Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinové nebo plechové radiátory?

Od: tomasjedno* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit. Rekonstruuji byt v pěti-patrovem činžáku s dálkovým vytápěnim - dům je napojen na teplárny. V bytě jsou ještě původní litinové radiátory, rád bych v koupelně nahradil litinu modernim "žebříkem".

Otázkou je, zda nevyužít odstávky a nahradit všechny radiátory za deskové.
Případně, má smysl nahrazovat staré litinové (asi z 50.let) za nové litinové? Netušim, jaká je jejich životnost..

Chci využít času, dokud je byt prázdný, a zvolit rešení, které mi zaručí, že nebudu muset během příštich 30 let řešit zatékání. Deskové radiátory se mi sice líbí více, ale mám pochyby o jejich životnosti - ideálně prosím rovnou doporučte i kvalitního výrobce. Na ceně mi až tak moc nezáleží.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
V prípade centrálneho vykurovania s dobrou (!) úpravou vody vás tie liatinové radiátory pravdepodobne prežijú. Ak sú naozaj liatinové a nie plechové článkové. Ten v kúpeľni to má nahnutejšie, ale možno aj ten. Ak sú omlátené, natrite ich alebo ešte lepšie nastriekajte.
Nové liatinové vychádzajú tak draho, že by vás to po podrobnejšom prieskume trápiť začalo.

olinl
hodnocení

2x

Osobně bych nechal všude litinu. Dobře/déle v sobě drží teplo-tedy teplou či horkou vodu díky své masivnosti. V koupelnách (vlhku) většinou novodobé "celoplecháče" či trubkové žebříky reznou-údržba, proreznutí ve slabší části plechu, sváru+estetika odchlíplé barvy apod.

krtek*
hodnocení

2x

litina je sice vzhledově možná zastaralá, ale zase drží dlouho teplo. Plechový uspoří místo, rychle se nahřívá, ale zase rychle chládne. V tomto případě je také důležité mít správně měřáky na teplo. A to ty, které měří podle průtoku vody a ne podle teploty. Kombinace litinový radiátor a špatný měřák = prohnete se vyúčtování

hodnocení

2x

Jednoznačně ponechat litinu. Jediný případ, kdy já bych hlasoval pro "lehčí" plech by byla extrémně lehká dřevostavba s vlastním otopným systémem a rychlou regulací. Ve zděném objektu mírně větší setrvačnost liliny není na škodu, právě naopak. A co se týče životnosti, tak při trochu slušném zacházení Vás litina přežije.

hodnocení

0x

Začal bych tím, že si zdůvodníte proč toto, či jiné řešení. Já bych nechal litinu. Pokud ale převáží estetika, jděte do moderních radiátorů. Fyzikálně nic nezískáte, jen investujete do moderního.

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud vše funguje, tak není důvod. Pokud chcete lepší vzhled a máte na to peníze, proč ne. Životnost plechových radiátorů jsou přes 20-30 let bez problémů.

hodnocení

0x

Využil bych odstávky a litinové radiátory bych propláchl tlakovou vodou.

hodnocení

0x

Zdravim, upřesníte mi ..

když mám litinové radiátory a senzory spotřeby dálkové, které fungují na základě tepla, nikoliv průtoku vody. tak bych měl přejít na plechové radiátory?

Mám problém, že mi radiátory hvízdají, bydlim ve 2 patře paneláku z asi 5-6 pater, hvízdaj jen občas, ten, kdo to opravuje zkoušel změnit už nevim co ve sklepě, kde voda jde do trubek a bylo to ještě horší..

já to řešim mimo jiné i proto, že bych potřeboval vytápění silnější, tj. přidat více žeber (mám 7 na asi 18m2) .. tak abych případně koupil vhodnější radiátory.. případně je možné si sám vybrat skrze správce domu, jestli budu mít měřák podle průtoku vody, nebo teploty? viz komentář výše od "krtka", že pokud mám právě měření spotřeby skrz teplotu, tak u litinovejch budu principielně platit víc. jinak z textů jsem četl

viadrus.cz/...

maj tam i video měření termokamerou, který sem teda moc nepochopil, páč začínaj u radiátoru plech na 19stupňů, versus litina 26 stupňů, tka nevim, jestli to něco neměnilo.

Radiátory samy o sobě hvízdat nemůžou, problém bývá v termoventilu - špatné nadstavení konkrétního ventilu, případně špatně nastavený tlak na stupačce.

Ohledně měření tepla - pokud jsou na všech radiátorech osazena poměrová měřidla,je úplně jedno aký je radiátor. Různé radiátory v jednom topném systému mají různé výpočtové koeficienty pro přepočet spotřebovaných dílků

potvrzuji, to samé mi řekl teďka ten opravář .. s kterym sem to už jednou řešil, řekl ať se obrátim na bytový družstvo, že výrobce ventilu by mi to měl seřídit..

to ohledně měření tepla tim měřičem, to mi taky řekl, že se nastavuje měřič podle typu radiátorů.. sorry. naposled, co sem s nim mluvil, tak mám dojem, že jeho odpovědi byly nedostatečné.. teďka se probralo asi všechno, nevim jak to..

tedy díky za potvrzení řečeného..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]