Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Horní lišta na palubky - křívá zeď

Od: martin12* odpovědí: 6 změna:

Ahoj, v létě budu obkládat zeď palubkami (asi do výšky 120 cm), mám už hotový podkladní rošt, který jsem dal do váhy a je rovný. Problém je v tom, že zeď je křivá a horní krycí lišta nemůže doléhat rovně ke zdi. Jak se to dá vyřešit? Nějakou papírovou šablonou a pomocí ní lištu obrousit (vytvarovat) podle zdi nebo tam dát něco jiného místy dřevěné lišty?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Rošt máš srovnaný do provázku, každej šroub podle potřeby kalhotkami podložený a všechny lišty na výšku ve váze. To je dobrý začátek. Někdo dává horní lať do výšky obkladu, aby lišta seděla na palubkách i na lati. Ale to záleží na vkusu každého soudruha, že?
Dále je dobrý nedávat palubky až na zem a udělat z prkna stejně silného jako jsou latě sokl a ten přišroubovat na zeď u podlahy. Pak bude soklový prkno o sílu palubek uskočený.
Co se týká lištování, v životě jsem neviděl zaškrabávat lištu do zdi. A to se kolem truhlařiny pohybuji již 40 let.
Nedělají se žádný papírový šablony, lišta se přiloží na palubky a tužkou položenou na zdi se na lištu namaluje čára. Pokud je nerovnost větší, tak se zeď omaluje přes nějakou podložku, třeba odřezek palubky. Pak se to ohobluje, ořeže, prostě podle možností. V drtivý většině případů se to po prvním omalování musí ještě jednou lehce doladit. Zbytek se dojede akrylem a hotovo.
Jen tyhle lišty vypadají tak nijak. Slušně vychovaná lišta je silná tak 2 cm, v tom je centimetr falc a široká podle nejvíc podložený latě s palubkou. Tedy v drtivý většině případů stačí lišta 5x2 cm s falcem 4x1 cm.
martin12*
hodnocení

Moc nerozumím popisu jak na lištování. Viz: lišta se přiloží na palubky a tužkou položenou na zdi se na lištu namaluje čára. Pokud je nerovnost větší, tak se zeď omaluje přes nějakou podložku, třeba odřezek palubky.

Nakreslil jsem přibližný stav. Jde o pohled ze zhora. Zeď je do oblouku, rošt je vyrovnán a na něj přijdou ty palubky. Pokud přiložím lištu, tak se mi bude dotýkat se zdí jen uprostřed, tak nevím, jak omalovat tvar zdi. Myslíte jenom položit tužku na zeď směrem dolů a obkreslit tvar zdi na lištu? Tady bude větší nerovnost, takže si tužku ještě něčím vypodložit? Pochopil jsem to správně?

Horní lišta na palubky - křívá zeď
Ano, tužku položíš plochou na zeď, (jako když leží na stole) a maluješ. Když to nestačí, tužku podložíš.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, než nějak pracně tvarovat tu lištu, tak bych raději do zdi (v místě doteku lišty a zdi) udělal mělkou drážku a lištu tam "vsadil" na doraz. Zdravím!

doplněno 03.06.19 14:57:

Nemáte zač. Snad to bude rychlejší postup i s tím, že se bude muset zeď nad lištou potom asi opravit sádrou či tmelením (podle míry poškození, resp. jak bude vypadat okraj drážky ve zdi).

martin12*
hodnocení

Děkuju, to je dobrý nápad :)

hodnocení

0x

Obložení jsem udělal už spousty - ale fakt nikdy mě nenapadlo rejpat kvůli tomu do zdi - nu což, asi nová doba. Ovšem my, ctitelé starých, osvědčených způsobů to děláme tak, že se lišta v případě, že je široká štosne hoblíkem (ideálně elektrickým) evtl odřízne na pile. Není třeba se peklovat s každou nerovností, případné škvíry se dotmelí klasickým akrylovým tmelem - snadno se s ním pracuje a je přetíratelný běžnými nátěrovými hmotami na zdi, takže to nevypadá špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]