Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo, jak dávkovat vodu do 20 květináčů?

Od: postcd® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, máte prosím nějaké nápady jak dákovat vodu čerpanou malým čerpadlem ( plánuji něco jako conrad.cz/... nebo sigmashop.cz/... ) do 20 vělkých květináčů (každý asi velikost kbelíku) které jsou u sebe v řadě a ve stejné výšce jako zásobník vody? Spínání čerpadla budu řešit minutovým spínačem.

Nápady:

1. hadice a něčím jí proděravět s tím, že díry na začátku budou menší a na konci větší z důvodu aby na konci nechyběla voda - tohle se mi nelíbí, protože dávkování vody asi nejde udělat přesně a hadice by se musela nějak u každého květináče stáhnout dolů aby voda netekla po ní ale tekla rovnou dolů.

2. koupit nějaké kapače, regulovatelné výtoky (bohužel jsem nenašel a ani nevím jak se to jmenuje - rád bych něco co má větší průtok, třeba i 3 mm průměr (čerpadlo má nějaký výkon a asi by mu nesvědčila práce pod větším tlakem a také nechci aby se to rychle ucpalo nečistotami z dešťové vody), ideálně s možností regulace na větší/menší průtok. (můžete poradit co hledat, jak se to jmenuje)

3. vyrobit nějaký žlábek a ten provrtat na určených místech, díry rozšířit v případě potřeby.

doplněno 04.08.19 10:23:

Už jsem to vyřešil takto, ve zkratce:

- klasické velké ponorné čerpadlo
- tlustá 1"hadice desetimetrová, na konci hadice záslepka
- spojka/šroubení pro propojení čerpadla s hadicí
- navrtat hadici
- zásobníky na vodu zakrýt záclonou a na nátokovou rouru taktéž gumičkou připnout kousek záclony, tím se zajistí že se otvory v hadici neucpou nečistotami (bez této filtrace se to ucpává a musí se každou chvíli párátkem zprůchodnit).
- pokud máte více nádob na vodu, tak spojit hadičkami a tím se bude hladina ve všech vyrovnávat
- chtěl jsem závlahu spínat i mimo domov, tak jsem koupil wifi zásuvku

Podrobně:

Vyřešil jsem to tak, že jsem použil stávající obyčejné ponorné čerpadlo (něco jako toto zbozi.cz/...

plastovou hadici typu 1"(1 palec) o délce 10 metrů za 500Kč: hornbach.cz/...

Hadici jsem připojil k čerpadlu odpovídajícím šroubením (nevím jak se přesně tomu říká, měřil jsem závity na čerpadle a pak v obchodě závity na nabízených šroubení (redukcích): hornbach.cz/...

Dále jsem potřeboval na konci do hadice nacpat nějakou záslepku, ten tlak který čerpadlo vyvine (hlavně prvotní náraz vody je dost silný) - použil jsem mosaznou záslepku kterou už jsem měl doma: m-k.cz/... plastová by mohla držet i lépe: hornbach.cz/...

hadici jsem ke šroubení a záslepce pořádně přitáhnul pomocí kovové "svorky": hornbach.cz/...

hadici jsem navrtal vtáky o průměru asi 1-2mm (dobré je začít asi menším průměrem jako např. 1mm a pokud by to bylo málo tak zvětšit)

ponorné čerpadlo musí nasávat vodu bez nečistot aby se díry v hadici neucpávaly, proto jsem natáhl přes nádoby záclonu a přes okapovou rouru dole kus záclony. funguje to dobře

čerpadlo jsem připojil přes wifi zásuvku Emos g-homa zasuvky.heureka.cz/... ke keré byl i český návod a umožňuje sepnout el. spotřebič (zde čerpadlo) odkudkoliv na světě kde mám android dotykový telefon a internet v mobilu. Minimální sepnutí je asi několik sekund, já spínám asi na půl minuty a zaleje se dobře.

mám více nádob na vodu, tak jsem dal čerpadlo do té která má dno nejníže a do které také jde nejvíce vody a nádoby jsem spojil hadicemi aby se boda mezi nádobami samovolně přečerpávala a využily se tedy všechny. Dělá se to tak, že se hadice (délka zhruba taková aby při propojení dvou nádob oba konce hadice dosáhly na dno nádoby) vertikálně ponoří do jedné z nádob až je celá pod vodou a není v ní vzduch, zacpe se prstem jeden konec hadice a přesune se do druhé nádoby, pod hladinu, prst se uvolní a tím je zajištěno že se do hadice nedostane vzduch -> voda bude oběma směry proudit mezi nádobami a hladiny se vyrovnají. Je možné, že se hadice ucpe nebo zavzdušní a pak přestane samovolně přečerpávat.

spokojenost s celým systémem: celé to funguje dobře, jen je nepohodlné a nepříliš hezké to zakrytí záclonou a potřeba udržovat záclonu na přívodní trubce neucpanou bez nečistot (při ucpání se může roura naplnit vodou a tlakem záclona spadne a nečistoty se dostanou do nádoby s vodou, asi by šlo vyřešit i nějakým sítem které je v prostoru pod okapní rourou.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Hledej "micro drip irrigation system" na ebay, aliexpress.

hodnocení

0x

Jj, taky jsem to zkoušel. Ale nepochodil. Ono totiž to čerpadlo distribuuje vodu do květináčů podle své hlavy a ne podle přání kytek. Než jsem to sešteloval, byl konec léta a kytky změnily své požadavky :(

Na kytkách v pů dě to v poho funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]