Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skořápky a pecky do kamen?

Od: liska5 odpovědí: 10 změna:

Mám skladovat tašku skořápek z vlašáků a igelitku suchých loňských pecek z meruněk, abych je odvezla známým na spálení do kamen? Teoreticky by měly být výhřevné, ale jestli se to dá vzhledem k velikosti materiálu. A hoří to vůbec? Kamínka mají malá krbová Nordica.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

6x

Suché skořápky jsu z dřevní hmoty.Není důvod,aby kouřily.Nikdy jsem to nepozoroval.Aby se z toho identifikoal dokonce odpad nebezpečný? To je úplný nesmysl.

JABRAKA

hodnocení

4x

Naopak - skořápky z ořechů velmi nepěkně kouří a pecky z meruňek jsou dokonce ekologická hrozba - nebezpečný odpad, pokud proběhlo kvašení a máte je z mače.

Dejte do bioodpadu -nikdo z takového daru nebude nadšený.

doplněno 14.06.19 18:25:

Co se týče ořechů, v krbu, kde to všechno propadne roštem nebo jenom udělá bordel - to bych teda za nesmysl neviděl. Osobně jsem jednou skořápky dostal od babičky a po pár lopatkách šlo všechno zbylé do bio odpadu.

Co se týče těch pecek - opakovaně mi odmítli vzít v bio - ekodvoru pecky, které jsem cedil z mače. Prý to a toto... mám to zavést do spalovny. Přitom jsem jenom chtěl vypálit v palírně bez pecek, aby to mělo lepší chuť.

Asi proto je na podzim vidět tolik pecek na krajích lesa - nikdo s tím netopí.

ccc*

Naprostý nesmysl.

olinl
hodnocení

4x

Běžně pálím papír, karton, skořápky apod. Pokud to známí chtějí spálit a mají místo (do zimy) na onu tašku, proč ne, hoří to velmi rychle..

hahanaj*
hodnocení

2x

to jste mě pobavila...to je jak malina pro slona ...přeci nebudu schovávat každou prkotinu ...no já teda ne *smich*:-D

hodnocení

1x

Topili jsme i celými ořechy, protože byly prolezlé moly. A ani ty nekouřily, dokonce z komínu krásně voněly. Nesmí se to přehánět s množstvím (mají velkou výhřevnost) a na zatopení je to dobrý. Rychle to kamna zahřeje. Jestli to skladovat či ne, je to na vás. My je klidně skladujeme od léta do podzimu, kdy s nima zatopíme.

liska5
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. L.

bulik*
hodnocení

0x

Skořápky, celé ořechy, pecky spalujte opatrně. Tedy jen po troškách a do rohu ohniště. Než chytí, tak silně kouří a hrozí explozivní vznícení, kdy vletí kouř i do místnosti. Když se přikládá lopatkou, tak jen půlku lopatky na bok ohniště. Je to v podstatě za trest. Slušně se dají spálit tak, že se nasypou do pytlíků od mouky nebo cukru a po jednom se dávají do ohniště na bok. To je má praxe s krbovkama. Nechávám je úplně vyhořet na žhavé a až pak přiložím další pytlík. Jinak rády nepříjemně vyčmoudnou při přikládání.

olgaamalka
Celá léta házím pecky a skořápky do kamen. Je to to nejtvrdší dříví na světě. Musí ovšem dokonale vyschnout. Takže když začnou dozrávat peckoviny, mám košíček, kam házím pecky. Když je sluníčko usuší, jdou do dřevníku. Není toho moc, ale jde o princip. V Evropě jsme zvyklí tyhle maličkosti neřešit. Když jsem se plavila po Mekongu, navštívila jsem na břehu výrobnu rýžových koláčků. Topili tam jen skořápkami a suchými slupkami z Liči.
bulik*

Když jsem byl Na Špicberkách neměli tam ledničky ani mrazáky. Stačila jim příroda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pecky z meruněk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]