Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Chtěl bych opravit na chalupě opadanou omítku a jdu s prosíkem. Chalupa je postavená z části z vepřovic, z části z kamene a v podstatě nevím, čím to vyspravit. Zadní neomítnutá stěna je jen prošpricovaná a toto mě asi taky čeká, až to zepředu obouchám. Čili dotaz zní, jak a čím omítnout A zda to budu muset taky špricovat, nebo zda se už prodává nějaká směs. A pak jakou zvolit omítku... cementovou, vápenocementovou, sádrovou...? A nějaké rady, triky atd? Prozatím mám v plánu to obouchat, zjistit, zda je vlhká zeď, nechat to vyschnout, pak jsem myslel, že bych to prošpricoval a pak bych chtěl koupit nějakou tu směs, natloukl omítníky, který si vodováhou vyrovnám a pak začnu odspoda nahazovat a zeshora strhávat latí ...zapomněl jsem na něco?... no představuju si to sice jak Hurvínek válku, ale fakt se toho bojím
Samozřejmě, že jsem se ptal xx lidí, ale každý na to má jiný názor a hlavně dost rozdílné... někdo by to jen vyspravil a nic neobouchával, někdo by to obouchal a udělal rovnou i nový základy, protože to prý musí vlhnout odspoda, další by nabouchal polystyren na zateplení, další chtěl přibíjet perlinku... já bych to chtěl co "nejpřírodněji" s ohledem na vzhled chalupy.
Zdravím. Přesně, jak říká @stemp. (+ dávám body) Na té 2. a 3. fotce máte krásně skládaný kámen a stylová špaletová okna. Omítat kámen je zvěrstvo. Navíc na kameni stejně dlouho žádná omítka nedrží, drží nestejnoměrně a po 2 letech začne opadávat. A vy ten kámen máte přepychový. Já bych ho obnažila a chlubila se jím. Takový má málokdo... Ida
Zdravím, @diesel, nejsem zedník, tady jste odborník vy, jen mám přesně opačný názor než vy. A na ...když se porizhlédnete tak je hejno kamenných staveb OMÍTNUTÝCH... říkám: No právě! Ale nic ve zlém , oba jsme se snažili poradit, jak nejlépe jsme uměli, no ne? A @yakub má na chalupě kámen přepychově skládaný a krásně zabarvený. A takovou přírodní nádheru a um předků překrývat omítkou, je prostě zvěrsto; nemůžu si pomoct. A přiznám se, že sama yakubovi ten perfektně ručně vyskládaný drobnější přírodní kámen (a ne opracované pravidelné kvádříky častěji viděné) závidím, jen o tom píšu.
Ida
Kolego Totaku-jako postřik jen cement? to se pak nemusí dělat vůbec samotný cement je na nic-postřik je cement, trocha vápna a písek.Do hotových směsí není nutné a ani není žádoucí něco přidávat!tedy pokud nejde o nějakí uni či hoby z baumaxu a dalších "hobby"obchodů.jedině pak na postřik je dobré smíchat zdicí a jádrovou smes a případně přidat krapúet cementu.
Jinak samozřejmě se strhává nahoru-i v tomto působí gravitace a v opačném postupu je větší spotřeba malty!A jestli je stěna mokrá či ne je poznat i na omítce,skrze to se nemusí okopávat.Jinak odstranit jen to ce nedrží!A je otázka co a jak.
Obr.1 jen bych prohodil větší díry a celé našprycoval,strojek ("mlýnek na maltu"- zbozi.cz/... )
obr 2 dtto a to třetí? klasika-nahodit ,strhnout latí do roviny,zatočit dř.hladítkem (pur,polystyrenovým... hladítkem) a vnější štuk nebo nechat tak.
Nevím ale ani strarý praktit ,zedník,co jsme v sedmdesátých měli v učení jako mistra nás neučil dělat špryc jen z cementu. Jinak zkušenosti těchto jsou takové -na mokro,které nepoze odstranit je lepší vápenná omítka než cementová (cem,entová sice lépe drží ale vlhko vzlíná a vyleze nad!kdežto vápenná to nasaje ale drží jak...Jinak ntvrdím že směsi jsou jedna jako druhá Podle mne jsou nejlepší od Weber a pd Cemix a do těch se nic přidat nemusí ,jedině pokud si to někdo chce prodražit.to je pak ale lepší rovnou koupit vápno.,cement a písek a míchat maltu postaru a dle své potřeby a umu.
Ps to jsem již někde slyšel-otec byl zedník,tomu rozumím ,jenže to byla "lékařka"která málem způsobila, že pár sekund déle a syn se narodil, mrtvý,museli jej rozdýchávat,naštěstí to bylo bez následků. Tím tě ale nechci snižovat . To jsou ale nejen moje zkušenosti!
Dostal jsem tuto otázku do "pošty".Už jsem před časem na podobnou udpovídal.Já sám jsem se tím moc nezabýval,koupil jsem před 50 lety starou stodolu s chlévy.Pokud jsem se snažil opravit kamenné stěny bez omítek,tak jsem si namíchal hrubý štuk písek (hlinitý kopaný)vápno cement . toho trošku a řidší naházel na očištěný povrch.Když jsem po letech tento objekt daroval synovi,ten to řešil s kamarády,mistry zedníky.Namíchali pačok z jemného písku v hašeném vápně s malým přídavkem cementu a troškou Slovilaxu.Dnes to celé vypadá dle obrázku.Celý objekt byl využit pro velkou svatbu z rodiny.
JABRAKA
Nanášeno štětkou. z větší časti.
Zdravím ještě jednou. @yakube, nastínila jsem, jak by bylo možné pod omítku schovat pouze cihly, ale tak, aby zůstal zachován styl, krása a duch chalupy i kámen. Při omítání by to chtělo "namíchat" omítku té doby a bílou barvu. Tam, kde máte vepřovice, omítnout, kde je kámen, nechat přírodní. Tak ať se vám to podaří tak, abyste z toho měl radost. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.