jsou to Krajské hygienické stanice a jejich územní pracoviště - khslbc.cz/...

zuzee*

A na město jste to hlásily? Měli by to dát do pořádku, nebo byste měli mít nárok na slevu z nájmu.

My jsme měli v obecním bytě stejný problém, starý vlhký barák, pplesnivá okna, obvodový zdi. Obec s tím nedělala nic. No a jak radil strejc, našli jsme si pronájem u soukromníka, kde sice platíme víc, ale jsme v suchu, neplesnivý nám nábytek a taky kvůli dětem.

kjanik112*
hodnocení

1x

Co Vám tak poradit: podlaha-je mokrá,vlhká?Už jsem viděl byty,kde prkenná podlaha byla přímo na hlíně,bez izolace a úplně mokrá.Ve stavebninách kupte igelitovou folii,přikryjte ji a na to kupte nejlevnější jekor jako tepelnou izolaci.Podlaha časem tak jako tak odejde, ale zdraví člověka je přednější.O krbu neuvažujte,nadměrné vytápění bytu by byl souboj, který nemůžete vyhrát z finančních důvodů. (Ve Vašem případě by byly nejlepší kachlová kamna pro delší akumulaci-aby bylo teplo dlouho). Navíc dochází k paradoxu-čím tepleji,tím více vlhkosti se odpařuje.Souhlas s předchozím názorem-vlhkost by se jen ve zdi posunula dál.Nátěry -zkoušel jsem primalex mykostop, pak jsem vyzkoušel maxitherm,-a musím říci, že je lepší a účinnější.Okna zatěsněte-sežeňte kutila nebo firmu, která pracuje se švédským silikonovým těsněním KAPRO- si, Jsou to bílé hadičky různých průměrů,které mají po celé své délce takový výstupek,který se vtlačí do drážky.Je-li okno křivé,jdou kombinovat různé průměry, takže pokud je řemeslník PAN ŘEMESLNÍK a pohraje si s tím,zatěsnění je perfektní a s velkou životností díky silikonu.

hodnocení

0x

Žabičko, je třeba na místě zjistit příčinu vlhnutí, páč to může být desítky možností. Dodejte informace, jak je silná stěna, z čeho je, které patro, zdali je hydroizolace OK, vlhkost v bytě teplota a podobně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]