Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytopit dřevěnou chatu

Od: draiv11 odpovědí: 3 změna:

-Dobrý den, předem několik údajů-chata je postavena na zděné garáži 3 m vysoké, stěny mají dvě vrsty,vnitřní trámky jsou zvenku pobity deskami, zevnitřjsou sololitové desky.Tey uvnitř je mezera cca 8 cm , v niž zcela navyzpytatelně probíhají trámky na nichž jsou upevněny stěny.Pochopiteně že pro mne,jnako důchodce cena hraje roli.Upustil jsem od rúzných firem kteríé vám byt zateplí za půl dne zevnitř i zvenku a chtěl bych využít krásná litinová krebová kamna,která mi zbyla po stěhování, včetně zásob dřeva.Ze zkušenosti vím, že u nás v zahradkářské kolo nii měl jeden člen pěknopu dřevěnou chatu,kterou chtěl udělat celoročně obyvatelnou a tak,údajně po konzultaci snad s hasiči a asi i dalšmi odborníky dostal povolení na instalaci kamen na tuhá paliva uvnitř,přičemž komín byl vyveden stěnou s podmínkou, že bude obložen -již nevím do jaké vzdálenosti a jak silnou stěnou (snad cihlovovou?) a když jsem ho navštívil byl vysmátý, vesele topil a vypadalo to že v tom rozhodně není žádná černota.Prosím tedy pokud máte pro mne nějaký nápad, lasklavě poraďte.Pro úplnost dodávám, že chata má sedlovou střechu, nevyužitou a celkem neizolovanou jen se změtí nosných trámů.Zatím jsem z toho dost nešťastný,protože je to na pěkném místě u lesa a pro zimní návštěvy početné rodiny by to bylo ideální.S přímotopem nemám zkušenosti ale to bych asi prodělal i kalhoty,pro zajímavost,jako relikvie jsou zde kachlové akumulačky, nevím, tenkrát,kdy to bylo stavěno pro nějaké funkcionáře se asi na cenu elektřiny nehledělo, elektrikář mi totiž řekl, že v současnosti zde žádná možnost připopjení na noční proud není,takže opět tentýž problém.Závěrem jen tolik,nešlo by o celoroční obývání, maximálně o víkendové pobyty a to asi ještě ne každý víkend.Ovšem bez tepla to nepůjde. Díky za pozornost a případné rady.Draiv

P.-S. Abych nezapomněl, jiné ztráty tepla by nemusely být nijak hrozivé, jsou zde velmi dobrá, těsnící, dvouvrstvá vakuovaná okna,takže tady by asi nemusel být problém

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

no jednak záleží na tom jak je to z venku pobito, jestli prkna na dote,nebo přes sebe nebo na polodrážku, jestli nastojato nebo naleřato. Pokud to nemá strop tak bych ho udělal. nějak jste asi zapoměl na rozměry. Já mám podobnou konstrukci vyloženu polystyrenem a pobitu igelitem aby tam nefunělo, protože zvenku jsou krajoé desky a je mezi nimi mezera. 3x3,5m vytápí přímotop s termostatem

jabraka*
hodnocení

0x

Jsou tu dvě hlediska:

1.vytápění na příjemnou teplotu v sobotu a neděli,

2.Ekonomické topení po delší dobu.

Pokud jde o 1. tak postav kamna ,pořiď zásobu dříví a zapal pod kotlem!

Zateplování chatky přichází v úvahu jen pro bydlení celou zimu.

JABRAKA

bulik*
hodnocení

0x

Kolik m2 potřebujete v chatě vytápět? Jak se jmenují ta krbová kamna co vám zbyla?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]