Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuju zvednout podlahu v garáži o 250 mm. Nechci to celé vylévat betonem (hlavně kvůli ceně). V baráku jsem pod anhydrit vyskládal fasádní polystyren (cca. 180 mm), ale u garáže si nejsem jist, zda by polystyren snesl zatížení auta.
Chci se zeptat:
a) co by se dalo dát pod beton, někdo mi radil škváru, ale v podlaze vedou plastové trubky od topení a vody a já se bojím, aby se nepoškodili
b) je dostatečná vrstva 100 mm betonu + kari síť (a na to přijde ještě dlažba)
Děkuji,
Martin
Anhydrit neni beton, je to v podstate sádrovec, proto neni vhodny do vlhkych mistnosti jako bude zcela jiste i garaz, byla by třeba ještě další povrchová úprava např. dalžba. Jinak beton má co do pevnosti daleko lepsi vlastnosti nez anhydrit, oproti tomu do obytnych mistnosti je anhydrit vhodnější hlavne z hlediska zpacovatelnosti - 4 lidi za den zvladnou za den zalit cely barak a ani se nezapoti, je sice drazsi nez beton, ale celkove výhodnější.
stany, souhlasím s Vámi s vyjímkou, že garáž je vlká místnost. Snad každý má v novém baráku v garáži dlaždu, byť tu nejlevnější.
Proto nevím u předešlé odpovědi, proč ne do garáže, když v dalším již toto připustíte.
Nákladově je beton levnější, ale anhydrid někdy vyjde opravdu levněji. Záleží kdo a jak to počítá.
Třeba v zimě nebo po dešti garáž asi bude vlhká, jinak asi jsem to spatně formuloval, do garáže bych nedal anhydrit hlavně z hlediska únosnosti ( tazatel chce pod něj ještě polystyren ). Aby se mu nestalo, že když poprvé vjede na tu krásnou rovnou dlžbu, bude v ní mít vyjeté 10 cm hluboké koleje...
tany, to by svědčilo o nekvalitní práci. Anhydrid je vhodný i do garáže, jen ne do vlhkých prostor. A to garáž neníííí.
Milane, v garáži obvykle bývá větší vlhkost než třeba v obýváku, ale menší než třeba v sauně, proto jestli je garáž vlhká nebo není záleží na tom jak se na to díváte, koneckonců v každé místnosti je nějaká vlhkost at větší či menší. Taky jsem nikde neřekl, že by se anhydrit do garáží nedávalnebo že by to nebylo možné nebo hůř zakázané. Já jen vyjadřuju svůj názor o tom, co bych já sám udělal doma. Pokud bych se i rozhodl dát do garáže anhydrit, udělal bych na něm před pokládkou dlažby hydroizolaci. Pokud bych dělal anhydrit v celém domě, zcela jistě bych s ním zfouknul i garáž, ale pokud budu dělat garáž zvlášt, asi bych volil beton. Jinak pokud bude tazatel chtit, může si dát do garáže třeba lino nebo marmoleum, plovoučku nebo dokonce koberec. V případe posledních dvou jmenovných mu ale napíši, at je do garáže nedává, protože garáž je vlhká místnost a koberec ani plovoučka se s vlhkostí moc nemusejí...
Polystyreny jsou v několika druzích podle hustoty bublin resp objemové hmotnosti. Volil bych nějaký nejtěžší, který existuje, tj. s největší hustotou hmoty (=objemovou hmotností). Zeptejte se v prodejnách, kde toto vedou. Určitě existuje ve více třídách pevnosti. Já osobně znám 25Kg/M3 a 30KG/M3 (je pevnější). Nápad na překrytí betonem s kari sítí je dobrý. Mezi betonek a polystyren bych možná vložil nějakou pevnější (obousměrnou) geotextílii z polyesteru jako ochranu polyše (separační funkce) a dále jako prvek právě na přenos smykových napětí (tahových sil) od zatížení z betonové desky nad tím. Dlažba na povrchu je ok.
Pevnost geotextílie je dobrá alespoň v kategorii minimálně 20/20 (20KN=20 000N=2000Kg=2tuny). Např. Basetex-Užívá se na měkká podloží, kvůli stabilizaci. S tímto návrhem bych šel ještě za nějakým projektantem domků. Snad se mu z toho neudělá zle. Ale myslim, že by to mohlo fungovat.
Nebo Alt.2-dejte tu kari síť přímo na polystyren a pak do vrstvy betonu dejte (ve výšce 5cm = 1/2tl. ještě druhou kari sít). Ta spodní roznese ta tahová napětí.
Nežli Vám navrhu ten správný polyš, zeptám se, stačí zatížení 70 tun na metr čtverečný? Nebo 100tun na metr?
Určitě tam dejte EPS,
100mm betonu vrchního?
to je pod soustruhy a náklaďáky?
Milane, pevnost v tlaku je neco jineho nez pevnost v ohybu a pokud date beton na polystyren ohyb tam zcela jistě bude, nicmeně jednim dechem musim s Vami souhllasit, že v tomto případě je 100 mm betonu zbytečnost a 5cm lepšího betonu s kari sítí pod osobák musí stačit. Jinak reknu Vam perlicku z praxe. Pred nekolika lety jsem stavel v Marianskych Laznich hasicarmu, kde paní projektantka tesne po škole navrhla do garáže pro hasičskou těžkou techniku 18 cm polystyrenu a 7 cm betomu C20/25 vyztuženého kari prům. 6 oka 15 x15...
Podle mého názoru je 5-7cm betonu dobrý tak akorát, aby to časem popraskalo, právě díky těm nepatrným průhybům na měkkčím podkladu. A zaručím Vám, že betonek praskne jakmile se prohne o 0.1 mm. Totiž . . . co nepřenese podklad, musí přenést povrch - tj. musí být silnější.
Ač se to nezdá, beton ce docela pružný materiál, ale Milan mi jistě bude odporovat, že jsou i pružnější materiály, např. guma
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.