Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na t18

Od: davi108* odpovědí: 15 změna:
Dobry den,
Jak se šroubuje t18 do vlny nebo do plechu do toho rovneho? A mam sroubek dat do kazde nebo treba pres jedno, late mam 30cm od sebe, na boku je mala drazka

Jak na t18

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

mrkněte se na obrázek. Upevňovací šrouby jsou vždycky dole. Jak vidíte, stačí tři na jeden metr šířky (na obrázku je značka 1/333). Když jich dáte víc, nic nepokazíte.

Mezi panely na krajní vlně by měla být těsnící páska (na obrázku značka HC 00017). Dostanete ji koupit ve stavebninách, vypadá jako na délku rozválcovaná a do kola svinutá plastelina. Na nějaké střeše domácí šopy není nutná.

Nahoře na krajní vlně se použijí jen malé samořezné šrouby, které pouze drží panely při sobě. Stačí jeden na tři čtvrtě metru délky (na obrázku značka 1/750).

Jak na t18 #2

hodnocení

0x

Je to slabý plech, tak je potřeba do každého místa pod šroub vsadit vložku na výšku vlny. Je možné je koupit, ale není problém jednotlivé špalíky nařezat z nějaké latě a pak před použitím vyvrtat díru, pro snadné použití. Koupit lze pak i vruty se speciálními velkoplošnými podložkami s plastem na spodku. Upevnit stačí ob jednu vlnu.

hodnocení

0x
Na blachotrapez.cz máš technologické příručky s doporučeným postupem. Používají se torx šrouby s podložkou s těsněním. Co pamatuju tak i u trapézové krytiny se uvádí minimální počet 8 na metr čtverečný. Pokud budeš mít nové latě tak to úplně stačí. Do starých latí jich dáš pro jistotu víc a koupíš delší ( u blachotrapez je stejná cena za obě délky ). Na šroubování v místě překrytí je důležité mít nastavený předepsaný utahovací moment aby se vrut zastavil a neprotočil se protože pak by závit vrutu vytrhl větší dírku a spoj nedržel.
doplněno 18.06.19 15:58: profikraft.cz/...
Tady pro představu jak vrut vypadá ale blachotrapez používá kratší. Cena je ale stejná. Jenom ti je jsou schopni dodat v barvě krytiny takže pak nejsou videt. To je ale důležitější u desek imitujících tašku než u trapézu.
lmgify

Torx? Já neprofesionál viděl jen klasický 6-hran, který ostatně ukazuje i tvůj obrázek.

lmgify

Jenže všechny šrouby na trapézový/vlnitý plech, co jsem kdy jako amatér viděl, byly ty s klasickou 6ti hranou hlavou jako z @totak-ova obrázku.

Nachytali jste mě se staženýma kalhotama :) Chtěl jsem napsat TEX čili samořezný. Jako malou obhajobu musím dodat že blachotrapez dodává jak šestihran tak torx. S torxem se dělá lip protože lip drží na bitu. A pro doplnění kam se šroubuje, oni mají taky v návodu že do dolní části vlny. Pouze v místě přeložení plechů se dává kratší, který už nedosáhne do latě.
A jak píšeš že se dávají dvě řady po 4 na jednom metru tak potvrzuješ můj údaj 8 na met.
lmgify

Jak jsem hledal, co je skutečně správně (jestli šroubovat do údolí nebo do vrchu), tak jsem narazil na spousty doporučení a návodů výrobců a plechařských a střešních asociací kam a kolik vrutů umístit podle nejrůznějších podmínek instalace (střecha/fasáda, sklon střechy, síla větru, množství sněhu, umístění plechu na střeše: okraj/pole/hřeben, ...), takže těch 8ks/m2 je jen spíše takový podomácký nástřel typu "většinu času to bude držet", ale kontrolou stavebního dozoru na střeše veřejné budovy by to neprošlo.

lmgify
hodnocení

0x

Vlnitý plech se šroubuje do těch nízkých částí (zde ta plochá část). Nikdy do vlny.

Při přišroubování "údolí"

1. odpadá podkládání vršku vlny, aby se měl vrut kam zkousnout

2. vrchol vlny plechu se může při roztažnosti teplem zvedat, což by "údolí" plechu při přišroubování vlny nemohlo

Dávají se 4 šrouby na šířku plechu. Jednotlivé řady asi 1 metr od sebe. Nevím, jestli na to existuje nějaká norma.

A to jsi vyčetl kde? Kvůli možnému zatékání vody, se vždy šroubuje do vlny.

Pro ty, kteří si neumí sami poradit jinak, je toto.

lmgify

Viděl jsem to, slyšel jsem to, dočetl jsem se to v poradnách, v instalačních návo/... výrobců i v manuálech profesionálů (Metal Construction Association - Metal Roof Instal/... [kap.14.3.1])

Koukám ale na Google a není to tak jednoznačné. Někteří výrobci a některé návody doporučují vruty šroubovat přes vrchol vlny.

*nevi*

lmgify

Zdroj: Metal Roofing Source - Member of the Metal Roofing Alliance

Jak na t18 #3

Ano tak se plechy šroubují, ale nastojato, pokud jsou použity třeba na stavbu nějaké haly.

lmgify

Návod se jmenuje: How to Install Metal Roofing Fasteners

roofing = střecha

dejv111*

Feraxi? A jak ty podložky dostanete pod plech - pod vlnu? To je nejdřív přilepíte nebo jak si to mám představit?!*nevi* Pokud budu dávat plech na bednění, tak nemám šanci je tam dostat, leda bych si dopředu navrtal díry a nalepil plastové podložky pod vlnu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]