Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše zálohy za vodu -

Od: rebelka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, bydlím u soukromníka (dům koupen od obce). Správu provádí najatá firma.

Děti se odstěhovaly, chtěla jsem u správce snížit zálohy na vodu. Každý rok mám přeplatek a teď budu v bytě navíc sama. Bylo mi řečeno, že nepřichází v úvahu zálohu snižovat. Ba co víc, že se zálohy budou od ledna navyšovat! Existuje nějaká klička, jak správce donutit ke snížení zálohy? S fakty neuspěji . . . .*nevi*

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mamcazmoravy*
hodnocení

2x

Jediná možnost je najít někde v nějakých stanovách / pravidlech / smlouvách přesné znění "jak a za jakých podmínek je možné zálohy měnit". Například u elektřiny jsem nahlásila, že žádám o snížení záloh, protože jsem zateplila dům (elektřinou topím) a nebyl problém. Někde je totiž psáno, že zálohy lze upravovat v případě objektivních důvodů.

lidka*
hodnocení

2x

Rebelko, zkuste se domluvit s ostatními nájemníky. Výše zálohy by měla odpovídat skutečné spotřebě s případným navýšením ceny. Jestli máte přehled o spotřebě vody za posledních 3 až 5 let, udělejte si přehled a písemně požádejte o snížení záloh. Navíc tam uveďte další argument, t.j. snížení počtu bydlících osob v nájemním bytě. A kopii pošlete i majiteli domu. A jestli i ostatní nájemníci jsou v podobné situaci, ať si požádají o snížení také. Já bydlím sama v bytě 2+1 - dělám vyúčtování pro 4 byty - a já osobně platím zálohu 200 Kč měsíčně a podle skutečné spotřeby by mi to vyšlo zhruba na 250 Kč měsíčně. A u ostatních bytů je to podobné. Mírné odchylky jsou podle toho, zda jsou nájemníci zaměstnaní a nebo celodenně doma jako já. Napište prosím pro porovnání, kolik firma žádá zálohy. *klik* V cenách podle regionů není už tak veliký rozdíl.

hodnocení

1x

... u slušných ( *smich* ) dodavatelů energií bývá obyčejně smluvně ujednáno, že měsíční zálohy - na následující roční období - tvoří 1/12 ( jednu dvanáctinu ) celkových skutečných uhrazených nákladů ... za uplynulé roční fakturační období.

Vybírá-li od Vás kdokoliv zálohy vyšší ( než je uvedená 1/12 ), pak jste "dobrovolným" sponzorem vybírající firmy, kdy této firmě - v podstatě - poskytujete "bezúročnou" půjčku - ve výši 12-ti měsíčního přeplatku. Přeplatek je Vám nakonec třeba i vrácen, ... ale úroky z těchto přeplatků jsou ... víte kde, ... že? *smich* . - Jako by těmto firmám nestačily úroky z předplacených záloh v době, kdy nejsou energie zákazníky odebírány. *nevi*

( ... jelikož toto - již několik let - sleduji, tak mohu dát hlavu na to, že toto jsou dlouholeté běžné praktiky RWE ... a postupně se to "učí" i jiní dodavatelé *bzum* )

šťastná*
hodnocení

1x

Jestli k nájmu platíte i zálohy na služby, jako jsou vodné a stočné a teplá voda, pak tyto zálohy se hradí dle počtu osob (záleží, co máte uvedeno v nájemní smlouvě). Je proto nanejvýš vhodné nahlásit správci bytu (správce nemusí být vždy totožný s majitelem) změnu - ve vašem případě - snížení počtu osob v bytě. O této změně by vám měl správce bytu vystavit doklad - většinou má název Evidenční list, či Rozpis služeb... apod. Přiměřeně ke snížení počtu osob v bytě by se vám měly snížit i zálohy na vodu.

hodnocení

0x

naporadím, ale napíši, co udělali u Nás. Za 15 mil. Kč se zateplil dům a všichni musí splácet hypotéky na revtalizaci. Po zateplení následující rok zvedli zálohy na teplo o 10%! Když jsem se dotazoval, co to je za nesmysl, když ušetříme 30-40% nákladů na teplo, proč platit víc? tak mi sdělili, ať jim do toho laskavě nekecám, že o tom vím tak akorád prd (resp. něco v tom smyslu). A ostaní nájemníci jsou tak hloupí, že jim to zvýšení vůbec nevadí, a platí jak hloupé ovce nejen zvýšené zálohy ale i ty hypotéky. Když sem se jim to snažil vysvětlit, koukali na mě, jestli jsem nespadl z Marsu, nebo odkud. Byl jsem neštastný, teĎ už na to kašlu. Je to o tom, jak jsme si naučili správce se námi zacházet, takové to máme. Bohužel, takovích lidí, kteří přemýšlí jako vy a já je minimum a proto je v tom takovej bordel a nikde se nedovoláte.

Cituju načeho člena samosprávy co mi řekl včera: "Mě je je úplně jedno kolik zaplatím na zálohách, vždyť za rok mi to vrátí . . . ."

Zapomněl na fakt, že se přeplatky nevrací za rok, ale po minimálně 1roce a 5ti měsícíh od začátku zůčtovacího období. Je to hlupec (a to sem ještě velice slušnej).

... no, jsou to "šikulové",

... je jen málo takových, kteří přemýšlí o tom, jak - SYSTEMATICKY- je poskytovatelé nezbytně potřebných služeb každoročně doslova ... s prominutím ... "odrbávají" ... o velice pěkné "chechtáky" ( ... jak by řekl Bolek Polívka )

... nechce to nic jiného, než se ... co nejdůrazněji ... začít bránit*bum* ...! ( ... a věřte, to půjde jen hodně "ztuha" )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]