Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klimatizace do domu

Od: lukluc26 odpovědí: 8 změna:
Dobry vecer posledni dobou premyslim nad klimatizaci do domu, ale nechci kupovat ty radoby klimatizace za 10 tisic co neuchladi ani malou mistnost apod, cim by se mel clovek ridit pri vyberu klimatizace potrebujeme uchladit obyvak cca 40m2 loznici a 2 detsky pokoje v dome loznice cca 20m2 a detsky pokoj takzez 20m2. Dekuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mot
hodnocení

2x
Klimatizaci splitovou a vice vnitrnich jednotek. levne to nebude

rv*
hodnocení

2x

Vše je o penězích. Multisplit obvykle stojí více, než několik běžných splitových klimatizací. Já mám dvě splitové - jedna v přízemí a druhá v patře. U rozumně tepelně zaizolovaného domu je celkem jedno, kde se zdroj tepla, nebo chladu nachází. Otevřenými dveřmi se chlad dostane i do dalších místností.

viktorvlcek
Dobrý den, zaujala mě Vše odpověď. Chtěl jsem řešit podobným způsobem, vnitřní jednotka v hlavní hale a distribuce chladu dále otevřenými dveřmi. Jednotku už jsem měl objednanou, když mi jeden člověk co klimatizace instaluje řekl, že je to nesmysl, že se chlad otevřenými dveřmi nikdy z haly do další místnosti nedostane. Jsem jiného názoru, ale lekl jsem se utratit nemalou částku za nefunkční řešení.
rv*

Jde o to, jaký sledujete cíl. Něco jiného je, jestli chcete mít příjemnou teplotu v ložnici a ve zbytku baráku je to jedno. Pak budete mít split v ložnici a za mírné peníze se spokojeně vyspíte.

Do baráku vám jde vnějším povrchem třeba 3 kW tepla. Pokud budete mít kdekoliv v domě klimatizaci, která bude tyto 3 kW odebírat, tak po čase nastane rovnováha, kdy se teploty v domě nebudou měnit. Ale nemusí být všude v domě stejně - někde bude tepleji než jinde. Aby tento rozdíl vnitřních teplot byl co nejnižší, je vhodné mít klimu tam, kde je nejvyšší průchod tepla do domu - hala na jih s velkým prosklením je vhodnější, než ložnice na sever. Tak bude i trošku vyšší účinnost klimošky. A samozřejmě musí být místnosti propojené, přes zavřené dveře moc tepla neprojde. Chladný vzduch od klimatizace je těžší a aby nebyl rozdíl teplot strop/podlaha vysoký, instaluje se klima nahoru ke stropu. I přesto ale je u podlahy chladněji a tento chladnější a těžší vzduch "teče" do okolních místností. Pokud budete mít schodiště, část chladu klidně "odteče" z patra do přízemí. Klimatizovat celá barák samozřejmě stojí více než jednu místnost.

Kdo si rád hraje, může si pořídit fotovoltaiku, která mu přes léto dodá dostatek energie na vychlazení baráku - tak to mám třeba já, kde letní nadbytky v elektřině spotřebují klimatizace (pro ekonomy - přesto je FV stále neekonomická a nezaplatí se).

rekuperace
hodnocení

0x
Také jsem řešil klimatizaci. Ale nakonec jsem šel do rekuperace s tepelným čerpadlem. Výhoda je celoročně stabilní teplota a stále čistý a čerstvý vzduch.
Mohu jen doporučit.
Můžu se zeptat jakou máte a jak zvládá letní vedra? U rekuperací bývá chladící výkon docela nízký...

jurajjuraj*
hodnocení

0x

urcite split ale asi budou treba 2 kousky,

jedna venkovni jednotka a vic vnitrnich vyjde draz nez kdyz das namontovat 2 kompletni - venkovni + vnitrni

multi je vetsi moznost poruch, u klasicke hodis trubky pres stenu a mas hotovo, kdyz budes mit metry trubek tak je to akorat zdroj poruch

tolik informace od cloveka ktery mi montoval domu klimatizaci a vi o cem mluvi

hodnocení

0x

Taky jsem potřeboval vyřešil loni klimošku. Začal jsem na podzim, až opadlo šílenství, kdy nestíhali a cena byla vysoko. Navštívili mne asi šest firem. Po prohlídce prostorů udělali návrhy. Většinou se shodli na velikostech tepelného čerpadla-klimošky. Pak jsem skončil s nabídkou ceny od 95 do 115 tisíc. Pro tři pokoje a velkou obývací místnost.

Zapojil jsem protekci, známosti a obchodních kontaktů. Až jsem to dostal 78.800. Ale musel jsem jednotky umístit na prostor, a udělat pomocné práce.

-------------

Prostor se měří na kubíky, pozvěte 10 firem, nechte udělat cenovou nabídku a dlouze vybírejte...

cukrar.rajce.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]