Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlepování fasády

Od: robert525* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

budu dělat zateplení staršího domku.

Stěny jsou křivé, na výsku domu cca 2-4cm rozdíl.

Polystyren je však již nakoupen, s tím, že se rozdíly budou odlepovat 2-4 polystrenem.

Toto řešení mi poradil zedník a dočetl jsem se jej i na internetu, i zde na poradte.

Druhy zedník však tvrdí, že to není dobrý způsob, tak jsem brouzdal a na webu zatepleni-fasad.eu jsem se dočetl, že se jedná o hrubou chybu.

Tak bych rád Vaše rady, co teď.

Jedná se opravdu o tak zásadní problém, jak se v článku píše?

Moc se mi nechce kupovat nový polystyren, nevím kolik by ho byla potřeba.

Nyní mám 180mm, co je min hranice, takže broušení, řezání nepřipadá v úvahu, jedine kupovat 200mm a více...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Musíte rozhodnout co pro Vás bude lepší?levnější? jednodušší?

pro někoho to bude jednodušší vyrovnat tenkým polystyrenem a přebrousit,pro někoho srovnat omítkou,někdo přidá lepidla-pěny (větší vrstvu na polystyren).Osobně spíše bude záležet kde to bude zda to bude v ulici či do dvora kde se nerovnosti schovají-nerovnal bych...Prostě je vícero řešení a žádné není hrubá chyba.(jaky výrobce-prodejce polyše,lepidla...budu prosazovat vyrovnání polyšem.Jako prodejce maltových směsí doproučím okopat a omítkou vyrovnat...)

diesle...Jako prodejce maltových směsí doproučím...

a když prodáváte všechno, tak co doporučíte?

Já neprodávám stavební hmoty,ale takt jak jsem napsal tak to funguje,zejména ty "autorizovaní", ti co prodávají vícero pak´hooodně často doporučují ty výrobky, ze kterých mají největší zisky .

Čest výjímkám!

hodnocení

0x

Jak jinak srovnáte nerovnosti? Nebo budete kopírovat křivost?

Druhý zedník sdělil, proč to není dobré? Proč je to hrubá chyba? Nevidím jediný důvod, proč by to měla být hrubá chyba.

Buď dokoupíte 2-4cm polyše, nebo dokopíte Vaší tlouštku +2-4cm, dle potřeby.

Nevidím problém tam, kde ho vidíte Vy.

Koupíte polyš a zbytek nepoškozený vrátíte.

robert525*
Ja v tom problem nevidim, nerozumim tomu.
Neznam moznosti, postupy apod.
Jde o to, ze spodni okna budou v 18cm polystyrenu, kdezto okna nad nima vychazi uz v 21cm.
Koupeno mam pouze 18cm, tzn. ze cele horni patro se musi podlepit 3cm polystyrenem.
Vycuc z clanku ohledne podlepovani:
9. Podlepování izolačních desek další izolační deskou za účelem vyrovnat podklad pod zateplení
Z pravidla u každého druhého staršího domu (výjimkou nebyly i novostavby), který jsem v minulosti zateploval, neodpovídala rovinatost podkladu předepsaným odchylkám tj. 0-20mm na 1m lať. Jistě všichni znáte z minulosti nepsané zednické tvrzení „centimetr žádná míra“.
Výše předepsaná maximální odchylka max 20mm na 1m lať, zaručuje takovou rovinatost, která po nalepení izolantu zajistí vhodnou výslednou rovinatost pro aplikaci výztužné vrstvy.
Běžnými odchylkami bývá 30-50mm a na výšce rodinného domu klidně i 10cm. Tady je nutné podklad srovnat, nebo se nabízí řešení lepit izolanty větší tloušťky. Nikdy ne nižší tloušťky než je navržena minimální tloušťka izolantu pro zateplení domu.
Nejčastější a to hrubou chybou je podlepování izolantu izolantem. Chápu, že je to nejrychlejší způsob, jak si vyrovnat podklad a v klidu pokračovat s lepením dále. Toto řešení nám, ale vytvoří nějaké nesoudržné souvrství nalepených izolantů s nejistou pevností podkladu. U této skladby nelze garantovat tepelnou ochranu domu a budoucí funkčnost zateplovacího systému z hlediska soudržnosti, pevnosti a funkčnosti všech souvrství zateplovacího systému.
Doporučuji se tomuto řešení nejlépe vyhnout a podklad pod zateplení srovnat. Ve finále Vás srovnání vyjde levněji, než následné podlepování a dorovnávání.

Tak předně přeměřte jen rovinnost fasády,pokud je rovná ale letí (nendí do olovnice) NEŘEŠTE vyrovnání a zkopírujte nesvislost!Nikdy to nepozna jako to noikdo nepoznal doposud !Pokud je ale rovinnost špatná jsou tam "lavory" prostě hrboly-pak obrousit osekat,vyrovnat...

Rovinnost není 2cm na metrové lati -to jste našel kde? u vnitřních omítek je to 2mm na 2M alum lati v jakémkoliv směru na zateplovačku je to pak krapet jinak ale taky ne 2cm na 1m!

PS odkud jste?

Roberte..

Toto řešení nám, ale vytvoří nějaké nesoudržné souvrství nalepených izolantů s nejistou pevností podkladu.

Pokud pracujete dobře, tak souvrství musí držet, jak ostatní polystyrený. Zkuste odtrhnout od sebe slepené polyše. Pevnost podkladu přece neovlivní slepení desek k sobě. Je to hloupost.

nelze garantovat tepelnou ochranu domu** proč ne? to je opět blábol, když dám polyš 18cm a pak 4+18cm tak budu mít horší izolaci?

Najdete i nějaký jiný článek, který to nedoporučuje? nebo je to jen jeden článek na webu. Na starší domky dodáváme na podlepování od 1 cm do 5 cm polyše, jak jsou křivé domy. Nebo se smíříte s tím, že barák je křivý a nalepíte všude stejně.

Hezký víkend.

robert525*
hodnocení

Jiné články jsem nenašel, resp. jsem nenašel žádané další články o podlepování.

Když se zhruba asi před 10-12 lety začala používat pěna, firma Tytan dávala i návody, měl jsem od nich fota, kde bylo podlepování doporučované a používané. Již ty fotky nemám, nebo nevím kde jsou.

Taky se dříve kvůli nerovnostem desek polyše doporučovalo, dávat dvě vrstvy polyše na sebe. Neznám případ, kdy by to spadlo.

Je jen na Vás, zdali poslechnete rady jednoho článku, kteý se nedá ověřit a komentovat, nebo zapojíte selský rozum a vyvrátíte psaný nesmysl.

Tak dejte na radu p.Milana a moji. Nebo myslíte, že skutečně se to dělá jinak?Je běžný postup na cca 5cm izolant .se stěrkou a barvou přidávat další izolant bez strhnutí původního.Chcete příklady?třeba vilka v Rudolfově (u CB) na mapy cz c číslem 9,nebo bývalá rybářská bašta v Branné (za Třeboní)...

robert525*
hodnocení

Pánové děkuji za komentáře, rady a názory.

Samozřejmě jsem nakloněn na Vaši stranu, protože mi to příjde logické.

Pobavím se ještě se zedníky, kde by byl tedy problém.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]