Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opěrná zeď jako součást stavby

Od: ji* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

Budu provádět rekonstrukci (stavět novou) opěrnou zeď, která drží svah (na nákresu tmavě šedou barvou). Zeď je součástí dílny, která je novějšího data a dílnu chci zachovat. Takže podepřu střechu dílny, ubourám jednu (levou oranžovou) zeď + šedou opěrnou zeď pod ní a postavím tyto zdi znovu. Výška šedé opěrné zdi (rozdíl urovně hlíny) asi 1,8 metru, výška navazující oranžové zdi asi další 2 metry - dílna je dvoupatrová (dílna + sklad).

Zeď bude do úrovně hlíny z betonu nebo ztraceného bednění, potom dám izolaci proti vodě a dále nějakou pálenou dutou cihlou budu zdít až nahoru po střechu.

Problémem je - jak udělat izolaci té nové šedé zdi proti vodě, abych v dílně neměl vlhkou zeď (tak jako teď). Napadá mě - v místě zelené čáry natřít gumoasfaltem a před ní postavit ještě druhou zeď tenkou příčkovku (růžovou barvou), případně do zeleného místa přidat tepelnou izolaci aby se zeď v dílně létě moc nerosila? Kam postavit horní oranžovou zeď - na šedivou nebo na růžovou zeď nebo obkročmo? Co by jste poradili?

Díky za rady .

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

0x

jako první bych dodal výkres

ji*
hodnocení

0x

nákres zde, omlouvám se ale nešel mi nahrát

Opěrná zeď jako součást stavby

Dal bych izolaci ven. Nikoliv dovnitř.

Dříve se vyzdila štorcka, omítla, na to se navařila Ipa a teprve potom se stavěla nosná zeď.

Tedy podle obrázku bych růžovou zeď dal mezi šedivou a zeminu. Na ni izolaci a pak už to můžeš zdít z čeho chceš.

ji*

a to mám dělat štorcku (nebo radši 15cm) 1,8 metru vysokou, držící svah?

Jenyk -píšeš špatně to není správný postup! Vždy nejprve nosná zeď ,pak izolace a pak teprve se to obezdívalo se na kand,štorc...

Doporučuji viz oprva nákresu - modře izolace s napojením na Vámim kreslenou černou pod nosnou zdí, červeně správně úpropvedená obezdívka.

Opěrná zeď jako součást stavby #2
ji*

to diesel:

a je v tomto případě nutná horní vodorovná ipa (mezi šedou a oranžovou zdí)?

akorát červeně nakreslená zeď drží svah, takže bude 30-40 cm tlustá a šedě nakreslená bude pokračovat nahoru, takže ta bude taky asi 20-30 cm tlustá , takže schematicky asi takto?

Opěrná zeď jako součást stavby #3

Ano .Tak je to správné!

Pravda, nejsem mistr zednický, ale na mnoha stavbách jsem to již takto viděl. Jediný, na co zedníci dbali byly plný cihly na štorcku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]