Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistný ventil na vzdušníku kompresoru

Od: jirimelichar odpovědí: 14 změna:
Máme ve firmě kompresor se vzdušníkem, který přestal kapacitou stačit, takže jsme k němu "do série" připojili ještě jeden vzdušník. Je zapotřebí i tento nový vzdušník opatřit pojistným ventilem a manometrem nebo stačí výstroj, která je součástí původního kompresoru? Dle mého názoru stačí, nádoby jsou vlastně propojeny v jeden celek, ale náš technik BOZP tvrdí, že jej musí také mít...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

kdybyste je zapojili paraleně, stačil by jednen, páč když by byly dvy, žádnej by nebyl hlavní

Paralelní zapojení je blbost.

jirimelichar
hodnocení

On se právě odkazuje na vyhlášku 48/1982, kde je v §173 uvedeno, že tlaková nádoba musí být opatřena "c) pojistným zařízením." Já tvrdím, že stačí jeden pojistný ventil pro obě nádoby, když jsou propojeny tlakovou hadicí v jeden celek. Vyhláška neříká, že musí mít každá nádoba pojistný ventil, ale mluví o pojistném zařízení. Dle mě to splňuje, on tvrdí, že ne...

hodnocení

0x

No vidíš! Já pracuji taky v podobném oboru a řekl bych jako Ty, že i v serii stačí jeden pojistný ventil a i manometr, pořád je to spojené ve stylu spojená nádoba... Nazval bych to třeba dvojitá tlaková nádoba a nikdy nemůže dojít k tomu, že by ve druhé nádobě mohl být tlak vyšší než v první, tedy tlak jmenovitý.Teďka záleží jestli to co chce technik vychází z nějaké normy, nebo z jeho aktivity... Znám ty případy, kdy se všechno dělá jako "raději aby..."

111®
hodnocení

0x

tak jinak: jsou nádoby prpojeny až za ventilem, nebo před ním?

Nějak nerozumím... Jaký by mělo smysl propojení za přetlakovým ventilem, který odvádí případný přetlak do atmosféry?
Samozřejmě že musí být pro zvětšení kapacity spojené nádoby samotné.
111®

napsal jsem to blbě...chtěl jsem se poptat jak to mají přesně ubastlené...

jirimelichar
hodnocení

Původně se jednalo o kompresor Atmos Albert. Tento má na horní straně vzdušníku kompresor a v prostoru mezi kompresorem a vzdušníkem je i pojistný ventil. Na "boku" vzdušníku, resp. v jeho dně je z výroby závit se zátkou. Do tohoto otvoru byla připojena tlaková hadice, která pokračuje do přídavného vzdušníku. Takže zde vlastně není nový vzdušník ani před, ani za pojistným ventilem, ale je skutečně součástí tlakového celku. Možná bych to ještě popsal jinak: Jsou 2 vzdušníky propojené tlakovou hadicí v jeden celek, tyto mají jeden společný kompresor.

111®
hodnocení

0x

je to ONO? pořád nemám představu jak je to propojené... plhal.pavel.sweb.cz/...

jirimelichar
hodnocení

Přesně tak. A teď si představ, že vedle něj stojí ještě jeden, ale už jen vzdušník bez kompresoru. A oba jsou propojeny hadicí, která je napojena do závitu na boku (na fotce je na obou stranách krásně vidět).

Podle mne, je zbytečné používat další pojistný ventil, protože ten tlak bude v celém systému stejný (hlavně mezi nádrže nedávej ventil, ale pouze propojku). Ale pokud druhý pojišťovák použiješ, nic se nestane.

111®
hodnocení

0x

aha, tak to bych si myslel, že fakt ten jeden vyhovuje, problém by byl, kdyby mezi tím byl ještě nějaký ventilale u spojených nádob by to mělo stačit. A důvod je jen nějakej předpis? Nemá ten pán nedostatky z fyziky, že se tlak šíří všemi směry rovnoměrně a nezadržuje se jako prdy?

jirimelichar
hodnocení

Takže vlastně potvrzujete moji teorii :). Také tvrdím, že propojením vznikne jeden celek, který má stejný tlak a tudíž není důvod mít další pojistný ventil. On se ohání tím, že ve vyhlášce je uvedeno, že každá tlaková nádoba musí mít pojistný ventil. Ale já říkám, že tam není slovo POJISTNÝ VENTIL, ale pojistné zařízení a hlavně tam není uvedeno kde má být umístěno. Takže umístěním na jedné nádobě splňuji podmínku, že je pojistné zatížení přítomno. Takže asi už pak jde jen o slovíčkaření, jak si to kdo vysvětluje a případné rozhodné slovo by měl nějaký státní odborný orgán při kontrole...

hodnocení

0x

tím že jsou tlakové nádoby propojeny hadicí mezi sebou bez uzavirací armatury stává se takto její nedílnou součástí a nepotřebuje žádné další pojistné zařízení protože se z toho stal jeden celek z toho plne že pravdu máte vy a ne bezpečák zeptejte se ho jestli už viděl baterie tlakových nádob pro technické plyny

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]