Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde zašroubovat LED žárovka do patice

Od: dzonecek* odpovědí: 9 změna:

Praskla mi žárovka stropního osvětlení R50 SP 40 na WC a nedaří se mně zašroubovat reservní žárovku do patice. Jakoby šroubení bylo větší než patice. Vyzkoušel jsem několik žárovek svítících třeba v koupelně (stejný systém), ale žádná nejde zašroubovat ve WC a tedy aby světlo svítilo. Mám pak zpětně problém žárovku vyšroubovat a mám strach, že žárovka mi v ruce praskne. Nejsem elektrikář, bylo možné závit žárovky něčím máznout? Nějaká rada?

Děkuji.

Dzonecek

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Namazat závit žárovky rozhodně NE! Podívejte se do objímky, jestli není zdeformovaný boční kontakt. Pokud ano, vypněte jistič a pokuste se kontakt malým šroubovákem narovnat. Musí být prkticky podél závitu a být lehce napružený. Když se to nepovede, budete muset objímku rozebrat a kontakt srovnat kleštěmi. Když to ani pak nepůjde bude nutné objímku (případně celé těleso) vyměnit.

Jak píše rv, je možné, že v objímce zůstala část závitu ze žárovky, ale toho byste si asi na demontované žárovce všiml.

hodnocení

2x

Než se v tom začnete šťourat, tak vypněte elektriku!

rv*
hodnocení

1x

Dřív se u žárovky občas stalo, že se vykroutila jen baňka a patice zůstala zašroubovaná. Protože je ze slabého plechu, dala se pomocí kombinaček přiměřeným násilím vyšroubovat.

Klidně závit mázněte, ale hledal bych příčinu, proč to vázne.

To je celkem obvyklá závada... Myslím to, že zůstane závit ze staré žárovky v objímce... Jak tu píše kolega! Vypnout jistič a pomocí kleští vyšroubovat!

jabraka*
hodnocení

0x

Vyšroubovat ulomenou patici lze lehce pomocí dřevěného kolíku.Namazat závit silikonovým olejem určitě jde.

JB

Je to ten stejný kolík který se dá použít i na úplné zneškodnění upírů... Tady do objímky, upírovi do srdce...A závit ničim nemazat, podaří se ho vyšroubovat, respektive vylámat pomocí kleští, jen si vypnout jistič... A pokud už mazat, tak nějakým kontoxem, nebo nečím na kontakty, silikonový olej apod. není vodivý a nakonec vám ještě vodivost kontaktu znehodnotí!

hodnocení

0x

Mazat silikonovým olejem (jak uvádí všeuměl) je pitomost, existuje vodivá vazelína. Např zde, ale závada bude jinde. Pokud vše souhlasí, neměl by být problém žárovkou manipulovat. Vypadá to spíš, že nesouhlasí rozměry, typ, nebo je objímka poškozená.

kenav
hodnocení

0x

Pókud tam šla nova žárovka našroubovat a nesviti neni chyba v zavitu ale plisek v objimce.Vetsi mňamka je vyndat reflektorovou zarovku ze stropniho svitidla,to vetsinou laik neda.Nic nemazat neni to rezavejj sroub.

molkos
Reflektorovou žárovkou myslíte tu s paticí GU10? V čem je problém? Pokud se nebavíme o technicky naprosto nevzdělaných a zaostalých osobách kteří nevědí na kterou stranu se povoluje šroub, kohoutek atp. nebo naprosto nevhodně řešených svítidlech kde je zcela zapuštěná a po stranách je minimální mezera, že ji lze vyndat jen lehkým přitlačením na sklo a otáčet jen třením prstů po skle např. lampička Livarno (Lidl) s kleštičkami na přichycení ke stolu/polici,atd. Původní žárovka halogen GU10 35W po pár měsících vždy odešla nakonec zakoupena 7W LED studená bílá 4200K 720lm vyzařovací úhel 120° už tam svítí druhý rok a naprostá spokojenost.
Lidi mají spíše problém vyměnit zářivku 36(40)W 120cm nebo 58(60)W 150cm protože nová svítidla jsou ze slabého plechu kroutí se celé světlo a patice již nejsou pevně přišroubované ale jen zacvaknuté packami do díry v plechu takže se vše vrklá, kroutí a prohýbá a při vkládání zas neumí nasměrovat oba piny do výřezu na obou stranách současně nebo mají po manipulaci pootočený střed patice.
Případně patice G23 (stolní zářivkové lampičky, malá nástěnná světla) často jde dost ztuha a není moc za co chytit. Za trubici se moc rvát nedá aby nepraskla a část vyčnívajicí z patice má asi 1cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]