Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypnout topení? Plynový kotel

Od: agridos odpovědí: 14 změna:
Zdravím, přistěhovali jsme se do bytu s plynovým kotlem, který jsem nikdy dřív nikde neměl. Jelikož je už poměrně teplo, topení jsem vypl. Ale... přestože na termostatu je nastaveno vytápění vypnuto, kotel se v určitých chvílích stejně zapálí a radiátory topí... Může mi to někdo vysvětlit? :-D Manuál k němu nemám, je to nějaký ProTherm... Nejde nastavit aby jen ohříval vodu a netopil? Díky moc.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sollik*
hodnocení

2x

Když uvedete model kotle jistě Vám tu někdo poradí. Každý kombinovaný kotel jde přepnout do letního režimu kdy netopí, ale jen ohřívá TUV. Např. náš Immergas má přepínání "sněhulák" a "slunečník" *smich* To mluví za vše ;)

hodnocení

2x

Určitě zjistěte typ kotle a sdělte nám ho. Jestli máte prostorový termostat, sdělte i typ termostatu nebo sem alespoň dejte fotku termostatu, typ už si zjistím. Pak určitě s pomocí návodu k obsluze řešení najdeme.

Sám mám doma kotel Protherm Rys, umístěný na záchodě, s prostorovým termostatem v obýváku. Tremostat nastavený na 21°C a už 13 let jede bez problémů. Pokud je teplota v obýváku 21°C+, neexistuje, aby se zapnul mimo ohřev vody a při ohřevu vody se ohřejí trubky topení jen v těsné blízkosti kotle, protože neběží oběhové čerpadlo.

@jenda2: Ani režim léto/zima nepoužívám, nepotřebuji ho.

doplněno 29.05.19 22:20:

@berger: Máš pravdu. Ovšem můj Rys nemá zásobník, ohřívá vodu přímo. Proto je nutné znát typ kotle i termostatu.

doplněno 30.05.19 16:16:

Tady máš návod k obsluze, na termostat se ještě podívám a ozvu se.

agridos
hodnocení

Jak dorazím domů z práce, podívám se po štítku. Tlačítko léto/zima tam nemám, bude to nějaký starší model asi... Jsou tam 4 tlačítka a dvoučíselný displej. Napadlo mě snížit teplotu ohřevu topné vody a tím to "vypnout" , k tomu se proklikam, ale to jde na minimum 45°. Nic mrknu na to odpoledne, zatím děkuji :)
agridos
hodnocení

Tak štítek jsem nenašel... Buď tam už není, nebo je vzadu u zdi. Je tam jen ještě nějaké typové označení Panther. Přikládám foto tlačítek s displejem a termostat. V bytě 23° a přesto kotel hořel :-D
Jak vypnout topení? Plynový kotel
agridos
hodnocení

Tlačítka zde...
Jak vypnout topení? Plynový kotel #2

A tady máš návod k termostatu. Myslím, že ty návody tvůj problém vyřeší.

Přesný návod na tvůj kotel najdeš tady.

berger*

Satam to asi vychytal,strana 9 bod 4,4.

agridos
hodnocení

Mám to! Tak uvidím jestli bude kotel dnes večer konečně zticha a radiátory studené :) Mockrát děkuji!

berger*
hodnocení

1x

Satam mě inspiroval - pokud kotel topí i při vyplém termostatu,asi bych hledal závadu v třícestném ventilu... Po odpuštění teplé vody začne topit do zásobníku a vadou toho ventilu to jde do radiátorů. Nejsem si jistý,ale myslím,že to je možné...

hodnocení

0x

Zřejmě je termostat programovatelný a to že na něm teď vypnete kotel neznamená, že se v určitou hodinu opět nezapne.

1. Můžete na termostatu snížit teplotu třeba na 15 celsia, ale zbytečně byste si rozhodil program a navíc se opět v určitou dobu může nastavená teplota změnit.

2. Přímo na kotli by mělo být vypínací tlačítko, kterým kotel vypnete "natvrdo".

3. Není ještě od věci zastavit přívod plynu.V případě, že v kotli hoří tzv. věčný plamínek, to udělejte určitě.

berger*

Pokud kotel vypne natvrdo a zastaví plyn,jak bude ohřívat vodu?

@berger To že s tím ohřívá i vodu jsem přehlédl. Omlouvám se.

jenda2*
hodnocení

0x
Jak tady padlo, nejlepe bude zjistit typ kotle a pak si na www strankach vyrobce stahnete navod. Tady se resi jednoduche veci velice "vedecky" a za tu dobu uz mohlo byt po vsem...
Rezim leto/ zima tam zarucene bude.

hodnocení

0x

@agridos - Manuál k němu nemám, je to nějaký ProTherm
Tak má snad výrobní štítek s typem - návody Protherm zde protherm.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]