Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může nám prosím někdo poradit, co udělat ze špatným umístěním zásuvky pro vestavěnou lednici? Zásuvka se má instalovat mimo skříň lednice nejlépe do spodních skříněk vedle. Bohužel to elektrikář ani mi nevěděli. Díky za odpověď.
Dát tam prodlužovačku z plochým konektorem ( plochý, plošší, nejplošší) a lednici připojit do druhého konce prodlužky umístěného navrchu lednice nebo přišroubovaného ke stěně/bočním dřevěným deskám nad lednicí.
Jestli i plochá vidlice bude tlustá, tak zásuvku sundat, uvnitř přes čokoládu/wago napojit přímo dráty prodlužky a zakrýt krabici instalačním víčkem.
No...takhle bych se zeptal..A zapojit ta lednice do té zásuvku půjde (délka kabelu, prostor)?
Pokud ano, tak ji zapojte...a klidně spěte.
Samotná zásuvka by vadit neměla. Hloubka skříně je 57cm a hloubka lednice je 54,5cm. Ze zásuvky ale bude trčet cca 2cm kabelu a to už vadit bude.
omlátit elektrikáři a kuchyňáři o hlavu...jestli to ani jeden z nich neví...ať vrátí živnosťáky a výuční listy...a k těm radám ohledně zapojení přes prodlužku...nesmí být...v návodech všech spotřebičů se to výslovně píše...
Nerad bych, aby to vyznělo blbě, ale nebyl by odkaz na nějaký návod třeba na tu ledničku, kde je uvedeno, že se nesmí zapjit do prodlužky? Nevidím jediný rozumný důvod, proč by to nešlo...
Ajvn,odkaz nemám,ale z principu - budete mít nově zrekonstruovaný byt,novou elektriku,novou linku a díky jednomu matlalovi tam budete cpát prodlužky anebo v horším případě dělat inst.krabičky? Nechal bych je to předělat. Jasně,majitel chce bydlet,tak to zkousne. Pak by se mi líbila ta superplochá vidlice,to je pecka.
Doplnění - dotaz googlovi na připojení lednice do prodlužováku,hned první odkaz - diskuse.elektrika.cz/... Takže moc fajn to asi nebude...
Nechci se nikoho zastávat, to ne. Ale často to elektrikáři mají těžký. Přijdou do cimry a buď to udělají podle plánů a nebo si paní domácí řekne, kde co bude mít. Ovšem od doby dělání rozvodů do realizace kuchyně uteče hodně vody a do tý doby se vše třikrát změní. Takže původně měla být lednice napravo a myčka vlevo. Nakonec je lednice vlevo a myčka uprostřed. A tak to je se vším.
Navíc si myslím, že tady žádný kuchyňář nebyl aby si řekl co a jak. Ale můžu se mýlit.
Pokud se lednice nevejde, tak by šlo vcelku jednoduše zásuvku přemístit doprava pod desku, vysekat metr drážky pro kabel a dát jednu krabičku není až tak velká práce. Ovšem to se mělo dělat, než se začla skládat kuchyň, teď zase vše rozdělat, aby se tam někdo dostal. Ale tam jsou šuplata. Vejde se kabel v zásuvce za šuplata?
Ok, neřeším, jestli to bude hezké, nebo ne, můj osobní názor je, že než předělávat půl kuchyně kvůli zásuvce, tak tam radši dám prodlužku. Je to můj názor, nechci o něm diskutovat. Jen jsem nechápal, proč by nemohl být přívod zapojen do prodlužky. V té uvedené diskuzi stejně nakonec došli k tomu, že je to špatně přeložený návod do češtiny, opravdu to jinak nemá logiku. A tady mi šlo o to, aby se zde nepsaly bludy.
Máte pravdu kuchyňář tu nebyl, jedná se o sektorovou kuchyň. Elektrikář měl plán a rozměry a věděl kde co bude. Bohužel to asi neznal a stalo se a třeba to nějak vyřešit. Řešení s plochou vidlicí se mi líbí pokud se vejde ale prodlužku už vůbec. Pokud předěláme vidlici na káblu od lednice za ultra plochou, pravděpodobně příjdeme o záruku ale mohla by se vejít. Nebo předělat zásuvku o metr do šuplíků kde se vejde. Ale nebude to mít stejný vliv jako prodlužka, když budeme prodlužovat kabel o nějaký ten metr?
Zásuvku bych přesunul za šuplata. Buď lehce zasekat kabel a za šuplata dát klsickou zásuvku a nebo na hulváta zásuvku za lednicí sundat, nasvorkovat kus kabelu se zásuvkou na konci a nechat volně za šuplaty.
Ještě k té lednici. Nezapomeň na větrání. Tedy pokud to ještě není, tak do soklu zadělat mřížku a v samotný skříni zezadu o nějakých pět centimetrů uříznout dno a vrch aby měl kudy proudit vzduch. Z fotky se nepozná, jestli to už je udělaný nebo ne.
stepan - když máte strach o záruku (to chápu), tak vyměňte celý kabel, v případě potřeby vrátíte ten původní.
co se týče té prodlužky tak nesmí být z důvodu, že výrobce spotřebiče nemůže nést zodpovědnost za kvalitu prodlužky. Na tu nebudete mít revizi ani doklad o bezpečnosti a kvalitě. Vy si koupíte nějakou čínu někde z OKAY za 25,- co měděný drát nevidělo ani z rychlíku, pak se Vám spotřebič posere budete nárokovat reklamaci u výrobce spotřebiče. Ten Vás pošle k šípku. Výrobci prodlužky jste jedno. Ten Vám dá novou. Pro něj je to pár korun. Kdežto spotřebič stojí i desetitisíce. Další důvod proč zásuvky nesmí být za spotřebiči je ten, že když zabudovaný spotřebič budete chtít demontovat, musí to být přístupné. Tzn. Musíte někde z bezpečného místa vypojit ze zásuvky a pak vyndat i se šlauchem. Těžko budete vyndávat spotřebič z fochu když bude ještě v zásuvce, která je přímo za ním. O tom, že v případě problému (např. požár) s výše uvedenou prodlužkou si na Vás pojišťovák smlsne tu raději nemluvím. Dělejte jak uznáte za vhodné. Já bych to elektrikáře nechal předělat a zaplatit. Moc dobře věděl kde co má být, podle toho co píšete
Uveď, prosím, předpis, který zakazuje zásuvku za spotřebičem. Asi se ale nedočkám. Proto velmi obdivuju s jakou suverenitou vydáváš své názory za zákon či normu. Já ji tam nikomu nenutím, jen tvrdím, že je spousta důvodů proč ji tam nemít a nejméně tolik důvodů proč ji tam mít. Každý ať se rozhodne jaké řešení mu vyhovuje. Jen namátkou; co když je vedle jiný spotřebič, třeba myčka. To mám napřed vytáhnout ji abych mohl vypnout lednici?
dusger: když víš kulový, tak prosím nereaguj...nikdo se tu o žádnou normu ani zákon neopírá, všichni tu reagujeme, že odborné znalosti a zkušenosti jak kuchyňáře nebo elektrikáře mají být i v tomto směru. Pravý odborník se ptá do detailů. Matlal nebo fušer to udělá jak se mu to líbí a zákazníku poser se, já to udělal takhle. Obecně platí, že v kuchyni za žádným opakuji za žádným elektrospotřebičem nesmí být zásuvka přímo z důvodů, které jsem tu já nebo ostatní zmiňovali. tzn. musí být vedle ledničky, vedle myčky, nad pod nebo vedle mikrovlnky, trouby i sporáku. Stejně jako, že každý kuchyňský spotřebič musí mít svůj samostatný jistič. Ale to tu teď neřešíme.
Za chladničkou má byť (až na špeciálne prípady) min. 5 cm fuga pre ochladzovanie výparníku. Prívod vzduchu veľkou mriežkou pod chladničkou, výduch nad linku. To sa musí vpratať. Šnúru by mala mať dostatočne dlhú. Ak nie, napojte to cez predlžovačku.
Ak to chcete mať vo vedľajšej skrinke, nahraďte zásuvku víčkom a kábel potiahnite v lište za vedľajšiu skrinku, kde na stenu pripevníte zásuvku pre povrchovú montáž. Okrem toho potrebujete vyrobiť otvor do sololitu zadného čela vedľajšej skrinky.
koukám samá dobrá rada se sekáním přes půl kuchyně. pokud zásuvka překáží, demontovat a proseknout drážku pro kabel a instalovat krabičku pro novou zásuvku cca 20 cm nad zem na zadní stěnu za lednici. v tomhle místě má lednice dost prostoru pro motor. Běžně to tak dělám už hezkejch let a nikdo si nikdy nestěžoval, že by se to nedalo. připojit.
Není nic jednoduššího, nežli nadávat na druhé. Proškrábnout drážku, zásuvku dát níže výše vedle. Nebo použít doporučovanou vidličku.
Ale nenadávat na druhé, prosím.
Nevíte že to je první zásada některých řemeslníků bez znalosti poměrů konstatovat že vše je špatně?Dělali jsme na baráku kde stavbyvedoucímu nebylo divné že bazén vychází uprostřed místní komunikace (špatně otočený výkres), paní domácí měla rukou nakreslený náčrtek změn ve stylu - tady asi někde bude ... Drát je ještě legrace ale trubky - hlavně odpady a plyn - to už je větší problém.
Viděl jsem systém husích krků a krabic, vše má své pro a proti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.