Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solarní panel & filtrace

Od: macek71® odpovědí: 17 změna:

dobrý den , potřeboval bych poradit, protoże v každem obchodě mi tvrdí něco jiného.Mám bazén 11 m3,filtraci do 20m3 ( marimex pro star 4) a chtěl bych koupit solární panel z mauntfieldu ( mountfield.cz/... )

Otázka zní , stačí moje filtrace na tento solární panel? A má to vůbec význam?Kamarád mi tvrdní,že při včerejši tepolě 31 st ohřal za den bazén o cca 6 st.Předem děkuji za info

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

1x

Mám taky solární panel z mauntfieldu,ale větší 5,4 m2,mám ho napojený na stejný typ filtrace a bez problému jede už osmý rok,ale...loni jsem koupil nový (starý praskl na několika místech ve svaru),starý typ byl pro instalaci takzvaně blbuvzdorný,měl svěrné šroubení ,takže perfektně těsnil,ten nový typ(v odkazu)má veškeré spoje závitové!takže si umíte představit co to u měkčeného plastu dělá při utahování závit lehce přeskočí prostě takové perfektní ku...ko,doporučuji přečíst recenze,u největšího ohřevu je raději nedávají..Mimochodem ještě si musíte k panelu dopojovací sadu dokoupit(1290kč.)

hodnocení

Děkuji za odpověď.Ještě bych se zeptal,jestli to má vůbec cenu kupovat.Jestli to vecer neschladne o to co přes den ohřeju.Když vemu,že filtrace pojede půl dne,nebo celý,tak jestli to nejsou vyhozené peníze.O kolik stupnů se voda ohřeje,při dnešním počasí ( cca 30 st),když to pojede cca 5 hodin.Chápu,že na to má vliv hodně věcí,ale aspon řádově

Nebojte nejsou.Někdy to přeženu a mám vodu 35 stupňů

hodnocení

0x
Stejná filtrace, větší panel, menší bazén úplně v pohodě. Když bylo hezky za den i plus pět stupňů. Přes noc se něco ztratí, ale je spousta teplých nocí. Taky na večerní koupání dobrý. Na ranní nic moc... ;)

kenav
hodnocení

0x

Panel z Mounfildu uz nikdy.Prvni odešel po6,5ĺetech,dostal jsem jiny ten odesel po 3letecha na ten uz se nevztahuje zaruka.Kdyz tak jedine trubkovy ten je ale cenove jinde.Pokud je teplota okolo triceti je treba vodu spis chladit.Mam jednu sezonu cernou bublinkovou folii a mam dojem ze to ohreje vic nez ten panel.

Já mám panel od Mauntfieldu od roku 2015 celu sezonu na střeše a všechno v pohodě

hodnocení

Tu černou bublinkovou mám a nic moc.Tak nevím jestli to je dobrá investice .Jeden je spokojený,druhý ne .Je to dilema

hodnocení

0x
V sobotu jsem odzimoval bazén, po dopuštění měla voda 15°C.
Zapojil jsem i solární panel podobné plochy, filtruju 5 hodin denně (od 11 do odpoledne) a včera měla voda 23°C.
Jinak na noc dávám bublinkovou fólii.

hodnocení

A jak velký máte bazén? Já po 3 dnech,kdy slunko svítilo ( cca 30 st) ,po napuštění 17 st a ted necelých 20.Mám jen černou bublinkovou folii

S tou folií je třeba přez den pouštět filtraci, aby se voda vířila. Jinak se udělá pod folií tenká vrstva horké vody a dál se nic neohřívá.

hodnocení

Tak to mě nenapadlo,ale má to logiku

kenav
hodnocení

0x

Soused pořídil tepelne čerpadlo a naprosto spokojenej,muze i chladit.Jsem zvědav na prvni servis popř.výdrž vse ostatni je k prdu.

hodnocení

Tak určitě účinnost tep.čerpadla nejde srovnat se solárním ohřevem,ale ta cena? Nevím jestli se mi chce vyhodit takový balík peněz

hodnocení

mountfield.cz/...Tak teď se dívám na Mountfield a cena diceka dobrá.Ale pořád 9000 kč je mooc na ohřev vody v bazénu.Kdyby to šlo nějak propojit s rozvodem teplé vody v domě,tak to bych uvažoval.Místo plynového kotle , co mi ohřívá vodu .

hodnocení

0x

Dobrý den, já osobně když ženu vodu přes solární ohřev tak ji nenechám protékat na plno ale ventilem přiškrtím a zbytek jde okolo. Pak mi jde do bazenu voda teplá. Stačí sáhnout do bazénu k trysce. To je moje zkušenost.

hodnocení

A tím obtokem se to chladí,takže podle mne to takový smysl nemá.Pokud tedy ten obtok jde do bazénu.Nevím jak jste to myslel

Nejúčinnější předávání tepla je při co největším rozdílu teplot.
Takže pokud budu škrtit průtok, voda v solárním výměníku bude horká a o málo víc bude horký povrch výměníku od sluníčka. Tzn. horší přenos tepla.
Pokud necháte průtok vody přez výměník naplno (pokud to je povolené od výrobce) tak voda ve výměníku bude chladnější a přenos tepla z nahřátého povrchu výměníku bude lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ohřev vody v bazénu
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]