Nejste přihlášen/a.
Čas od času dochází ke zvýšení nájmu - s tím nic neuděláme - doposud zatím přišlo že se od určitého data zvyšuje a nic víc přímo od nájemce.
Ale nyní to přišlo z advokátní kanceláře v zastoupení nájemce samozřejmě navýšení o max. což je 20%.
S tím, že se musí odpovědět do dvou měsíců zda nájemník souhlasí a počínaje třetím měsícem od obdržení dopisu ho začít platit. A pokud se neodpoví a zároveň se nebude platit ve zvýšené výši tak to bude bezodkladně předáno soudu.
Ale mě zajímá co by se stalo pokud:
1 - Nájemce do dvou něsíců neodpoví že souhlasí se zvýšením nájemného, ale od třetího měsíce začne zvýšené nájemné tak jak bylo určeno platit?
2 - A pokud níájemce sice odpoví do dvou měsíců, ale že s navýšením 20% nesouhlasí?
Pokud se nájemce ve lhůtě nevyjádří nebo nebude souhlasit, může skončit u soudu. V prvním případě by k tomu zřejmě nedošlo = začal platit, ve druhém velmi pravděpodobně ano.
NOZ § 2249
(3) Souhlasí-li nájemce s návrhem na zvýšení nájemného, zaplatí počínaje třetím kalendářním měsícem po dojití návrhu zvýšené nájemné, jak bylo navrženo. Nesdělí-li nájemce v písemné formě pronajímateli do dvou měsíců od dojití návrhu, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nájemného určil soud; návrhu podanému po uplynutí této lhůty soud nevyhoví, namítne-li nájemce, že návrh byl podán opožděně. Soud na návrh pronajímatele rozhodne o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá s účinky ode dne podání návrhu soudu.
@slavo - Ale nikde jsem nenašel, že zvýšení musí být 20%.
Nemusí. Ale proč by pronajímatel nešel na maximum, když může?
Všude čtu že:
Zvýšení nesmí přesáhnout 20% hranici, a to včetně zvýšení, ke kterému došlo v posledních třech letech.
Ale nikde jsem nenašel, že zvýšení musí být 20%.
Zákon tedy stanoví maximální finanční limit pro zvýšení nájemného (20 % za tři roky) a maximální frekvenci zvyšování nájemného (jednou za dvanáct měsíců).
Z této věty chápu, že může být až 20% respektive nesmí být více než 20%, ale ta věta nepíše, že musí být 20%.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.