Nejste přihlášen/a.
Jaký je rozdíl mezi houskou a rohlíkem? V aspektu jejich implementace do procesu výroby těsta na houskový knedlík?
Podle mě žádný. Rohlík se vyválí těsto na plát, který se stočí. Na raženku se vytvaruje bochánek a vyrazí tvar. Na housku se rozdělí na dvě části, z ní vytvarují prameny a splete copánek.
Ve videu je spíše raženka ve tvaru housky, ale zřejmě jsou tyto pojmy natolik promíchané, že nyní je houska i raženka to samé.
Jelikož já na rozdíl od Feraxe vařím , tak odpovím, že pokud budete dělat houskové knedlíky, tak do nich se přidává nakrájený vodový obyčejný rohlík z druhého dne a kostičky mají být oschlé. Dávají se tam proto, aby bylo těsto víc provzdušněné a knedlík byl "lehký". Rozdíl mezi rohlíkem a tou obyčejnou houskou není, je to stejné těsto, jenom tvar a váha se liší. Jinak se dříve používaly ty rohlíky proto, že nebyly ničím sypané a když byly, tak se vybíraly ty, ze kterých to sypání spadlo. Na houskách většinou býval mák a to by v knedlíkách nebylo pěkné. Tak do knedlíků housku, nebo rohlík, je to fuk. Ale ne s mákem.
Řekl bych, určitý rozdíl v chuti, to by znamenalo i trochu jiné těsto. Rohlíků je i více druhů, od těch běžných, až po ty, které se začaly objevovat po převratu v osmdesátém devátém. Mám na mysli ty, které nic neváží, nemají žádnou chuť, po několika hodinách jsou gumové až tuhé a přesto je lidi kupují (nechápu). Do knedlíků by snad ani nešly použít. Je to můj názor, nejsem pekař.
Co?! Von tam de dát i chleba? Jinak jsem měl skutečně na mysli klasický (obyčejný) "bílý" rohlík a/nebo housku.
Junkers, dneska lidi už udělají klidně houskový knedlík s chlebem. Ale já bych teda takhle neexperimentovala, jelikož není nad dobrý nadýchaný houskový knedlík. Rovněž tak bych na tyto knedlíky nepoužívala místo polohrubé pšeničné mouky špaldovou, nebo žitnou nebo ještě jinou mouku. To už pak nebudeme mluvit o klasických knedlích, jaké mnozí z nás pamatují. Dříve se těsto muselo zadělávat ručně vařečkou a to dost bolela ruka, protože těsto muselo být správně vypracované, když nebylo, tak byly knedle těžké, někdy i špatně vykynuly, nebo se srazily. Tenkrát se dobrá kuchařka poznala podle toho, jaké uměla houskové knedlíky třeba ke svíčkové, nebo k vepřové pečeni se zelím. Dneska je to všechno jedno. V největší oblibě jsou "karlovarské knedlíky", protože tam se jenom nakrájí housky, nebo rohlíky, bylinky vejce a mléko, upatlá se šiška a vaří ji v páře, zamotanou do utěrky. Někteří dávají do potravinářské folie, která pak tím vařením pěkně do těsta vypouští nějaký sajrajt z té umělé folie. A takový knedlík se nemůže zkazit, ale houskový knedlík se zkazit dá, protože někdo ani neodhadne správnou hustotu těsta a pak se mu knedl rozvaří, nebo bude naopak tuhý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.