Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, budou mi na klíč stavět nízkoenergetický dům (podlahové vytápění elektrokotlem).
Bude tam také komín pro krbová kamna. A je tam možnost si nechat skrze základy zabudovat trubku o průměru 100mm pro přívod vzduchu ke kamnům.
Mám si tento přívod nechat zhotovit nebo ne?
Bojím se jestli ta trubka s chladným vzduchem v zimě nebude značně ochlazovat dům.
Děkuji za rady
Podívejte se třeba na alternativu , kdy komín má přisávání zhora pro CPV . Okolo pláště komína je přisáván dolu komínem pro krbovky vzduch a je tak automaticky předehříván . To je výhodné právě u krbovek které nemají nátrubek pro CPV . Nebude se vám tak vrstvit chladný vzduch na podlahu (studený vzduch je hustší) . Budete mít tak větší výběr v krbovkách.
Když si pořádně prostudujete podmínky ke stavbě, tak by tam mělo být popsáno, co je a co není možné. U některých pasivních domů není dovoleno nic nad rámec funkce pasivního domu. Např. by byla narušena funkce rekuperace. Má to vliv i na některé finanční výhody. Ideální bude, zeptat se zhotovitele stavby.
Ono ti ani nic jiného nezbude jestli chceš v těch kamnech někdy topit. Dřívější domy nic takoého neměly protože to nepotřebovaly,okny a dalšími netěsnostmi se vždy přisálo dost vzduchu. V novém dokonale utěsněném domě ti ty kamna bez přívodu sežerou všechen kyslík a ty se udusíš-jak svíčka ve sklenici
fíku, přeháníte buď z neznalosti, nebo píšete nesmysl.
sežerou všechen kyslík a ty se udusíš-jak svíčka ve sklenici
To určitě nehrozí.
Proč bych přeháněl,sám mám krbovky v obýváku a vím o čem mluvím. Rozhodně nemám nízkoenergetický dokonale zaizolovaný dům,ale i tak se musí sem tam okno otevřít. Kamna žerou vzduch celkem rychle.
O rekuperaci nic nepsal
Rozhodně instalovat vnější přívod vzduchu. Když si s tím chcete vyhrát, můžete ho uložit/zalít do kanálu s tepelnou izolací, např.Liapor. Zaslepit se to dá vždycky. Mám do topného systému v novostavbě zapojenou teplovodní krbovou vložku(14kW) s externím přívodem vzduchu. Navíc výrobce u každého konkrétního typu topidla uvádí případný požadavek na minimální kapacitu ext. přívodu. Zkuste si představit, co to udělá, když například při topení v krbovkách bez ext.přívodu, současně pustíte v kuchyni výkonnou digestoř nebo ventilátor v koupelně, WC.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.