Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezamrzne tepelné čerpadlo v zimě?

Od: lubcar odpovědí: 6 změna:

Už jsem tady psal,mám doma klimatizaci,kterou ale více používám na topení,protože za 1kW příkonu vytvoří teplo za 4kW.Jenže se ta venkovní jednotka namražuje a už vidím jak bude vypadat,až bude -10stupňů..Zimní výbavu nechci,protože je hodně drahá a mám možná geniální nápad:co takhle dovnitř namontovat menší 25W žárovku-docela dobře hřeje a nenechala by zamrzat čerpadlo...?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzejar*
hodnocení

4x

Obávám se, že v mrazech by nestačila ani mnohem větší žárovka *ee*. A s tím tepelným ziskem 4kW/ 1kW příkonu při mínusových teplotách bych taky raději u klimatizace moc nepočítal. Takový totiž nemají ani specializovaná tepelná čerpadla vzduch/voda renomovaných výrobců. Raději u podnulových teplot bez odmražování použijte normální elektrokotel. Klimatizace (pokud není nějaká speciální) se totiž v tomto období blíží spíše k poměru 1/1 a rozhodně ji to nedělá dobře.

to jabraka: s tím přenosem z místa na místo u TČ máte v podstatě pravdu. V čem se ovšem mýlíte je skutečnost, že příkon kompresoru se v podstatě celý přičítá jako ztrátové teplo.

jabraka*

Dzejare,Nemýlím se.Jen jsme si neporozuměli.Jde o náklady za vyrobené teplo.Žádný stroj nemá 100% účinnost.Takže musíš kalkulovat.Teplo přenesené zvenku nebo ze zemního registru je zdarma,elektřinu za pohon kompresoru musíš zaplatit.

JABRAKA

dzejar*

Já to prostě beru tak ( a i celá odborná veřejnost), že když je topný faktor 4:1, tak to znamená, že výkon je např. 4 k kW za cenu 1 kW. Čili zadarmo získám 3 kW. HOWGH :).

PS děkuji všem za ohodnocení odpovědí.

kdakel*
hodnocení

0x
Hmm, mám takový pocit, že žádne zařízení na světe nedokáže vytvořit větší výkon, než je jeho vlatsní příkon elektrické energie. Kde jste přišel na teplo 4kW z 1kW elektrické energie? Zařízení, které má 100% učinnost, pravděpodobně neexistuje (možná v NASA :) ve vašem případě se jedná o učinnost tak 400% :)

Tak to s prominutím nevíte nic o principu tepelného čerpadla.

jabraka*

Loisíku,ale známe princip perpetua mobile.

JABRAKA

doplněno 09.12.09 00:07:

Je to trošku jinak.Tepelné čerpadlo" převádí" tepelnou energii podobně jako chladnička z místa,kde je jí přebytek do místa,kde je jí nedostatek a používá kompresor na stlačení přenosového media,kterým je butan,nebo propan.Ten kompresor má poměrně malý elektrický příkon a ten se odečte od zisku tepelného výkonu čerpadla.Zhoršuje jeho účinnost.

Uvádět do vztahu oba výkony je proto volovina.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]