Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava omítky - kamenná zeď

Od: yakub® odpovědí: 13 změna:

Ahoj. Chtěl bych opravit na chalupě opadanou omítku a jdu s prosíkem. Chalupa je postavená z části z vepřovic, z části z kamene a v podstatě nevím, čím to vyspravit. Zadní neomítnutá stěna je jen prošpricovaná a toto mě asi taky čeká, až to zepředu obouchám. Čili dotaz zní, jak a čím omítnout :) A zda to budu muset taky špricovat, nebo zda se už prodává nějaká směs. A pak jakou zvolit omítku... cementovou, vápenocementovou, sádrovou...? A nějaké rady, triky atd? Prozatím mám v plánu to obouchat, zjistit, zda je vlhká zeď, nechat to vyschnout, pak jsem myslel, že bych to prošpricoval a pak bych chtěl koupit nějakou tu směs, natloukl omítníky, který si vodováhou vyrovnám a pak začnu odspoda nahazovat a zeshora strhávat latí ...zapomněl jsem na něco?... no představuju si to sice jak Hurvínek válku, ale fakt se toho bojím :) Samozřejmě, že jsem se ptal xx lidí, ale každý na to má jiný názor a hlavně dost rozdílné... někdo by to jen vyspravil a nic neobouchával, někdo by to obouchal a udělal rovnou i nový základy, protože to prý musí vlhnout odspoda, další by nabouchal polystyren na zateplení, další chtěl přibíjet perlinku... já bych to chtěl co "nejpřírodněji" s ohledem na vzhled chalupy.

Oprava omítky - kamenná zeď
Oprava omítky - kamenná zeď #2
Oprava omítky - kamenná zeď #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já bych to neomítal, naopak, očistil a nechal tak. Kamenná zeď je super.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Přesně, jak říká @stemp. (+ dávám body) Na té 2. a 3. fotce máte krásně skládaný kámen a stylová špaletová okna. Omítat kámen je zvěrstvo. Navíc na kameni stejně dlouho žádná omítka nedrží, drží nestejnoměrně a po 2 letech začne opadávat. A vy ten kámen máte přepychový. Já bych ho obnažila a chlubila se jím. Takový má málokdo... Ida

doplněno 01.06.19 13:33:

Zdravím, @diesel, nejsem zedník, tady jste odborník vy, jen mám přesně opačný názor než vy. A na ...když se porizhlédnete tak je hejno kamenných staveb OMÍTNUTÝCH... říkám: No právě! Ale nic ve zlém *mir*, oba jsme se snažili poradit, jak nejlépe jsme uměli, no ne? A @yakub má na chalupě kámen přepychově skládaný a krásně zabarvený. A takovou přírodní nádheru a um předků překrývat omítkou, je prostě zvěrsto; nemůžu si pomoct. A přiznám se, že sama yakubovi ten perfektně ručně vyskládaný drobnější přírodní kámen (a ne opracované pravidelné kvádříky častěji viděné) závidím, jen o tom píšu. ;) Ida

Paní je odbornice?jak jste přiška na to že omítat kámen je zvěrstvo? když se porizhlédnete tak je hejno kamenných staveb OMÍTNUTÝCH a žádná nevypadá jak zvěrstvo a dokonce jsou některné ne 2 roky ale několik desetiletí a dokonce některé i století! a omítky drží a drží !

hodnocení

2x
Zedníků je tu hafo, takže je asi hřích odpovídat a kecat jim do toho :) Jako prostřik bych to prsknul přes koště čistým cementem. Nebo jestli to bude mokré tak požít špric pro sanační omítky který drží ještě lip. V dalším postupu máš celkem jasno. Jen nevím proč chceš strhávat latí shora dolů. Já teda tahám lať odspodu. Víc se to přimáčkne. Shora dolů toho víc strneš a budeš znova dohazovat. Kdybys používal hotové směsi a nemíchal si vlastní maltu, neboj se přikoupit nějaký hydrát a do hotovek si trochu vápna přidat. Ty hotové směsi jsou každá trochu jiná a když ti to jako amatérovi bude moc opadávat, budeš se zbytečně rozčilovat. Přitom stačí trocha vápna navíc a je po problému.
doplněno 30.05.19 14:45: Podle toho jak velkou plochu budeš dělat se dá na ten prostřik koupit i omítací mlýnek. Stojí ale kolem 400.- takže na malou plochu je to celkem zbytečná investice a staré březové koště poslouží taky dobře :)

Kolego Totaku-jako postřik jen cement? to se pak nemusí dělat vůbec samotný cement je na nic-postřik je cement, trocha vápna a písek.Do hotových směsí není nutné a ani není žádoucí něco přidávat!tedy pokud nejde o nějakí uni či hoby z baumaxu a dalších "hobby"obchodů.jedině pak na postřik je dobré smíchat zdicí a jádrovou smes a případně přidat krapúet cementu.

Jinak samozřejmě se strhává nahoru-i v tomto působí gravitace a v opačném postupu je větší spotřeba malty!A jestli je stěna mokrá či ne je poznat i na omítce,skrze to se nemusí okopávat.Jinak odstranit jen to ce nedrží!A je otázka co a jak.

Obr.1 jen bych prohodil větší díry a celé našprycoval,strojek ("mlýnek na maltu"- zbozi.cz/... )

obr 2 dtto a to třetí? klasika-nahodit ,strhnout latí do roviny,zatočit dř.hladítkem (pur,polystyrenovým... hladítkem) a vnější štuk nebo nechat tak.

Já to říkal že se zedníci ozvou a všechno bude blbě :) Zedník byl můj táta. Cementový prosřik jen z cementu a vody používal na mokré cihly celkem běžně a u mě ve sklepě na totálně mokré zdi drží omítky dodnes. A to že hotové maltové směsi jsou každá jiná mi nevymluvíš. O tom že spousta lidí nakupuje podrobné věci v bauhauzech a baumaxech se taky určitě nemá cenu přít. Přidáním trochy vápna kvalitu neohrozí a při práci to pozná. Dřív se do omítek leckde ani cement nedával a omítky drží dodnes.

Nevím ale ani strarý praktit ,zedník,co jsme v sedmdesátých měli v učení jako mistra nás neučil dělat špryc jen z cementu. Jinak zkušenosti těchto jsou takové -na mokro,které nepoze odstranit je lepší vápenná omítka než cementová (cem,entová sice lépe drží ale vlhko vzlíná a vyleze nad!kdežto vápenná to nasaje ale drží jak...Jinak ntvrdím že směsi jsou jedna jako druhá Podle mne jsou nejlepší od Weber a pd Cemix a do těch se nic přidat nemusí ,jedině pokud si to někdo chce prodražit.to je pak ale lepší rovnou koupit vápno.,cement a písek a míchat maltu postaru a dle své potřeby a umu.

Ps to jsem již někde slyšel-otec byl zedník,tomu rozumím ,jenže to byla "lékařka"která málem způsobila, že pár sekund déle a syn se narodil, mrtvý,museli jej rozdýchávat,naštěstí to bylo bez následků. Tím tě ale nechci snižovat . To jsou ale nejen moje zkušenosti!

Jo, jo. Táta byl zedník a měl snahu mě to učit ale mě se vápno protivilo od té doby co mi při hašení prsklo do oka a měl jsem jasno v tom, že zedníkem nikdy nebudu. Samozřejmě jsem si pár let po té, co jsme dělali rekonstrukci a přístavbu u rodičů, pořídil vlastní zříceninu a vypiplal ji podle svých představ, což obnášelo i práce zednické :) Pak dorostly děti a známá přišla jestli nechceme barák pro dceru a já opět roky zedničil a instalatéřil, k tomu jsem si přibral i nejaký ten sádroš a podlahy vcetne kamenných koberců v interiéru ( nic na tom neni ). Jediné do čeho nešáhnu je plyn. Teď si druhá dcera pořídila barák a já jsem moc rád, že její mladej je tak zarytej, že si chce všechno udělat sám i kdyby to bylo blbě :) Sice jsem mu pomoc nabízel ale v podstatě jsem si oddychl, když odmítl.
Co se týče hotových směsí - mě nikdy ruce neutrhne když si maltu namíchám sám.

OK. je vidět že se nvzdáváš! a máš své źkušenosti,byť trochu jiné než já alew i tak *palec*

jabraka*
hodnocení

2x

Dostal jsem tuto otázku do "pošty".Už jsem před časem na podobnou udpovídal.Já sám jsem se tím moc nezabýval,koupil jsem před 50 lety starou stodolu s chlévy.Pokud jsem se snažil opravit kamenné stěny bez omítek,tak jsem si namíchal hrubý štuk písek (hlinitý kopaný)vápno cement . toho trošku a řidší naházel na očištěný povrch.Když jsem po letech tento objekt daroval synovi,ten to řešil s kamarády,mistry zedníky.Namíchali pačok z jemného písku v hašeném vápně s malým přídavkem cementu a troškou Slovilaxu.Dnes to celé vypadá dle obrázku.Celý objekt byl využit pro velkou svatbu z rodiny.

JABRAKA

Nanášeno štětkou. z větší časti.

Oprava omítky - kamenná zeď #4

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím ještě jednou. @yakube, nastínila jsem, jak by bylo možné pod omítku schovat pouze cihly, ale tak, aby zůstal zachován styl, krása a duch chalupy i kámen. Při omítání by to chtělo "namíchat" omítku té doby a bílou barvu. Tam, kde máte vepřovice, omítnout, kde je kámen, nechat přírodní. Tak ať se vám to podaří tak, abyste z toho měl radost. Ida

Oprava omítky - kamenná zeď #5

hodnocení

Tak dámy a pánové, po obouchání a umytí to vypadá takto. Ten zbytek drží jak přibitý, tak jsem ho zatím nechal, pokud se rozhodnu nahazovat. Co téď *smich* vypadá to hezky...míň práce...navíc zatím nevím, jak budu šikovnej při omítání *hi*

Oprava omítky - kamenná zeď #6

Myslím, v tomto prostředí by úplně stačilo nahodit, pak naštukovat a natřít bílou fasádní barvou. V kontrastu s tmavým štítem paráda. V jednoduchosti je krása. Kolem chalupy bych nasypal oblázky (pokud tam nezamýšlíš dělat chodník).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]