Nejste přihlášen/a.
dobrý den , potřeboval bych poradit, protoże v každem obchodě mi tvrdí něco jiného.Mám bazén 11 m3,filtraci do 20m3 ( marimex pro star 4) a chtěl bych koupit solární panel z mauntfieldu ( mountfield.cz/... )
Otázka zní , stačí moje filtrace na tento solární panel? A má to vůbec význam?Kamarád mi tvrdní,že při včerejši tepolě 31 st ohřal za den bazén o cca 6 st.Předem děkuji za info
Mám taky solární panel z mauntfieldu,ale větší 5,4 m2,mám ho napojený na stejný typ filtrace a bez problému jede už osmý rok,ale...loni jsem koupil nový (starý praskl na několika místech ve svaru),starý typ byl pro instalaci takzvaně blbuvzdorný,měl svěrné šroubení ,takže perfektně těsnil,ten nový typ(v odkazu)má veškeré spoje závitové!takže si umíte představit co to u měkčeného plastu dělá při utahování závit lehce přeskočí prostě takové perfektní ku...ko,doporučuji přečíst recenze,u největšího ohřevu je raději nedávají..Mimochodem ještě si musíte k panelu dopojovací sadu dokoupit(1290kč.)
Děkuji za odpověď.Ještě bych se zeptal,jestli to má vůbec cenu kupovat.Jestli to vecer neschladne o to co přes den ohřeju.Když vemu,že filtrace pojede půl dne,nebo celý,tak jestli to nejsou vyhozené peníze.O kolik stupnů se voda ohřeje,při dnešním počasí ( cca 30 st),když to pojede cca 5 hodin.Chápu,že na to má vliv hodně věcí,ale aspon řádově
Panel z Mounfildu uz nikdy.Prvni odešel po6,5ĺetech,dostal jsem jiny ten odesel po 3letecha na ten uz se nevztahuje zaruka.Kdyz tak jedine trubkovy ten je ale cenove jinde.Pokud je teplota okolo triceti je treba vodu spis chladit.Mam jednu sezonu cernou bublinkovou folii a mam dojem ze to ohreje vic nez ten panel.
mountfield.cz/...Tak teď se dívám na Mountfield a cena diceka dobrá.Ale pořád 9000 kč je mooc na ohřev vody v bazénu.Kdyby to šlo nějak propojit s rozvodem teplé vody v domě,tak to bych uvažoval.Místo plynového kotle , co mi ohřívá vodu .
A tím obtokem se to chladí,takže podle mne to takový smysl nemá.Pokud tedy ten obtok jde do bazénu.Nevím jak jste to myslel
Nejúčinnější předávání tepla je při co největším rozdílu teplot.
Takže pokud budu škrtit průtok, voda v solárním výměníku bude horká a o málo víc bude horký povrch výměníku od sluníčka. Tzn. horší přenos tepla.
Pokud necháte průtok vody přez výměník naplno (pokud to je povolené od výrobce) tak voda ve výměníku bude chladnější a přenos tepla z nahřátého povrchu výměníku bude lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.