Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pijistková skříň na domě

Od: slavo® odpovědí: 13 změna:

Pojistková skříň na domě která je před elektroměrem a vede k ní vedení se sloupu a je na speciální klíč - je moje? ( já jsem dům nestavěl a ji tam nedával ).

A mám mít do ní přístup - když se přepálí v ní jedna ze třech pojistek, abych ji vyměnil, nebo musím volat elektrikáře?

V "hodinách" - za elektroměrem pokud jsou pojistky tak si je vyměním sám.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ne, ta skříň není Vaše a protože je před elektroměrem, přístup do ní máte přímo zakázaný. Pokud jsou v ní výkonové nožové pojistky, stejně je nedokážete vyměnit.

doplněno 10.06.19 08:20:

Mimochodem - ten speciální klíč je tam právě proto, abyste tam nelezl (i když není zas tak velký problém ho sehnat). V té skříni se totiž dá při troše "šikovnosti" nadělat docela slušná paseka a hrozí nejen to, že bude 1/2 vesnice bez proudu (což půjde na Vaše náklady), ale hlavně nebezpečí velmi vážného úrazu.

hodnocení

0x

To co je za elektroměrem je vaše, to co je před elektroměrem patří vašemu dodavateli energie.

hodnocení

Zajímavé.

Když jsem před časem mluvil s dodavatelem energie o výměně drátů mezi tou pojistkovou skříní a elektroměrem, jestli na to musím volat je, tak i bylo sděleno, že nikoliv a mohl bych si to vyměnit i sám pokud mám vyhlášku 50 a min § 6.

Oni provedou jen znovu zaplombování elektroměru.

Tedy pokud bych měl oprávnění k vyhlášce 50 a min § 6 tak mohu ty plomby strhnout.

"Tedy pokud bych měl oprávnění k vyhlášce 50 a min § 6 tak mohu ty plomby strhnout."

Nikoliv - utrhnout plomby má právo jen jejich majitel, který je tam dal, případně výslovně souhlasil s tím že je utrhne někdo jiný (s potřebnou kvalifikací). Samotná vyhláška se sebevyšším paragrafem k tomu neopravňuje a hrozí citelný postih.

Jak říká magdon, plomby nelze jen tak bez povolení sejmout, ale vyměnit vodiče ano. Je to prostě složitější. Výměnu vodičů, ale musí dělat odborník.

Slavo - nevím jaký "dodavatel" Ti tohle mohl říct. Podle mne je to hloupost. Výměnu vnější přípojky (vedení od rozvodné sítě k přípojkové skříni), provádí jednoznačně a zásadně pracovníci distributora (ČEZu, PRE, EONu). Výměnu hlavního domovního vedení (od přípojkové skříně po elektroměrový rozvaděč) pak může provést pracovník s předepsanou el.tech kvalifikací podle vyhl.50/78 Sb., ale pouze od firmy (případně OSVČ), která má pro toto od ČEZu oprávnění, případně po dohodě s jejími odpovědnými pracovníky. A musí předem a bezpodmínečně, před zahájením prací a zásahem do plomb toto odsouhlasit s distributorem (správcem sítí). Po ukončení musí zajistit výchozí revizi elektro a opětné zaplombování dotčených částí (revizi sám a zaplombování provede distributor).

V případě kritické poruchy hlavního jističe, aby nedošlo ke škodám, je možno jeho výměnu zajistit i operativně okamžitě, ale vždy pracovníkem s předepsanou el.technickou kvalifikací, ale vždy toto předem, případně pokud možno co nejdříve, oznámit distibutoru odplombování a požádat opět o jeho zaplombování. Jistič u elektroměru distributor nevymění. (Takto aspoň možno u nás).

Mohou být drobnější odchylky, dle místně příslušných pracovišť, ale takto to platí všeobecně.

hodnocení

0x

Na případnou výměnu pojistek, v přípojkové skříni, je nutno vždy volat pracovníka příslušého správce sítí. Správně by měly být i plombovány, ale to se většinou nedodržuje a jsou vybaveny pouze specielním klíčem. Lidově a dříve - elektrikáře rozvodných závodů. Nejde o dadavatele elektrické energie, těch je velké množství a těm pouze platíte za dodávku el energie, jejichž součástí je i poplatek ze tuto správu sítí.

Rovněž tak, v případě zásahu do elektroměrové části domovního rozvaděče, toto může provádět pouze osoba s příslušnou eltech.kvalifikací a pouze na základě oznámení místnímu správci sítí (výměna poškozeného jističe před elektroměrem). Ale toto vám zase pracovník správce sítí neprovede, musíte si toto zajistit u odborné firmy, případně živnostníka s odbornou el.tech. kvalifikací a oprávněním. Ale předem je toto nutno nahlásit správci sítí - žádostí o možnost odplombování a po opravě požádat o nové zaplombování. Jinak hrozí sankce za případný "černý" odběr.

Při poruše voláš svému dodavateli, ten je odpovědný, jemu platíš, komunikace s nějakým správcem sítě, je jeho věc a nemusí tě zajímat. Ty máš smlouvu s dodavatelem.

O správu sítí se stará distribuce ČEZ (v 9 krajích ČR), PRE (Praha) a EOn (Jižní Morava). Ti mají na starosti distribuční rozvod el.energie a rovněž montáže a údržbu el.sítí. Dodavatelé el.energie jsou pouze obchodníci s el.energií a s výše uvedenými záležitostmi pouze odkáží na distributora. Ale, aby nedošlo k další nesrovnalosti, tak i ČEZ je dodavatelem, ale jde pouze o jeho odloučenou obchodní složku.

A distribuce ČEZ má konzultační střediska ve větších (většinou krajských) městech a svá pracoviště v určitých dalších větších městech, pro určité oblasti. Požadavky se pak vyřizují v jednodušších věcech zde (výměny pojistek v přípojkových skříních, odplombování a zaplombování elektroměrových částí, výměny elektroměrů a pod.) , případně požadavky na změny a opravy většího rozsahu (opravy a stavby sítí), přes ústředí v Plzni.;)

cezdistribuce.cz/...

V obsáhlém povídání píšeš to, co já dvěma větami. Poruchu a ostatní, hlásíš dodavateli. Ten vše vyřídí. To ostatní nemusí klienta zajímat.

ferax, nevím o co Ti jde, ale Tvé odpovědi jsou nekonkrétní. Dodavatel se Ti nepostará o nic. Ten pouze "kasíruje". A pleteš si dodavatele s distributorem - správcem sítí (viz Tvůj odkaz). *bzum*

OK, je to překlep, mělo být distributor. Myslel jsem to ve smyslu dodavatel elektřiny.

Proto zdůrazňuji, smlouva o dodávce je s dodavateli-obcodníky, těm se platí, ale o technické záležitosti se jedná s distributorem, který se stará o rozvod el.energie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]