Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Veřejná komunikace na našem pozemku

Od: sworcak odpovědí: 48 změna:

Dobrý den,

koupili jsme pozemek, vedený jako ostatní plocha. Na části této plochy je veřejná komunikace, obec nám nabízí odkup za směšných 100kč/metr, my ovšem zaplatili 1000/m, neboť tato silnice byla součástí prodeje jako celku. Je nám to k ničemu, jedná se o cca 24 m/2 silnice.

Děkuji

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na našem pozemku je veřejné parkoviště. Obec nám nic nenabízí, je ráda, že se o něj musíme starat.

hodnocení

2x

A s čím chceš poradit?

sworcak
hodnocení

No co s tím dělat? sám si tam auto dát nemůžu, protože musím nechat patrně průjezdnou cestu. Prodávat za desetinu ceny se mi taky nechce. Oplotit to nemůžu. Leží mi tam 24 tis pro nic a to se nebavím o tom, jak by to vypadalo, kdyby na místě vznikla někomu škoda, třeba uklozne auto, člověk apod.

Co s tím dělat?

Teď už asi moc ne. Samozřejmě kolik chtít za pozemek je jen a jen tvoje věc. Ale musí ti to někdo dát. A když nedá, jak ho donutíš zaplatit tvoji cenu.

Měl jsi to koupit bez toho kousku cesty.

hodnocení

2x

Selský rozum říká, že když jsi to koupil, tak to místo není veřejné, ale tvoje. Tak si tam můžeš dělat co chceš. Buď je to veřejné, nebo tvoje. Co je napsáno v katastru?

ferax, selký rozum snad ano, ale právo je jinak. Já to mám taky tak, že užívám kus pozemku města, a město zase mojí cestu. Čára vede jinudy, nežli pozemek.

Dík Milane, člověk se pořád učí. Tohle je na "pytel". Ta možnost by snad ani neměla existovat. Přeci to nemá logiku, zaplatit něco a nemít to k užívání. Je ale pravda, že si má každý vše důkladně prověřit.

hodnocení

1x

Jenže majitelé pozemku měli na uzavření cesty právo. Pokud to u pozemku není nějak zvlášť upraveno například věcným břemenem, je podle právníků, které MF DNES oslovila, opravdu možné místo, kde lidé dříve bez problémů procházeli, uzavřít.

" Majitel může zamezit v přístupu na svůj pozemek,"říká profesor Milan Damohorský z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Právník majitelů pozemku Jan Pavok současné kroky obhajuje mimo jiné s odkazem na judikaturu Nejvyššího a Ústavního soudu či na Listinu základních práv a svobod.

idnes.cz/...

Úroveň právního vědomí mnohých právníků je obdivuhovná ..

Známá věc - kde jsou tři právníci, tam je minimálně pět různých právních názorů.

id
hodnocení

1x

Řešila jsem něco podobného, také mi obec nabídla desetinu kupní ceny. Léta se nic nedělo až mi došla trpělivost uklízet na cestě odpadky po chatařích. Zašla jsem na obec zda nadále trvají na odkup cesty za zlomek ceny. Odpověď byla ano, žádná snaha domluvit se nebyla. Sdělila jsem, že mají týden na to, aby se sešli a poradili se a mně navrhli přijatelné řešení. Jinak za týden pozemek nechám oplotit.

Tohle ústní sdělení jsem ihned podala písemně na podatelnu obce. Týden se nic nedělo a já nechala provizorně ovčím pletivem na dřevěných sloupcích pozemek oplotit. Chataři chodili pěšky kolem plotu a ne jeden si stěžoval na obci. Dostala jsem několik výhružných telefonátů, plot jsem nesundala. Soudu jsem se nebála, to by bylo na roky. A na jednou se začaly dít věci, obec začala problém řešit. Nakonec jsme udělali kompromis a obec cestu odkoupila za 50% pořizovací ceny a zaplatila všechny náklady.

sworcak
hodnocení

to dává smysl, děkuji

Správný postup. Člověk se nesmí p osrat a sklopit uši, když je v právu. To se muselo za komunistů, ale dnes je všechno jinak. Sice nevím jak to je v případě té silnice, o které je zde řeč. Tam to může být trochu jinak. Také to tazatel nemusí vysvětlovat úplně přesně, tak se můžeme mýlit. A hlavně to nevidíme na vlastní oči. Ale pokud je tam možnost pro lidi tu jeho silnici nepoužívat a mohou jet jinudy, tak je podle mého v právu a může si to oplotit. Ale jak říkám, nikdo z nás to neviděl a nevíme, jak je to celé situované.

Sworcak, naprosto chápu, že Vám odpověď od Id dává smysl. Ale nezapomeňte na to, že píše, že pak ti chatři chodili kolem plotu pěšky. Tudíž tam byla možnost nechat auto jinde a soukromý pozemek obejít. A to mění vše. Pokud tohle u Vás jde, udělejte to také tak. Ale pokud je to silnice která navazuje na jinou silnici do jiné vesnice, nebo kamkoliv jinam a jinudy to není možné, tak jde o jiný případ.

id

suzymon, musíte z každého dotazu (viz cibule) dělat volnou diskuzi, drbárnu? Pokec si nechte do volné diskuze, plevelíte vlákno v rubrice "bydlení".

Zuzanko, nic si z toho nedělej, závidí ti, "že máš přehled". Nikdo jej (jí) nenutí tvé povídání číst.

re4zon
id ma pravdu. Prakticky vsude je hromada textu s vypovidajici hodnotou nula. Uvahy "me se stalo" a "myslim si" kdyz jde o uplne jinou situaci nebo nejsou dostatecne informace. Nekdo se pta na storno nakupu u amazonu a dozvime se na 20 radkach ze si suzy koupila neco z ciny..
id

ferax - opravdu není co závidět, v tomto vlákně tedy suzy přehled nemá vůbec. Jde o to než se tazatel dopátrá nějaké kloudné informace a nebo i já, protože mě vlákno zajímá jak to řešili jiní, musí přečíst vše včetně nic neříkající tex - pocity, dojmy, asi, myslím si a jedna paní povídala a podobně. Tohle snad patří do volné diskuze a ne do odborných témat.

Ok, asi na tom něco je. Někdy se člověk "rozjede" a ani si neuvědomí, že je myšlenkou už někde jinde.

Feraxi, ale já jsem se nedostala nikam jinam, naopak jsem popisovala o trochu výše ten samý problém a co mám já tady. Není pravda že něco plevelím, nebo že jedna paní povídala. V podstatě jsem stále odpovídala na otázku z vlastní zkušenosti věcného břemena na cestu. Tady ti dva lidé mne osočují, protože mne nesnáší. Navíc mi bylo vytknuto, že jsem z otázky o cibuli já udělala nějakou drbárnu. Což už je vrchol, protože autorem té otázky jsem já. A k tomu už není co dodávat.

id

suzy - a je to pořád dokola, něco si namlouváte. Otázka byla, jak donutit obec zaplatit slušnou částku za komunikace a ne jednu desetinu ceny.Vy píšete - jsem popisovala o trochu výše ten samý problém (popisovala jste sousedovo věcné břemeno i když tazatel žádné nemá). Tak je to plevelení nebo ne?

A teď vlákno plevelím s vámi, ale bylo by dobré si to uvědomit, zkuste to. Konec, šmitec...

Nejsem sama, která píše o věcném břemenu. Je nás tady většina. Soustřeďte svou pozornost na jiné a mne vynechte.

hodnocení

0x

sworcak,

ale to je časté, je to tak, že spousta lidí má pozemek a nemůže ho užívat, jak by chtělé. Vy jste si před koupí neprohlédli místo, odkud až kam to bude Vaše? Nahlídnutí do mapy?

Sice nepokládáte dotaz, ale soulasím s Vámi, že: "Je nám to k ničemu, jedná se o cca 24 m/2 silnice"

sworcak
hodnocení

Ano, tato plocha byla součástí prodeje jako neoddělitelného celku. Jde o to, že musí existovat cesta, jak se domoci alespoň zaplacené částky. Pozemek je veden jako ostatní plocha.

A na kom se chcete těch peněz domáhat? Na obci/městu? Třeba vám kývne na úplatné věcné břemeno, ale počítejte s tím, že budou chtít, abyste se o komunikaci staral... tedy v zimě odstraňoval sníh a náledí a v létě sekl trávu kolem, prořezával dřeviny a tak.

Vy jste věděl co kupujete, tak jste měl požadovat slevu už při nákupu a ne teď vymýšlet jak to prodat minimálně za stejnou cenu. Kdo by platil geometra za vytyčení a rozdělení parcely v katastru?

jenkla

O úklid komunikace by se měla zase postarat obec s dovolením majtele. Vůbec, jak by to asi měl sám majitel vykonávat. Zastavit vozidla a začít ručmo odklízet sníh nebo náledí? Asi by bylo nejlepší prodat to i za tu stovku a mít pokoj od všech starostí, mít klidný spánek a vyvyrovat se infarktu. Doporučuji právníka.

sworcak, až najdete cestu, jak a z koho dostat částku, kterou jste zaplatil, dejte vědět, rád se poučím. Pak ale někdo přijde, že jste zaplatil hodně a ten druhý by tolika peněz nedal. A je zase spor, co je správné.

plocha
hodnocení

0x

Koupil jsem pozemek - ten si oplotím a víc mě nezajímá.Ať si obec udělá cestu jinde přes svoje pozemky.Ale to,že tam je nějaký problém jste museli vědět už před koupí samotnou.Takže se zeptám - proč to řešíte až teď po koupi a zaplacení?

Neoplotíte, protože veřejná cesta je nejspíš věcné břemeno. Nicméně souhlasím, že tazatel to měl řešit před koupí, a ne teď.

sworcak
hodnocení

Věcné břemeno není. Dále pokračuje silnice k domům, ta je v majetku dalšího majitele, dokonce v katastru vedená jako zahrada. Rovněž bez věcných břemen.

Pokud se jedná o "veřejně přístupnou účelovou komunikaci", tak ta z povahy věci musí být veřejně přístupná i v případě, že není zapsaná jako věcné břemeno. A jsou další případy pozemků, které musí být ze zákona veřejně přístupné, i když jsou vaše (např. les). Takže "oplotím a nezajímá" ani zdaleka nemusí být pravda.

plocha, taky jsem tvrdil podobné, ale z neznalosti. Dnes již vím, že se mýlíte.

hodnocení

0x

Já bych řekla, že tam budete mít věcné břemeno. To znamená, že nemůžete třeba někomu bránit, aby tamtudy projížděl. Ale kdyby tam chtěl někdo parkovat, tak to už je jiná a s tím Vy nemusíte souhlasit. A také Vás ale nikdo nemůže donutit, abyste to prodal pod cenou, nebo to nemusíte prodávat vůbec. Ale o ten úsek který Vám patří, se musí starat ten, který ho využívá. Tedy asi to město, pokud se jedná o silnici. Kdyby šlo třeba jen o nějaký kus pozemku, který by šel oplotit a nebránilo to jiným lidem v pozemní komunikaci, tak si tam plot postavit můžete. Ale ne zatarasit cestu, nebo silnici.

Aha, tak teď čtu co jste dovysvětlil. No pokud se opravdu jedná o silnici a cestu a v katastru je to uvedeno jako zahrada, tak je něco špatně v tom katastru a asi je to hodně starý zápis. V tom případě bude nutné asi nové zaměření a úprava zápisu na katastru. Přesně to samé má nyní moje sousedka. Vedle ní koupil domek jiný majitel a jelikož je zde také takový spletitý systém, kousek zatravěné plochy a mezi tím cesta. Kousek té cesty patří té mé sousedce, ale ten nový majitel nemůže žádným jiným způsobem do svého barráčku, než že projede po té její cestě. On bydlí až za ní a tam to končí, ulice je slepá. Tak si to kontroloval na katastru a zjistil, že tam u sousedky věcné břemeno na užívání té cesty nemá. A ona to ani nevěděla, protože to koupila před x lety a nikdy nebyl důvod po tom pátrat. No a teď ji ten nový majitel poprosil, aby to do toho katastru nechala zapsat jako věcné břemeno, aby v tom byl pořádek a nemusel se strachovat, co se stane za dalších x let. Nabídl jí, že on všechny náklady zaplatí a tak se také stalo.

re4zon
Za zrizeno vecneho bremene a za uzivani cesty je mozne pozadovat i financni nahradu.

svetlik*
hodnocení

0x
Stalo se mi to samé. Sousedy jsem upozornil, že zítra tam již cesta nebude, aby si odjeli s auty. Pár jich neposlechlo, takže jim auta zůstala před barákem a nemají se jak dostat pryč. Jejich problém, můj pozemek můj hrad.

Předpokládám, že se sousedé obrátili na soud podle § 1029 občanského zákoníku.

re4zon
Jo, a predpokladam, ze se soudi dodnes. A pokud ne, tak plati za prujezd pres dve uzamykatelne brany. Ono pravo prujezdu je sice dano, ale ne zdarma a neomezene.

jenda2*
hodnocení

0x

Co máte v katastru nemovitosti? Je tam věcné břemeno? Pokud není dotčený pozemek nijak omezen, v klidu si pozemek může oplotit. Ale pozor s odkupem. Před lety jsme s vjezdem měli stejný problém. Za vjezdem do dvora za plotem jsme měli řádně zkolaudovanou garáž. Město přišlo s nápadem, že pozemek v našem vlastnictví - tedy vjezd ze silnice do dvora sousedí s domem souseda a že by bylo dobré, aby byl pozemek nezúčastněného vlastníka. Tedy města. Pozemek jsme tedy městu prodali a za pár let přišel soused na město, že ten pozemek chce koupit. Město nás ani neobeslalo, vyvěsilo na úřední desku záměr odprodat teď už náš bývalý vjezd do dvora tomu a tomu. Samozřejmě jsme nechodili číst vývěsku a najednou byl v našem vjezdu kontejner. Nevyjeli jsme autem rok, co se táhl tento spor. Nakonec to dopadlo tak, že soud smetl tento problém jako pochybení města a město samo musí věc vyřešit. Soused tam skladuje písek asi 10 let. Tedy svině, která škodí kde může. Město na své náklady vybudovalo nový vjezd z kusu naší zahrady. Tehdy se těch pár metrů prodalo sousedovi za 3500 Kč, náklady na nový vjezd včetně přeložky elektřiny atd. byly asi na 150000 Kč . Naopak si tento pozemek oploťte, pokud není nějak tento pozemek ošetřen. To zjistíte ve výpisu katastru na internetu podle čísla pozemku.

Z toho plyne poučení, že dobrá vůle bude následně náležitě potrestána. Za žádnou cenu váš pozemek neprodávejte, aby jste pak sami nemuseli řešit, jak se dostanete do baráku popř. nějaký jiný a také těžko řešitelný problém.

hodnocení

0x

Vůbec si nedovedu představit, jak by to dopadlo, kdyby se oplotila vozovka, jak zde mnoho lidí radí, po které jezdí IZS, stovky aut denně. Patří soukromému vlastníkovi.

jenda2*

Nemusí se hned oplotit ale donutit město k jinému řešení. Koho zajímá vozovka? Jako v Číně museli vybudovat obchvat kolem baráku. Tady je jeden problém a to je zimní údržba vozovky na náklady vlastníka. A nečetl jsem od tazatele, že by ho tohoto problému někdo zbavil. Jako chodníkyu. Je váš, musíte ho zametat. Jak to město umí jednoduše u běžných lidí.

Jak tazatelka donutí stát, aby jí dala více peněz, nežli stanovil stát?

jenda2*

Stát nijak. Obec. Ale až si bude jistá, jak to je s věcným břemenem. Pak přijde na řadu soukromé vlastnictví. Vidím to spíše na právníka. Ale je konečně na čase si nenechat kydat hnůj na hlavu. Jak jsem popisoval náš problém, tak se stát - policie naprosto otočila zády a nic je nezajímalo. Rok jsme z vrat hleděli na pletivo a nemohli jít zadem na ulici. Tak funguje pojetí práva v tomto státě, přeneseně v obci.

sworcak
hodnocení

V katastru nejsou žádná omezení, břemena, nic. Po silnici projede cca 20 aut denně, která mají možnost jet druhou stranou. Pochopitelně popeláři apod. Nechci se stavět na zadní a vymýšlet nějaké zátarasy, spíše pomůže precedens, když někdo podobnou věc řešil. díky

Jsem zvědav na výsledek. Znám objekt, kancelářskou budovu, která stojí na dvou pozemcích. Města a soukromníka. Rovněž tak i silnice je na obou pozemcích. Nikdo nic neřeší, nikomu to nevadí.

Sworcak, tak to zkuste oplotit, když mohou ta auta jezdit jinudy, tak nejste povinen je pouštět přes svůj pozemek. Ale ten precedens o kterém tady mluvíte, tedy podobný případ, by musel být soudně rozhodnutý a zapsán a našel by to právník. Pak byste se mohl na ten případ odvolat. Ale že tady někdo něco řekne a nemáte to ničím podložené, to se nedá považovat za "precedens", se kterým byste mohl eventuelně u soudu vystoupit.

hodnocení

0x

Vždyť je to klasická stavba na cizím pozemku, navíc bez věcného břemene. S dobrým právníkem v zádech, kdo mi zabrání zamezit vlastníkovi přístup ke stavbě, pokud ho nemá na základě věcného břemene, nemíní dodržovat mé podmínky a odmítá odkoupit ten pozemek za tržní cenu, tedy za tu, za kterou jsem je koupil já? Chudák soukromé vlastnictví.

hodnocení

0x

Takže po vzoru ekoteroristů nakoupíme metrové proužky pozemků přes cesty, postavíme závory a budeme si navzájem vybírat mýtné.

Něco podobného vymysleli i podnikatelé v přízemí našeho jedenáctipatrového paneláku, kteří chtěli prodávat vodu, teplo k vytápění a vše ostatní, procházející "jejich" patrem.

Podle hesla, že trh znamená vydírání ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]