Nejste přihlášen/a.
Zdravím!
Před mnoha lety jsem koupil křoviňák Güde - levná čína. Už jsem tady na poradně kolem něho pár závad řešil. Motor jinak šlape celkem obstojně. Teď ale řeším permanentní bolest tohoto křoviňáku a tou je odstředivá spojka. Každou nebo každou druhou sezonu řeším vylágrovanou spojku v čepech. Prostě se vyběhá uložení natolik, že vznikne vůle klidně i 1,5 mm mezi šroubem a "pouzdrem" spojky, nebo u spojky praskne pružina nebo vlnková přítlačná podložka. Samotný šroub-čep se také vymačkává. Ta spojka je koncepčně, podle mě, špatně navržena a nic nevydrží, chybí ji pouzdra. Řešíte někdo podobný problém? Jak jste toto řešili? Mě napadá jedině nalisovat bronzová pouzdra do spojky, ale vyplatí se to? Spojku koupím za cca 100Kč + šrouby (čepy) 20Kč z ebay, kolik pak může stát vystružení a nalisování pouzder. Ale na druhou stranu je mi líto vyhazovat skoro netknutou spojku, pokud by šla zachránit... Další možností je koupit pořádný křoviňák, kde tohle nebudu muset roky řešit, ale to jsou v tuto chvíli příliš velké výdaje.
Díky všem za komentáře.
A čo tak tam dať kvapku oleja,aby to nešlo na sucho. Do starej buď dajte tie púzdra alebo ihličkové ložisko.Ale základom,aby tá spojka z lacného materiálu aspoň čo to vydržala je, držať plyn na krovinoreze a nie ho stláčať a púšťať pri každej otočke tela.
Taky si myslim, že je to způsobem používání, nebo spojka nefunguje správně a stále trochu klouže, prostě že se přehřívá. Montujete to tam správně, náběžnou stranou?
Máte slavco31 pravdu, pouštění a přidávání plynu tomu dávalo zabrat a určitě to také zavinilo tyto problémy. Při minulém sekání jsem plyn už jen držel a nepouštěl. Před týdnem jsem montoval novou spojku, nové šrouby a podložky a namazal jsem dotykové plochy lehkým filmem vazelíny, tak doufám, že to zabere. Uvidíme. Také asi bude potřeba častěji rozebírat a kontrolovat stav a případně domazávat... Pokud si vzpomenu, dám pak vědět, jak to pomohlo.
A spojka je montována dobře podle šipek...
@ivanhorseman: Máte pravdu, ale jak mi vysvětlíte to, že tchánův křovinořez Oleo-mac jede bez problémů už 12 let a právě tento způsob provozu tchán razí - tedy pouští a spíná plyn... Spojku ještě neměnil, bude tam jiná technologie a na obrázku vidíte, proč tomu tak je. U této spojky můžete vrkat plynem jak chcete, není zde žádný čep, který by se mohl vylágrovat. Možná zkusím nějak tuto spojku časem nabastlit na svůj krám - přes prodlouženou matku na hřídel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.