Nejste přihlášen/a.
Vše je o penězích. Multisplit obvykle stojí více, než několik běžných splitových klimatizací. Já mám dvě splitové - jedna v přízemí a druhá v patře. U rozumně tepelně zaizolovaného domu je celkem jedno, kde se zdroj tepla, nebo chladu nachází. Otevřenými dveřmi se chlad dostane i do dalších místností.
Jde o to, jaký sledujete cíl. Něco jiného je, jestli chcete mít příjemnou teplotu v ložnici a ve zbytku baráku je to jedno. Pak budete mít split v ložnici a za mírné peníze se spokojeně vyspíte.
Do baráku vám jde vnějším povrchem třeba 3 kW tepla. Pokud budete mít kdekoliv v domě klimatizaci, která bude tyto 3 kW odebírat, tak po čase nastane rovnováha, kdy se teploty v domě nebudou měnit. Ale nemusí být všude v domě stejně - někde bude tepleji než jinde. Aby tento rozdíl vnitřních teplot byl co nejnižší, je vhodné mít klimu tam, kde je nejvyšší průchod tepla do domu - hala na jih s velkým prosklením je vhodnější, než ložnice na sever. Tak bude i trošku vyšší účinnost klimošky. A samozřejmě musí být místnosti propojené, přes zavřené dveře moc tepla neprojde. Chladný vzduch od klimatizace je těžší a aby nebyl rozdíl teplot strop/podlaha vysoký, instaluje se klima nahoru ke stropu. I přesto ale je u podlahy chladněji a tento chladnější a těžší vzduch "teče" do okolních místností. Pokud budete mít schodiště, část chladu klidně "odteče" z patra do přízemí. Klimatizovat celá barák samozřejmě stojí více než jednu místnost.
Kdo si rád hraje, může si pořídit fotovoltaiku, která mu přes léto dodá dostatek energie na vychlazení baráku - tak to mám třeba já, kde letní nadbytky v elektřině spotřebují klimatizace (pro ekonomy - přesto je FV stále neekonomická a nezaplatí se).
urcite split ale asi budou treba 2 kousky,
jedna venkovni jednotka a vic vnitrnich vyjde draz nez kdyz das namontovat 2 kompletni - venkovni + vnitrni
multi je vetsi moznost poruch, u klasicke hodis trubky pres stenu a mas hotovo, kdyz budes mit metry trubek tak je to akorat zdroj poruch
tolik informace od cloveka ktery mi montoval domu klimatizaci a vi o cem mluvi
Taky jsem potřeboval vyřešil loni klimošku. Začal jsem na podzim, až opadlo šílenství, kdy nestíhali a cena byla vysoko. Navštívili mne asi šest firem. Po prohlídce prostorů udělali návrhy. Většinou se shodli na velikostech tepelného čerpadla-klimošky. Pak jsem skončil s nabídkou ceny od 95 do 115 tisíc. Pro tři pokoje a velkou obývací místnost.
Zapojil jsem protekci, známosti a obchodních kontaktů. Až jsem to dostal 78.800. Ale musel jsem jednotky umístit na prostor, a udělat pomocné práce.
-------------
Prostor se měří na kubíky, pozvěte 10 firem, nechte udělat cenovou nabídku a dlouze vybírejte...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.