Nejste přihlášen/a.
Pojistková skříň na domě která je před elektroměrem a vede k ní vedení se sloupu a je na speciální klíč - je moje? ( já jsem dům nestavěl a ji tam nedával ).
A mám mít do ní přístup - když se přepálí v ní jedna ze třech pojistek, abych ji vyměnil, nebo musím volat elektrikáře?
V "hodinách" - za elektroměrem pokud jsou pojistky tak si je vyměním sám.
Ne, ta skříň není Vaše a protože je před elektroměrem, přístup do ní máte přímo zakázaný. Pokud jsou v ní výkonové nožové pojistky, stejně je nedokážete vyměnit.
Mimochodem - ten speciální klíč je tam právě proto, abyste tam nelezl (i když není zas tak velký problém ho sehnat). V té skříni se totiž dá při troše "šikovnosti" nadělat docela slušná paseka a hrozí nejen to, že bude 1/2 vesnice bez proudu (což půjde na Vaše náklady), ale hlavně nebezpečí velmi vážného úrazu.
Zajímavé.
Když jsem před časem mluvil s dodavatelem energie o výměně drátů mezi tou pojistkovou skříní a elektroměrem, jestli na to musím volat je, tak i bylo sděleno, že nikoliv a mohl bych si to vyměnit i sám pokud mám vyhlášku 50 a min § 6.
Oni provedou jen znovu zaplombování elektroměru.
Tedy pokud bych měl oprávnění k vyhlášce 50 a min § 6 tak mohu ty plomby strhnout.
"Tedy pokud bych měl oprávnění k vyhlášce 50 a min § 6 tak mohu ty plomby strhnout."
Nikoliv - utrhnout plomby má právo jen jejich majitel, který je tam dal, případně výslovně souhlasil s tím že je utrhne někdo jiný (s potřebnou kvalifikací). Samotná vyhláška se sebevyšším paragrafem k tomu neopravňuje a hrozí citelný postih.
Jak říká magdon, plomby nelze jen tak bez povolení sejmout, ale vyměnit vodiče ano. Je to prostě složitější. Výměnu vodičů, ale musí dělat odborník.
Slavo - nevím jaký "dodavatel" Ti tohle mohl říct. Podle mne je to hloupost. Výměnu vnější přípojky (vedení od rozvodné sítě k přípojkové skříni), provádí jednoznačně a zásadně pracovníci distributora (ČEZu, PRE, EONu). Výměnu hlavního domovního vedení (od přípojkové skříně po elektroměrový rozvaděč) pak může provést pracovník s předepsanou el.tech kvalifikací podle vyhl.50/78 Sb., ale pouze od firmy (případně OSVČ), která má pro toto od ČEZu oprávnění, případně po dohodě s jejími odpovědnými pracovníky. A musí předem a bezpodmínečně, před zahájením prací a zásahem do plomb toto odsouhlasit s distributorem (správcem sítí). Po ukončení musí zajistit výchozí revizi elektro a opětné zaplombování dotčených částí (revizi sám a zaplombování provede distributor).
V případě kritické poruchy hlavního jističe, aby nedošlo ke škodám, je možno jeho výměnu zajistit i operativně okamžitě, ale vždy pracovníkem s předepsanou el.technickou kvalifikací, ale vždy toto předem, případně pokud možno co nejdříve, oznámit distibutoru odplombování a požádat opět o jeho zaplombování. Jistič u elektroměru distributor nevymění. (Takto aspoň možno u nás).
Mohou být drobnější odchylky, dle místně příslušných pracovišť, ale takto to platí všeobecně.
Na případnou výměnu pojistek, v přípojkové skříni, je nutno vždy volat pracovníka příslušého správce sítí. Správně by měly být i plombovány, ale to se většinou nedodržuje a jsou vybaveny pouze specielním klíčem. Lidově a dříve - elektrikáře rozvodných závodů. Nejde o dadavatele elektrické energie, těch je velké množství a těm pouze platíte za dodávku el energie, jejichž součástí je i poplatek ze tuto správu sítí.
Rovněž tak, v případě zásahu do elektroměrové části domovního rozvaděče, toto může provádět pouze osoba s příslušnou eltech.kvalifikací a pouze na základě oznámení místnímu správci sítí (výměna poškozeného jističe před elektroměrem). Ale toto vám zase pracovník správce sítí neprovede, musíte si toto zajistit u odborné firmy, případně živnostníka s odbornou el.tech. kvalifikací a oprávněním. Ale předem je toto nutno nahlásit správci sítí - žádostí o možnost odplombování a po opravě požádat o nové zaplombování. Jinak hrozí sankce za případný "černý" odběr.
Při poruše voláš svému dodavateli, ten je odpovědný, jemu platíš, komunikace s nějakým správcem sítě, je jeho věc a nemusí tě zajímat. Ty máš smlouvu s dodavatelem.
O správu sítí se stará distribuce ČEZ (v 9 krajích ČR), PRE (Praha) a EOn (Jižní Morava). Ti mají na starosti distribuční rozvod el.energie a rovněž montáže a údržbu el.sítí. Dodavatelé el.energie jsou pouze obchodníci s el.energií a s výše uvedenými záležitostmi pouze odkáží na distributora. Ale, aby nedošlo k další nesrovnalosti, tak i ČEZ je dodavatelem, ale jde pouze o jeho odloučenou obchodní složku.
A distribuce ČEZ má konzultační střediska ve větších (většinou krajských) městech a svá pracoviště v určitých dalších větších městech, pro určité oblasti. Požadavky se pak vyřizují v jednodušších věcech zde (výměny pojistek v přípojkových skříních, odplombování a zaplombování elektroměrových částí, výměny elektroměrů a pod.) , případně požadavky na změny a opravy většího rozsahu (opravy a stavby sítí), přes ústředí v Plzni.
V obsáhlém povídání píšeš to, co já dvěma větami. Poruchu a ostatní, hlásíš dodavateli. Ten vše vyřídí. To ostatní nemusí klienta zajímat.
ferax, nevím o co Ti jde, ale Tvé odpovědi jsou nekonkrétní. Dodavatel se Ti nepostará o nic. Ten pouze "kasíruje". A pleteš si dodavatele s distributorem - správcem sítí (viz Tvůj odkaz).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.