Zdravím, v bytě máme ještě staré bakelitové jističe 1x6A pro světla a 2x10A pro zásuvkové okruhy. Vzhledem k tomu, že jeden z jističů je již vyhřátý, tak jsem se rozhodl vyměnit všechny včetně rozvodnice, která by stejně nebyla kompatibilní, pokud bych nekoupil retrofit moduly. Nicméně, na zásuvky budu dávat 2x16A char:B a na světla 10A. Problém ovšem bude s tou rozvodnicí... Všude nacházím pouze rozvodnice 1x4 nejméně a já mám jističe pouze 3. Vedle jističů by tedy v rozvodnici byla mezera, což je špatně. Chtěl bych se tedy zeptat, zda existují nějaké záslepky nebo případně rozvodnice pouze na 3 moduly? PS: vyhlášku mám, ale dělám pouze rozvody k motorům, strojům apod... V domácí elektroinstalaci se moc neorientuji a proto nemám úplně přehled o některých věcech... Předem díky! doplněno 20.06.19 22:54: Ano, mám pouze paragraf 4. Primárně pro výkon zaměstnání. Jinak mockrát děkuji. Rozvodnici jsem ještě nemontoval, tak to bude premiéra. Zatím jsem jen měnil jističe v práci kus za kus. To byla celkem hračka.
Co třeba nějaká rezerva? Prostor navíc? Záslepka samozřejmě existuje a v 99% případů je součástí rozvodnice.
Nebo si myslíte, že když někdo navrhuje rozvodnici, tak využije 100% místa? to snad ne, ani se to tak nedělá
Případně se dají samozřejmě záslepky koupit i samostatně. elima.cz/...
Na vašem místě bych volil rozvodnici podobných rozměrů, jako byla předtím. Pokud bude větší, tím líp, nikdy nevíte, kdy se vám to místo bude hodit.
doplněno 20.06.19 22:42:
@ferax správně poukázal na změnu hodnot jističů. To jsem v dotazu nějak přehlédl. Rozhodně si nemůžete jen tak z rozmaru při zachování původní kabeláže navyšovat hodnoty jističů.
Tady to máš, stačí chtít hledat. A mimochodem, chceš dávat vyšší proudovou hodnotu jističů, průřezy vodičů odpovídají? A jen na okraj, když se montují rozvaděče, vždy se dává nějaký jistič navíc, jako rezerva.
jd97*
Bývalý majitel dával kabely nové, ale jističe zachoval. Ve zdech jsou vodiče s průřezem 2,5mm v mědi. Dříve tu byla 1,5mm hliník, což by odpovídalo původním hodnotám jističů. Na původních 1,5mm bych si asi netroufl dát víc než 10A, eventuálně 13A.
No a co třeba rovnou doplnit i proudový chránič, když to budete předělávat a máte na to (předpokládám) připravenou třížilovou kabeláž a zapojení zásuvek.
Pokud máš vyhlášku ,, čtyřku,, tak se nedivím že nemáš základní přehled. Kup si rozvaděč se čtyřmi moduly. V příbalu bývá záslepka tak jí použij... když nebude kup jí zvlášť.
Záslepky existují,dočasně jsem měl na baráku jen jeden jistíč,zbytek byl zaslepený. Jen mě trochu zaráží,že jen tak chcete nahradit jističe 6A -10A a 10A -16A. Jste si jistý,že to je dobře?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.