Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahradní sekačka

Od: merkur* odpovědí: 14 změna:

Prosím, dle čeho poznám, zda benzinová sekačka Alko (10let stará) má 2 nebo 4taktní motor? Po nastartování nennesitelně kouří až se jakoby dusí. Co s tím?

Děkuji za každý názor.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli je to čtyřtakt a ty tam naleješ benzín s olejem jako do pily nabo křoviňáku, tak bodejť by to nekouřilo. Čtyřtakt má vlastní nádržku na olej a ten si přisává do paliva sám takže tam pak máš směs kde je dvakrát víc oleje než máš mít.

Podle toho víčka na dolévání oleje a měrky poznáš, že to je čtyřtakt.

@ totak: Čtyřtakt má vlastní nádržku na olej a ten si přisává do paliva sám ... co se tady člověk ještě nedozví *zed*

vernon
Ale má za ten blábol body. A to se počítá...*smich2*
asd1

Nepleťte si dvoutakt/ čtyřtakt a způsob mazání. Jsou i 4 takty mazané směsí (olej v benzínu) a zrovna ty jsou vidět v zahradní technice docela často (křoviňáky)..

vernon
Ale ne u sekaček.

hodnocení

0x

Například podle toho, zda má někde víčko a měrku na doplnění motorového oleje a podle víka ventilů. Pokud má, je to čtyřtakt. Pokud nemá, bude to dvoutakt.

Taky by to šlo určitě zjistit dle manuálu výrobce, ale to by chtělo znát přesný model.

hodnocení

0x

Možná i podle toho jaký se tam leje benzín, zda směs oleje s benzínem, nebo benzín samotný... Tedy mimo jiné...

vernon
Chápeš, ze právě tohle tazatel neví?

Tak to jsem z toho zadání tedy nepoznal... Slyšel jsem jen, že se z ní kouří... Nic víc, nic míň.. . A když kouří, tak by to třeba mohl být i dvojtakt...? :-D

Chápal jsem to tak, že tazatele jen tak pro zábavu zajímá, zda má 2taktní, či třeba 4 taktní sekačku... Třeba jen pro to, aby se v práci pochlubil... A bohužl, věšteckou kouli jsem zapomněl doma...

vernon
hodnocení

0x
Zahradních sekaček s dvoutaktem moc není. Prodávají se, ale naprosto minimálně, jen ve specializovaných prodejnách. Soused jednu takovou měl, do svahu, kde by čtyřtakt nemazal optimálně.
Tipuji, že Alko nikdy sekačky s dvoutaktem nemělo v nabídce.
Pokud kouří a dusí se, zkontroluj svíčku (elektrody 0,6mm), vzduchový filtr a nech ji chvíli běžet na čerstvý benzín. Přestane to.
doplněno 04.06.19 15:00: A nový olej, samozřejmě...

hodnocení

0x

Třeba podle zvuku. Dvoutaktní a čtyřtaktní motor je přeci rozdíl.

vernon
Pokud se tazatel ptá na tak jednoduchou věc, rozdíl ve zvuku slyšet nedokáže...

hodnocení

0x

Pokud se jedná o klasickou sekačku, tak je motor 4 takt, tj dolévat pouze čistý benzín 95 oktanů. Na motoru jsou 2 víčka- jedno pro dolévání benzinu, druhé s měrkou pro kontrolu náplně oleje. Hladina by měla být mezi ryskami, nebo je tento rozsah zvýrazněn příčným rýhováním. Na škodu je jak méně oleje, tak i vyšší hladina oleje. Olej by se měl každý rok měnit, starý po zahřátí motoru vypustit a nalít nový. Víčko oleje na sobě mívá obrázek olejničky. Pozor na naklánění sekačky- motoru. Při nesprávném naklonění se olej dostane k ventilům a pak je obtížný start a motor kouří spáleným olejem.

merkur*
hodnocení

Děkuji za rady. Jsem stará ženská, dokud byl manžel, tak jsem se nezajímala, on zajišťoval celou ulici. Teď není nikdo po ruce, kdo by na to kouknul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]