Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne,
snažím se už dlouhá léta prosadit v našem panelákovém domě - 2 vchody a celkem 18 bytů -
instalaci měřičů tepla.
Doposud mi to neprošlo, argumentace protivníků jsou tohoto typu:
" Máme kotelnu jen pro náš dům, vždyť je to zbytečné".
Naše plynová kotelna slouží opravdu jen pro náš dům, dříve bývala na koks.
V současnosti je teplo rozpočítáváno podle obytné plochy.
Vím, že toto řešil zákon 406/2000 , který původně nařizoval instalaci těchto měřidel, později však byl zmírněn a novela
toto již ponechává na vlastnících objektu.
Může mi prosím někdo poradit, která novela a v kterém roce toto zmírnila?
A jaký je Váš názor na takovéto rozpočítávní spotřeby tepla.
Myslím, že toto je již zcela zastaralé myšlení.
Máme zítra domovní schůzi a tam bych ráda znovu tuto otázku otevřela, tak ať tam nepovídám nesmysly.
Možná, že by mi nejlépe odpověděl p. Milan Cukrář.
Děkuji
Já tvým protivnikúm dobře rozumím. Je třeba si uvědomit, že prostá montáž měřičů nic nepřinese, jen může donutit zodpovědné ke zbytečnému nepřetápění svých bytů. Na schůzi si příprav pořádnou ekonomickou studií výhod těch přístrojů, jinak sousedy těžko přesvědčíš. Jen argument, že to tak mají i sousední domy by se mi k investici za ně zdál taky velmi slabý.
U bytových domů je platný tento zákonný předpis:Zákon č.406/2000 Sb. novelou č. 103/2015 Sb. uložil v § 7 odst. 4 písmeno g) plošnou povinnost instalace zařízení registrující dodávku tepla u příjemce služby vytápění. Jde o měřiče tepla (kalorimetry) a indikátory (měřiče teploty a tzv. rozdělovače topných nákladů). Podzákonný předpis k zákonu o hospodaření energií - vyhláška č. 237/2014 Sb. – uvádí jedinou výjimku z plošné povinnosti a to tam, kde nedochází k rozúčtování nákladů. Tuto podmínku naplňuje tzv. paušální platba podle zákona č. 67/2013 Sb., § 9, kdy nedochází k rozúčtování nákladů na službu vytápění, ale tato služba je pouze vyúčtována.
Měření tepla je ovšem zajišťováno několika způsoby.V našem domě bylo prosazeno měřění celkového zisku tepla v místnostech.Je ovšem nezávislé na toku teplé vody v radiátorech,tak i na teplotě radiátorů.Protože zpětná vazba mezi teplotou v místnosti a teplotou radiátoru dává skutečnou dodávku tepla,je možné s novým způsobem měření značně manipulovat.V zatepleném domě totiž mám zavřené radiátory ,přesto platím značnou částku.Proto často v zimě větrám,abych tuto částku omezil-.Je to nějaké šetření?
Je potřeba se velice zamyslet na způsovbu měřěení.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.